دادگاه 21 نفر از حمله کنندگان به سفارت عربستان امروز برگزارشد/ مرور خبرهای مرتبط با این حمله +تصاویر
برگزاری دادگاه حمله کنندگان به سفارت عربستان

مردم باید بدانند برخورد با عاملان حمله به سفارت چگونه انجام میشود
به گزارش اعتدال، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضاییه که صبح امروز در سالن اجلاس سران برگزار شد، اظهار داشت: بسیار خوشحالم خداوند فرصتی عنایت کرد در خدمت مسئولان قوه قضاییه به ویژه ریاست مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی باشم و در این جمع بزرگ هفته قوه قضاییه را گرامی بداریم؛ آن هم در ایامی که به نام امیرالمونین است که او اسوه بزرگ عدالت و دادگستری در تاریخ است و زندگی او صدای عدالت انسانیت و مظلومان است. او حتی نسبت به قاتل خود هم توصیه به عدل کرد و با آخرین کلمات زندگیاش نشان داد که امیرالمومنان دادگستری است و نسبت به قاتل خود هم حتی در شیوه اجرای عدالت توصیه میکند مبادا از حدود الهی تعدی شود و سراسر جامعه اسلام را به بهانه قتل امیرمومنان تبدیل به حمام خون نکنند.
رییس جمهور ادامه داد: اسوه بزرگ برای اجرای عدالتی است که باید به وجود و قضاوتهایش برابر همه مدعیان حقوق بشر افتخار کنیم. معمار بزرگ قانون اساسی و قوه قضاییه شهید آیت الله بهشتی را هم باید یاد کنیم که شخصیت کمنظیری در تاریخ روحانیت بود و در فهم احکام دین و فقیه بودن به معنای واقعی کلمه و جهاندیده بود و در ادب و اخلاق و نظم بینظیر بود. هیچ جملهای نمیتواند بهشتی را تعریف کند جز کلام امام که فرمود بهشتی یک ملت بود. او بنیانگذار قضای اسلامی نوین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است. اگر در قوانین از علمای بزرگ نام ببریم از شهید مدرس در آغاز مشروطه و شهید بهشتی در نظام جمهوری اسلامی باید یاد کنیم.
روحانی متذکر شد: امروز در شرایطی هستیم که نیازمند قوه قضاییه قوی، بهروز و چابک باشد که بتواند پناهگاه مردم سرزمین ما باشد. اگر مردم شب به راحتی میتوانند سر به بالین بگذارند. به دلیل وجود قوه قضاییه توانا است در هیچ کشوری امنیت کشور حفظ نخواهد شد مگر مردم در پناه قوه قضاییه بیطرف، عالم و کارا در زمینه رفع مخاصمات و مبارزه با مجرمان در جامعه باشد.
رییس دولت یازدهم ابراز داشت: ما باید قدردان قوه قضاییه مسئولان قضایی و قضات برای ایجاد امنیت در کشور باشیم. اگر امروز کسی حاضر است سرمایه خود را روی زمین بگذارد و فعالیت اقتصادی کند، به دلیل اعتماد به قوه قضاییه است، وگرنه این سرمایه در مسیر غیرمولد به کار گرفته میشد.
او خاطرنشان کرد: اگر سرمایهای از خارج کشور وارد میشود، باز هم به اعتماد قوه قضاییه عادل است قوه قضاییه باید قبل از هر چیز مورد اعتماد جامعه باشد. هر مقدار اعتماد مردم به این قوه بیشتر باشد امنیت قضایی هم بیشتر خواهد بود.
روحانی گفت: مردم میخواهند بدانند اگر یک عدهای خودسر به یک سفارت خارجی بر خلاف قانون و امنیت عمومی حمله کردند، قوه قضاییه با عاملان و آمران آنکه به خوبی روشن هستند چگونه برخورد میکند و چگونه اجرای آن به سمع و نظر مردم میرسد.
رئیس جمهور با بیان اینکه این به معنای آن است که یک کشور در برابر امنیت سفارتخانههای خارجی مسئولیت دارد و امنیت آن سرزمین را برعهده گرفته است، گفت: اگر مردم نسبت به اینگونه مسائل با شفافیت بدانند که در دستگاه قضایی چه شده است، به همان نسبت اعتماد مردم به قوه قضائیه و اعتماد جهانی به کشور و دستگاه قضایی بالا میرود.
او تاکید کرد: ما دنبال این نیستیم که دیگران برای ما کف میزنند یا نه؛ مهم این است که ما در برابر وجدان و افکار عمومی عمل میکنیم و عدل اسلامی را به رخ جهانیان بکشیم که اینجا سرزمین مولای متقیان علی (ع) است و اگر اموال و پول بیتالمال و پول نفت مردم عدهای به یغما بردهاند، با آنها برخورد میکنیم.
روحانی ضمن اشاره به اینکه مردم باید بدانند این سازماندهی از کجا بوده و چه کسانی مجوز دادهاند و برنامهریزی کردهاند و این پول چگونه در اختیار فرد یا افراد قرار گرفته و کجا رفته و کجا مصرف شده است، گفت: آنچه برای مردم مهم است ختم یک پرونده نیست، بالاتر از ختم پرونده ختم سوالهایی است که در اذهان مردم است.
ریس قوه مجریه خاطرنشان کرد: قوه قضائیه باید هم پرونده را ختم کند هم به سوالهایی که در ذهن مردم است پایان دهد. این ثمرهاش هم ایجاد امنیت است، هم اعتماد بیشتر مردم به دستگاه قضا.
او ادامه داد: اگر موضوع اعتماد مردم به نظام که یک بخش بزرگ آن قوه قضائیه است و یک بخش آن دستگاه اجرایی و بخش دیگر آن قوه مقننه و سایر ارکان فعال در کشور است اگر اعتماد مردم با نشان حاصل نشود یا تضعیف شود، بیتردید بزرگترین سرمایه را که سرمایه اجتماعی است از کف دادهایم.
روحانی خاطرنشان کرد: قوه قضائیه که اولین مسئولیتش ایجاد اعتماد بیشتر در جامعه است، چون مردم اگر روزی هم به دستگاه اجرایی و مقننه بیاعتناد شوند، دلشان میخواهد در نهایت به دستگاه قضایی و میز محاکمه اعتماد داشته باشد؛ جایی که احساس میکنند فریادرس نهایی مردم است.
او گفت: نکته دوم آنکه در جامعه ما مردم باید احساس کرامت و عزت کنند. در جامعه باید حقوق شهروندی مردم محترم شمرده شود. اگر مردمی در جامعهای احساس تغییر کنند؛ ممکن است یا هر گناه و خیانتی دست بزنند. سالمسازی جامعه از جایگاه مردم آغاز میشود. از احساس عزت و سربلندی مردم آغاز میشود.
روحانی اضافه کرد: مردم باید احساس کنند به حقوق و آزادی آنها و حقوق عمومی آنها احترام گذاشته میشود. در اصل ۱۵۶ قانون اساسی جز وظایف قوه قضائیه این است که احقاق حقوق عمومی مردم و احیای حقوق عامه مردم و گسترش عدل و آزادی است. مردم باید احساس کنند قوه قضائیه حامی آزادی مردم است.
او خاطرنشان کرد: اگر دستگاه دیگر و اگر قوه دیگر به حقوق مردم آزادی مردم تجاوز میکنند، قوه قضائیه آزادی مردم را تضمین میکند.
روحانی با بیان اینکه نباید مردم احساس کنند قوه قضائیه فقط در برابر مجرم عمل میکند، گفت: بلکه باید احساس کند از حقوق و آزادیهای آنها هم قوه قضائیه دفاع میکند و از عدل و عدالت در جامعه هم دفاع میکند.
او اذعان داشت: اگر این رابطه بین مردم و قوه قضائیه به وجود آمد، آنگاه اجرای قانون و مبارزه با مفسدان با کمک مردم سادهتر و به خوبی اجرا و عملیاتی میشود.
روحانی تاکید کرد: هر قدر در عمل شفافیت بیشتر نشان دهیم و احکام قضایی به گونهای باشد که وجدان عمومی جامعه را راضی کند، افکار عمومی داخلی و جهانی همواره به عنوان قاضی در کنار ما خواهد بود. در شرایط فعلی کشور ما نیازمند حرکت بزرگ اقتصادی برای رونق اقتصادی و اشتغال جامعه به ویژه نسل جوان هستیم و اگر میخواهیم پیشگیری از جرایم محقق شود، یک عامل آن از بین بردن رکود و بیکاری است.
او با بیان اینکه منشا بسیاری از انحرافها در جامعه، بیکاری است و بیکاری از عدم رونق اقتصادی نشات میگیرد، گفت: اگر در جامعهای رشد اقتصادی منفی و تورم غیرقابل مهار باشد و اشتغال با نیروی کار انطباق نداشته باشد، چگونه میتوانیم به پیش حرکت کنیم.
روحانی با یادآوری این موضوع که برای رونق اقتصادی امروز شرایط ما از هر زمان دیگر آمادهتر است، متذکر شد: ما توانستیم از رشد منفی به مثبت حرکت کنیم. اگر روزی جامعه ما دارای رکود عمیق بود، سخن از رونق بیمعنا بود اما جامعهای که رشد سه درصد را در نود و سه آزمایش کرده و امسال خود را آماده رشد ۵ درصد کرده آمادگی دارد که همه دست به دست هم مسیر اقتصادی را در مسیر رونق قرار دهیم.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: اگر اشتغال ما قبلا حدود صفر بود، در طول یکی دو سال اخیر حدود ۴۵۰ هزار اشتغال خالص داشتیم و این مسیری است که میتواند ما را به حل معضل بیکاری برساند. برای رونق اقتصادی نیاز به رشد سرمایهگذاری داریم اما اول باید به همه سرمایه داران داخلی اعتماد بدهیم که سرمایه آنها در امنیت است و کمبود سرمایه را از سرمایه خارجی جذب کنیم و به آنها هم اطمینان بدهیم امنیت سرمایه آنها در این کشور وجود دارد. وقتی سرمایه وارد کنیم و سرمایه داخلی را فعال کنیم و بازار را مهیا کنیم، شرایط برای اشتغال جوانان ما آماده میشود.
او ادامه داد: در مورد برجام بزرگترین هدف ما ایجاد شرایط مناسب برای رونق اقتصادی و اشتغال بود. امروز این هدف مهیاتر از دیروز است، اما حتما قوه مجریه بدون حمایت و هماهنگی قوه قضاییه نمیتواند این بار را به مقصد برساند یک زمان با وجود استقلال دو قوه رابطه دو قوه بسیار به هم نزدیک بود اگر نیروی انتظامی بود، در اختیار قوه مجریه بود؛ دستگاه اطلاعاتی و حتی دادستانی و قاضی ایستاده که رابطه نزدیکی با دستگاه اجرایی داشت در اختیار قوه مجریه بود. امروز این فاصلهها بیشتر شده طبق قانون استقلال قوه قضاییه از قوه مجریه پررنگتر است. راه این است که ارتباط نزدیک تری بین دو قوه حداقل از طریق روسای قوا ایجاد کنیم.
روحانی یادآور شد: البته در مواردی سه قوه در شوراهایی بهم نزدیک میشوند. ما از همه فرصتها و از روابط شخصی بین روسای سه قوه و شخصیتهای فرهیخته باید استفاده کنیم. برای رابطه نزدیکتر و پیوند سه قوه وزیر دادگستری باید این نقش را ایفا کند، اما اختیارات او کفایت نمیکند و باید قوا را برای اهداف بزرگ ملی نزدیک کنیم. امروز برای اینکه در اقتصاد حرکت بزرگ ایجاد کنیم، راهش این است قوه قضاییه با همه وجود به حمایت قوه مجریه بیاید وگرنه سرمایهگذاری فایده ندارد هماهنگی و همفکری قوه قضاییه میتواند بالاترین کمک باشد.
او تصریح کرد: کسی در کشور سرمایهگذاری نمیکند مگر اینکه به قوه قضاییه اعتماد باشد و به مالکیت فکری احترام گذاشته شود. در بخشی از امور مربوط به قراردادها شاید بتوان بار قوه قضاییه را کم و سرعت کار را بیشتر کرد. باید کاری کنیم که از مشاور حقوقی در قراردادها بیشتر استفاده شود تا کار را سادهتر کند؛ از طرفی پایان بسیاری از قراردادها لازم نیست به دادگاه ختم شود. شیوه سازش و داوری هم وجود دارد که میتوان در قراردادها آنها را پیش بینی کرد. حتی اگر لازم است قوانین را اصلاح میکنیم تا شرایط را برای یک حرکت بلند آماده کنیم. بخشهایی از قوه قضاییه که باید به دستگاه اجرایی یاری برسانند. باید کاری کنیم که مانع و کندی برای مدیریت ایجاد نکند.
روحانی خاطرنشان کرد: همین مساله اخیر در مورد فیش حقوقی برخی مدیران نشان این بود که غفلتی صورت گرفته است. بازرسی کل کشور و دیوان محاسباتی داریم که سالانه ورود میکنند. دیوان عدالت اداری داریم اما میبینیم برخی موارد حقوقهای غیرمتعارف گرفتند که باید با این معضل برخورد شود حتما این کار را میکنیم نتیجه آن را به گوش مردم میرسانیم و باید کاری کنیم حیثیت مدیران سالم و توانای ما مورد خدشه قرار نگیرد اینجا هم نیاز به کمک هر سه قوه داریم.
روحانی گفت: اگر بخواهیم اشتغال قابل قبول و رونق اقتصادی و رشد اقتصادی قابل قبول داشته باشیم که قدرت ملی حاصل میشود، باید با رانت و فساد به جد مبارزه شود.
او تاکید کرد: اگر با رانت و فساد مبازره نشود، ولو اینکه گزارشها این است که قاچاق کالا از ۲۵ میلیارد با ۱۵ میلیارد رسیده باشد، باید گفت ۵ میلیاد هم زیاد است، چرا باید قاچاق کالا در این کشور صورت بگیرد؟
رییس جمهور اشاره کرد: همه نیروهای امنیتی مسئولیت دارند؛ همه نیروهای مرزبانی و همه بخشهایی که با مسائل مرزی ما مربوط میشود باید با همه توان در کنار قوه قضائیه دست به دست هم در برابر فساد مبازره کنند. در مورد قاچاق گازوییل یک قدم درست برداشته شد و اثر آن دیده شد.
رییس دولت یازدهم افزود: بر مبنای پیمایش عمل کردیم و مصرف گازوییل که به ناوگان حمل بار و مسافر بر مبنای پیمایش داده میشود، طی یک سال ۹% کاهش یافت که این مقدار قاچاق میشد.
او با بیان اینکه در بسیاری موارد باید از فناوریهای جدی استفاده کنیم، اظهار داشت: در گمرکات این استفاده شد و آثار آن دیده شده از همه توانمندیها باید استفاده کرد و با هماهنگی کامل بین قوهها بتوانیم شرایط سالمی را برای فعالیت سالم اقتصادی و اجتماعی در جامعه فراهم کنیم. دستگاه قوه مجریه با همه توان و امکان در کنار قوه قضائیه است.
روحانی با بیان اینکه نباید فکر شود که ما در دادن امکانات به این قوه بخلورزی میکنیم؛ متذکر شد: در سال گذشته شرایط کشور بسیار بد بود. اگر منابع مالی ما اجازه دهد، تردیدی نداریم با چابکسازی و شفافیت، قوه قضائیه بزرگترین حامی برای دستگاه مجریه و نظام جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران خواهد بود.
به گزارش ایلنا، رییس دولت یازدهم با بیان اینکه انشاءالله با هماهنگی و همدلی بتوانیم برای دستیابی به اهداف این نظام کوشا باشیم، یادآور شد: یک بار دیگر از زحمات همه قضات و ریاست محترم قوه تشکر و تجلیل میکنم و امیدوارم بتوانیم در سایه تلاش بیشتر اعتماد عمومی جامعه را نسبت به کل نظام روز به روز بیشتر کنیم.
شمخانی:محاکمه عاملان حمله به سفارت
علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی در حاشیه همایش «جهان در پیچ تاریخی، نقش جمهوری اسلامی در هندسه جهانی قدرت» در جمع خبرنگاران گفت: روند اجرای برجام مرتب بررسی میشود و موضوع نقض صدور ویزا از مواردی بود که دنبال شد تا به راهحلی برسیم.
به گزارش اعتدال به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، علی شمخانی در خصوص موضع جمهوری اسلامی ایران درباره تحرکات اخیر ترکیه و عربستان در سوریه نیز عنوان کرد: متاسفانه بعضی کشورهای منطقه خطای قبلی خود را در قبال سوریه به شکل جدیدی دنبال میکنند.
شمخانی گفت: موضع جهانی در قبال سوریه تاکید بر راهحل سیاسی است و راهحل نظامی در این زمینه وجود ندارد.
وی در ادامه افزود: دنیا بر این باور است که آینده سوریه باید به دست مردم این کشور مشخص شود و اقدامات خلاف این روند، حل کننده موضوع و مشکل سوریه نیست.
شمخانی با اشاره به اینکه باید مسیر آتش بس و مذاکره و سرکوب تروریسم در منطقه را دنبال کرد، گفت: این باور کشورهای منطقه و همچنین کشورهای فرامنطقهای است و برای اینکه بر این روند مسلط شوند، اقدامات نظامی در سوریه مخرب است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص اجرا نشدن سوئیفت گفت: زمان زیادی از اجرای برجام نمیگذرد و طبیعتاً دستگاه نظارتی این مشکل را بررسی میکند که آیا این امر ناشی از طبیعت اجرای برنامه است یا شیطنت و در هر صورت با مشخص شدن موضوع، شیطنت را پاسخ خواهد داد.
شمخانی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا شورای عالی امنیت ملی مواردی از نقض برجام را مشاهد کرده است یا خیر؟ گفت: زمان زیادی از تائید برجام نگذشته است و برای اینکه این مسئله گام به گام حرکت کند نیازمند زمان طبیعی است. دستگاه ناظر ما ابعاد مختلف این عقب ماندگی و تاخیر را بررسی میکند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: شورای عالی امنیت ملی بررسی میکند که این تاخیر و عقب ماندگی ناشی از طبیعت ماجراست یا شیطنت است. شیطنت را پاسخ میدهیم و طبیعت ماجرا را صبر میکنیم.
وی همچنین گفت: صدور ویزا نیز از موضوعاتی بود که دنبال شد تا به راهحلی برسیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص پیگیری موضوع حمله به سفارت عربستان نیز گفت: این حادثه پیگیری شد، عاملان آن شناسایی و پرونده آنها به قوه قضائیه ارائه شد و در شرف محاکمه هستند.
پشت پرده چهره اصلی حمله به سفارت عربستان کیست؟
به گزارش اعتدال به نقل از ایلنا، هرچند سخنگوی وزارت کشور سرنخی از آمر حمله به سفارت عربستان داد و از فردی گفت که در شهر کرج زندگی میکرده است اما هیچ مرجع رسمی نامی از کسی که دستور حمله را صادر کرده بود، نداد تا پیگیری ایلنا به نام «حسن کردمیهن» برسد؛ فردی که برای خود برو و بیایی دارد و مغز متفکر حمله به سفارت عربستان خود او بوده است؛ همان کسی که بنا به گفته مقامهای امنیتی کشور، مدتی در ایران نبوده و بعد از ورود به ایران بازداشت شده است.
محمدرضا محسنیثانی نماینده مجلس نهم میگوید: آقای کردمیهمن که برای مدتی در کشور سوریه به سر میبرده و پس از ورود به ایران توسط مقامهای انتظامی در فرودگاه بازداشت میشود.
از کرج تا دمشق!
حسن کردمیهن تا چند سال پیش در کرج مشهور بود. هیاتالرضا محفل انصار حزبالله کرج هست که حسن کردمیهن این هیات را سازماندهی میکند.
برخی منابع نیز میگویند (سیدامیر حسینی) مداح آن هیات نیز احتمالا در جریان حمله به سفارت بازداشت شده باشد اما هنوز اطلاع دقیقی از این خبر در دست نیست.
اما کردمیهن به مرور شهرتش از شهر بیرون رفت و هیاتی را هم پشت ترمینال جنوب در محله خزانه بخارائی علم کرد تا جوانان تهرانی را مجذوب خود کند. او هم روضه میخواند و هم واعظ است و البته مرد عمل، چنانچه سال ۹۲ وقتی مسئولان ستاد قالیباف در کرج نتوانستند رضایت او را جلب کنند، خودش آستین را بالا زد و برای سردار ستادهای منظمی راهاندازی کرد؛ ستادهایی که موفقتر و پرشورتر از ستادهای اصلی شهردار تهران بودند.
این خطیب مشهور، با حمایت مالی برخی سازمانها و نهادها، فعالیتهای فرهنگی گستردهای دارد. در کنار هیاتهای مذهبی، برنامههای متعدد دیگری نیز در دستور کار قرار داده تا جوانان بیشتری را جذب تفکرهای منحصر به فرد خود کند. ماجرای شش دانشآموز کرجی غرقشده در دریا که نام یکی از موسسههای نزدیک به کردمیهن در آن آورده میشد، نام او را بیشتر به رسانهها کشاند. در آن زمان نایب رئیس فدراسیون نجات غریق کشور گفته بود که وقتی مربی این بچهها و کسی که مسئولیت را برعهده داشته، دقت نداشته و مسئولیتپذیر نبوده، قطعا این حادثه تلخ پیش میآمده چون میدانسته که پرچم سیاه نصب شده و نجات غریق هم نبوده است.
اما آنچه بیش از همیشه کردمیهن را در رسانهها مشهور کرده است، نقش لیدری او در حمله به سفارت عربستان بود، چنانچه وی تنها کسی بود که نه تنها این اتفاق را محکوم نکرد بلکه به توجیه آن پرداخت «حمایت ما از خشم و غیرت بود نه غارت. که اگر در برابر چنین موجودی غیرت به خرج ندهند هیچکس امنیت ندارد تمام علما را خونشان را میریزند. سفارت چیه؟ یک مشت آدمی اینجا هستند که به عزت ما میخندند. با بیاحترامی باید بیرونشون کنند. دولت که کاری نمیکند. یک مشت جوون، غیرت به خرج میدهند. این شور انقلابی را که نمیتوانید جلوش را بگیرید.»
کردمیهن که حمله به سفارت عربستان را عامل تابیدن نور خورشید به دل مستضعفان خوانده بود، جای دیگر اما در نقش یک مصلح ظاهر شده بود و خطاب به کسانی که تحت فرمانش حمله کردهاند، گفته بود: «هرکسی هم ما را میشناسد اگر چیزی برداشته است پس بدهد به مراجع ذیصلاح بدهد به پلیس ضد جاسوسی بدهد.»
فعالیت ۱۰ ساله به نام خیریه با حمایت دانسته یا ندانسته مسئولان!
در کنار موسسه نور معرفت، کردمیهن چندین موسسه فرهنگی دیگر نیز ثبت کرده است که ظاهرا همگی با اهداف مشترکی فعالیت میکنند، اهدافی که گاهی یکی از آنها حمله به سفارت عربستان میشود. چه آنکه در صوتی که از سخنرانی او توسط خبرگزاری آنا منتشر شده است، گفته بود که پرتاب مهر با علی لاریجانی و حمله به سیدحسن خمینی لازم نبود، اما حمله به سفارت عربستان لازم بود.
حسین ذوالفقاری معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور گفته بود، این افراد سازماندهی شده آمدند و بیش از ۱۰ سال است که در کرج و تهران و با محورهایی در زمینه امور خیریه و فعالیتهای مذهبی فعالیت دارند. از مسئولان نیز عدهای دانسته و ندانسته از آنها حمایت کردهاند.
کردمیهن در کنار هیاتهای مذهبی وارد فعالیتهای سیاسی شد و سال ۹۲ از جان برای سردار قالیباف مایه گذاشت. خودش میگفت که «در میان مدیران اجرایی کشور در فهم مسائل فرهنگی ، مثل قالیباف سراغ ندارم. ما نباید به ظواهر نگاه کنیم. آدم تا با کسی زندگی نکند ، نشست و برخاست نکند ، او را نمی شناسد.»
برای تبلیغ قالیباف و راهاندازی ستادهایش نیز میگفت: «افتخار میکنم که اگر با لباس رسولالله برای کسی تبلیغ میکنم، برای کسی تبلیغ میکنم که تعهد و التزامش را به ولایت فقیه و نظام مقدس جمهوری اسلامی در طول ۳۵ سربازی ولایت اثبات کرده است.»
رییس ستاد انتخابات جنجال به پا میکند!
جالبترین واکنش به حمله به سفارت توسط کردمیهن را رسانههای همسو با شهرداری تهران داشتند. این رسانهها که سال ۹۲ هر روز شخصیت و هویتی بالاتر به کردمیهن میدادند و او را بالا و بالاتر میبردند، به یکباره بعد از حمله به سفارت، همراهی او با ستادهای انتخاباتی شهردار تهران را فراموش کردند. چه اینکه همان شب حمله به سفارت، سایت فردانیوز نزدیکترین رسانه به شهردار تهران از تیتر «واکنش شتابزده و احساسی به اعدام شیخ نمر» برای پوشش اتفاقات سفارت عربستان استفاده کرد. هفته نامه همشهری جوان نیز از تیتر «تندروها مشغول کارند» برای ترسیم اتفاقات حمله به سفارت عربستان بهره برد.

عوامل حمله به سفارت عربستان در زندان هستند
جزئیاتی درباره «آمر» حمله به سفارت
به گزارش اعتدال، محمدرضا محسنیثانی در گفتوگو با «شهروند» تصریح کرد: متاسفانه فردی با توجه به سوابق سوئی که داشته، توانسته است سازمان و ساختاری به بعضی از نیروهایی که نسبت به وی شناخت نداشتهاند، بدهد.
وی افزود: این شخص در گذشته نیز حرکتهایی از این دست انجام داده و در شهرستانهای مختلف، تندرویهایی داشته و سوابقی از او در اینگونه مسائل وجود دارد. در این حادثه نیز آنها توانستهاند عدهای را جمع و ساماندهی کرده، به یکباره از ساعت ١٠:٣٠ شب به بعد حملهای را به ساختمان سفارت داشته باشند و در مقابل خویشتنداری و اغماضی که نیروی انتظامی داشته اقدام به آتشزدن سفارت کنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تصریح کرد: در حال حاضر برخورد شدیدی با این افراد صورت گرفته است و تعداد زیادی از آنها دستگیر شدهاند و فردی که در حقیقت آمر اصلی بوده و از خارج به نیروهایش فرمان میداده و آنها را کنترل میکرده به محض ورود به کشور دستگیر شده و در حال محاکمه است.
وی گفت: احساس ما این است که این فرد با توجه به بنیه ضعیفی که از نظر ایمانی و اعتقادی داشته و تقریبا فردی بسیار سطحی هم بوده است، این اقدامات را انجام داده است. ضمن اینکه او تاکنون ناهنجاریهایی را از خود بروز داده است که سوابق او به عنوان یک نیروی افراطی موجود است.
محسنی ثانی تاکید کرد: این اتفاق، خودجوش نبوده بلکه کاملا سازماندهی شده بود اما درباره وابستگی آنها به جریان تشیع انگلیسی باید بگویم که چنین چیزی صحیح نیست و وابستگی میان این عناصر خودسر و این جریان وجود نداشته است. با این حال دستگاه قضایی باید برخورد جدی با این پرونده داشته باشد؛ چراکه متاسفانه با چنین رفتارهایی در گذشته برخورد جدی نشده است و این اتفاقات تکرار شده است اما انتظاری که از دستگاه قضایی میرود بررسی زوایای مختلف این پرونده و شناسایی، معرفی و مجازات اخلالگران و اهمالکنندگان در این حادثه است تا حوادثی از این دست به امنیت کشور آسیب وارد نکند.
شاهزاده سعودی: ایران عذرخواهی کند
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، «ترکی الفیصل» رئیس سابق سازمان اطلاعات سعودی که در پاریس به سر میبرد، در آستانه سفر «حسن روحانی» رئیسجمهوری ایران به فرانسه، گفت که ایران به دلیل آتش زدن سفارت عربستان در اوایل ژانویه، «باید معذرتخواهی کند».
الفیصل گفت: «آنها (ایرانیها) اولاً سمت ما بیایند و بگویند که بهخاطر آتش زدن سفارت و پیامدهای آن معذرتخواهی میکنند».
وی در ادامه اتهامها علیه ایران، گفت: «تهران باید به مداخله در امور داخلی کشورهای عربی پایان دهد.»
این شاهزاده سعودی گفت: «راهاندازی جنگ بهنفع هیچیک از این دو کشور نیست.»
اعدام «شیخ نمر باقر النمر» رهبر شیعیان عربستان واکنش و اعتراض کشورهای اسلامی منطقه را بهدنبال داشته است. در ایران نیز، گروهی به سفارتخانه عربستان در تهران و کنسولگری آن در مشهد حمله کرده و آنجا را به آتش کشیدند.
به گزارش اعتدال به نقل از ایرنا، حسین ذوالفقاری روز پنجشنبه در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشورافزود: در خصوص ماجرای حمله به سفارت عربستان، رییس جمهوری مسئولیت بررسی را به وزیر کشور دادند که در این راستا هیاتی تشکیل و تمام ابعاد و زوایای این قضیه روشن شد.
وی با بیان اینکه همه ابعاد قضیه حمله به سفارت عربستان برای ما روشن شده است، گفت:خیلی از فعالیت ها در گوشه و کنار کشور انجام می شود که اساسا نمی دانیم این مسیر به کجا می رود.
ذوالفقاری افزود: به تعبیری که در برخی مراجع رسمی اعلام کردیم نوعی از فرقه گرایی یا فرقه سازی را شاهد هستیم که باید حواسمان به این موضوع باشد.
وی ادامه داد: افرادی که این کار را کردند سازماندهی شده اند و بیش از 10 سال در کرج و تهران فعالیت دارند که محور فعالیت آنان امور خیریه و کارها و فعالیت های مذهبی است که دانسته و یا ندانسته نیز از سوی مسئولین تحت عنوان مسائل مذهبی و هیاتی به آنان کمک شده است.
معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور گفت: البته سازمان ها ، دستگاه ها و نهادهای سازمانی این ها را سازماندهی نکرده و همچنین افرادی تحت عنوان پایگاه بسیج این کار را نکرده اند.
ذوالفقاری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت امنیت داخلی در دو سال گذشته گفت: در ارتباط با جرائم عمومی اگر به درستی به آن توجه کنیم می بینیم که اگر مشکلات داخلی اعم از اجتماعی، اقتصادی و امنیتی داشتیم، شاید روی میز مذاکره مستقیما تاثیر می گذاشت.
وی افزود: بر اساس بررسی روند جرائم مثل سرقت در 10 سال گذشته مشاهده کردیم که میانگین رشد سرقت حدود 32 درصد در سال بوده است و رابطه مستقیمی بین این جرم و شیب تورم وجود دارد.
معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور گفت: سال گذشته روند جرایم حدود دو تا سه درصد بود و امسال نیز سه تا 3.5 رشد جرایم را داشته ایم.
وی ادامه داد: یکی از افتخارات این است که با تدبیر، حدود 5 هزار تجمع صنفی و غیرصنفی در طول سال جاری مدیریت شد که اگر مدیریت نمی شد هر کدام از تجمعات ظرفیت امنیتی شدن را داشت.
ذوالفقاری افزود: در ارتباط با مسائل امنیتی پیرامون نیز شاید نتوانیم برخی موضوعات که بنا بود اتفاقاتی در کشور بیفتد را با صراحت بیان کنیم اما چند مرحله تصمیم جدی در آن سوی مرزها در این زمینه وجود داشت.
وی ادامه داد: در طول دو سال گذشته وضعیت اشراف اطلاعاتی کم نظیر بود و به لحاظ اقدامات اطلاعاتی اینطور بود که از زمانی که نطفه یک اقدام تروریستی در آن سوی مرزها بسته می شد همکاران اطلاعاتی گام به گام کنترل و رصد داشتند و خوشبختانه هیچکدام از آن برنامه ریزی آن سوی مرزها در داخل کشور رخ نداد.
وی اضافه کرد: مکان هایی را مشخص و شناسایی کرده بودند و بنا داشتند هیمنه کشور را در یکی دو سال گذشته بشکنند اما موفق نشدند.
ذوالفقاری با اشاره به حادثه حمله به سفارت عربستان گفت: وزارت کشور وظیفه خود را در قبل از این حادثه انجام داده بود و از این گونه برنامه ریزی ها مقداری رو دست خوردیم. احتمال تجمع وجود داشت و ما گفتیم که خیالمان از این بابت راحت نیست.
وی همچنین با اشاره به جریان جده گفت: جریان جده در مرحله اول زیاد امنیتی نبود، در جریان کشتار منا وقتی چنین ادبیاتی رو به کار می گیرید نتیجه اش این می شود. به خاطر احساسی و پوپولیستی عمل کردن طلب کاری ما به بدهکاری تبدیل می شود. در این رابطه ستاد ویژه ای در دولت تعیین شده و مسئولیت آن را به وزیر کشور داده بودند و پیشنهاد دهنده لغو سفر عمره ما بودیم.
وی گفت: اینکه برادر شیخ نمر هم گفت و حمله به سفارت عربستان را محکوم کرد آموزه ای برای ماست که نسبت به کشور و مسائل آن چه توجه ای داشته باشیم.
وی تاکید کرد: دستگاه ها در برخورد با کسانی که لیدر و تعرض کننده به سفارت بودند اهتمام جدی داشتند و حتی شخصی که خارج از کشور کارها را هدایت می کرد به داخل کشور انتقال داده شد و در حال برخورد هستیم که خودشان هم باورشان نمی شد که چنین برخوردی به عمل آید.
معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور همچنین با اشاره به ضرورت کنترل فضای رسانه ای داخلی و خارجی گفت: وضعیت جهت گیری های رسانه ای داخل و خارج و کلید واژه هایی که علنی رد و بدل می شود، استان ها می توانند این کار را رصد کنند و این به مدیر امنیتی کمک می کند که چگونه مدیریت داشته باشد. تحلیل ها نشان می دهد که فلش ها به کدام جهت است و ما باید مدیریت داشته باشیم تا تبدیل به مسئله امنیتی نشود.
وی در عین حال با اشاره به فعالیت کمپین ها و فراخوان ها گفت: ابزار این ها در دست شما نیست اما در دست اعضا شورای تامین است که گاهی باید لحظه ای اطلاع رسانی شود و برخی جریان ها را باید تحلیل روند داشته باشیم.
** بیش از یک سوم سرقت های مسلحانه کشور در یک استان انجام می شود
ذوالفقاری همچنین گفت: بیش از یک سوم سرقت های مسلحانه کشور در یک استان صورت می گیرد و بیش از یک سوم مجموع این سرقت در آن استان در یک شهر آن صورت می گیرد و شورای تامین استان باید روی این شهر تمرکز داشته باشد، باید روند جرائم را دید و تغییرات آن را رصد کرد.
وی افزود: شرط اول جلوگیر از غافگیری اشراف اطلاعاتی است نه اینکه اتفاق بیافتد و بعدا اطلاع داده شود. از زمان ساماندهی و برنامه ریزی باید اطلاع دهند تا ببینیم چه کاری باید انجام داد.
ذوالفقاری در عین حال با اشاره به ضرورت تصمیم گیری به موقع گفت: تصمیمات در شورای تامین باید شفاف، قاطع و قابل اجرا بوده و دو پهلو نباشد، برخی تصمیم های شورای تامین را باید رد کرد چرا که چیزی که تصویب کرده قاطع و تعیین کننده نیست.
وی گفت: در مراقبت نباید به هیچ وجه تعرض صورت گیرد، همانگونه که در جریان منا می خواستند این کار را بکنند و من با حضور یافتن در آنجا تذکر را دادم.
وی همچنین با اشاره به پیگیری اجرای تصمیمات گفت: شورای تامین به شورای اداری تبدیل نکنید، مشکلات را بیان و تصمیم گیری کنیم و سطح بندی ها باید رعایت شود.
وی همچنین با اشاره جرائم انتخاباتی با تاکید بر ضرورت بی طرفی اظهار داشت: برای تامین امنیت انتخابات باید با جرائم و تخلفات انتخاباتی برخورد کنیم تا تبعیضی ایجاد نشود.
حمله به اماکن دیپلماتیک در شأن ملت ایران نیست
نصرتالله تاجیک در گفتوگو با ایلنا، با اشاره به قطع روابط دیپلماتیک عربستان با ایران گفت: نزدیک به چهار سال است که عربستان سعودی سیاستهای تندی را در مسائل منطقهای و دوجانبه نسبت به ایران اتخاذ کرده است و در یکسال و نیم گذشته نیز با فراخواندن سفیر خود، سطح روابط و تعاملات دو کشور را کاهش داد.
وی ادامه داد: در واقع عربستان با این سیاستهای خصمانه، زاویه جدیدی به روابطش با تهران بخشیده بود و اختلافها را به تقابل تبدیل کرده بود و تلاش میکرد تا پشت ایران را به زمین بخواباند.
این کارشناس مسائل منطقهای با بیان اینکه عربستان در یکسال گذشته سیاستهای مبتنی بر بیتدبیری و ماجراجویی را در دستورکار خویش قرار داده بود، اظهار داشت: با این حال، عربستان در این مدت نتوانست به خواست و اهداف خویش برسد و در واقع در تمامی پروندههای منطقهای به شکست رسید و دلیل ناکامی خود را هم در تهران میدانست.
تاجیک با اشاره به حمله افراطیون به نمایندگیهای عربستان در ایران تصریح کرد: عربستان با اعدام شیخ نمر در موقعیتی قرار گرفته بود که از سوی جامعه بینالمللی محکوم میشد ولی این اقدام موجب شد تا آنها بهانهای برای هجمه وسیع علیه ایران پیدا کنند و چند کشور را علیه ایران همراه خود کنند.
وی افزود: حمله به اماکن دیپلماتیک در شأن ملت ایران نیست و جایی هم در فرهنگ ملی و اسلامی ایران ندارد و موجب شد تا دستاویزی برای قطع روابط با ایران از سوی عربستان و چند کشور دیگر قرار بگیرد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که فکر میکنید اقدام افراطیون به چه میزان برای به شکست رساندن سیاستهای دولت یازدهم است، خاطرنشان کرد: من نقش تندروها را نفی نمیکنم ولی دستگاههای مسئول در این باره باید مسئولانه و هوشیارانهتر عمل میکردند.
تاجیک در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا میانجی قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای میتواند به بهبود روابط تهران و ریاض کمک کند، ابراز داشت: با سیاستهای کنونی عربستان، بعید است که میانجیگری قدرتهای بزرگ نیز به نتیجهای برسد زیرا آنها قائل به میانجیگری نیستند.
وی با بیان اینکه ایران باید صبورانه در این باره عمل کند، یادآور شد: تصمیم عربستان برای قطع روابط با ایران در ادامه سیاستهای فرافکنانه خود و برای توجیه کردن اقداماتش و همچنین سرپوش گذاشتن به شکستها و ناکامیهایش در عرصه داخلی و خارجی است.
این دیپلمات سابق کشورمان در پاسخ به این سوال که اقدام عربستان به چه میزان در راستای تحت تاثیر قرار دادن برجام است، بیان کرد: بخش عمدهای از اختلافهای طرفین و تشدید وضعیت متشنج میان تهران و ریاض، به دلیل دستیابی به برجام و عادیسازی روابط ایران و غرب است.
تاجیک با بیان اینکه عربستان از دستیابی به برجام ناراحت بود و تمام تلاش خود را برای شکست مذاکرات انجام داد، عنوان کرد: عربستان با دستیابی ایران به توافق هستهای برافروخته شد و احساس کرد تحرکاتش در سالهای گذشته بر باد رفته است و به همین دلیل، عنادش نیز با ایران بیش از پیش شد.

حضور افراد نادان و احمق در حمله به سفارت عربستان
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، خطیب نماز جمعه این هفته تهران در خطبه های دوم نماز با تاکید بر اینکه هجوم به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری آن در مشهد به شدت محکوم است، گفت: مقام معظم رهبری در حمله به سفارت انگلیس فرمودند این حمله هم جرم و هم خیانت است و معلوم است که در حمله به سفارت عربستان در ایران نفوذیها نقش داشته اند.
وی با بیان اینکه در حمله به سفارت عربستان در ایران افراد نادان نیز حضور داشتند، اظهار کرد: امام صادق (ع) می فرمایند از رفاقت با احمق دوری کن که می خواهد به تو نفع برساند اما ضرر میرساند و در همین راستا در حمله به سفارت عربستان گروهی پشت صحنه را رهبری میکردند که از خود دشمنان بودند و با این کار می خواستند توپ را به زمین ما بیاندازند و دستشان را بالا بگیرند و قطع مراوده کنند اما از افراد احمق نیز استفاده کردند.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران با تاکید به اینکه مردم در نظام جمهوری اسلامی ایران باید به دقت حرکت کرده و به فرمایش رهبری خیانت نکنند، خاطرنشان کرد: اقدام حمله به سفارت عربستان در ایران محکوم است و عاملان آن مجرم هستند که از روز اول دولت، قوه قضاییه و مجلس بر محکومت آن تاکید کرده و پیگیری میکند.
وی با بیان اینکه عربستان به هر حال می خواست با ایران قطع رابطه کند، یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران با عظمت و ارتقای علمی ، اخلاقی ، اجتماعی و انسجام در دنیا شناخته شده است، اما به دنبال این اقدامات کنگره آمریکا می خواهد برای پسابرجام مسألهای درست کند. البته آنها در روند برجام خیلی تلاش کردند تا به جایی نرسند، اما با پشتکار وزیر خارجه و دولت و با خون دلهایی که خوردند و به حول قوه خدا و انسجام ملت و البته رهبری داهیانه مقام معظم رهبری برجام به نتیجه رسید. اما آنها میخواهند بعد از این را بر هم بزنند و مصوبه درست کنند تا برجام را با مشکل روبرو کنند.
امامی کاشانی با بیان اینکه از برخی کشورهای عربی و همسایه تعجب می کنم که چرا با عربستان همکاری میکنند در حالیکه به پول عربستان احتیاجی ندارند گفت:تعجب دارم از کشورهایی که از عربستان و اسرائیل همکاری میکنند در حالیکه عربستان امروز به شدت منزوی شده و چهره ضد انسانی خود را به دنیا نشان داده است.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به اینکه عربستان میخواهد کنگره آمریکا را با خود هماهنگ کند، گفت: می خواهند در کنگره مصوباتی تصویب کنند اما باید بدانند دنیا با آنها همکاری نخواهد کرد و بر آنها لعنت می فرستد که چنین جنایت میکنند.
امامی کاشانی تصریح کرد: با قاطعیت باید گفت که میلیاردها جمعیت روی زمین ظلم و ستمی که آمریکا،اسرائیل و عربستان انجام میدهند را نفرین میکنند.
وی با بیان اینکه آنچه امروز در دنیا شاهد آن هستیم در اسلام پیشبینی شده بود گفت: حدیثی از امام صادق (ع) داریم که در آخرالزمان فتنهای در دین ایجاد میکنند و به نام دین حرکت میکنند که امروز شاهد آن هستیم.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران در ادامه ضمن تسلیت به مناسبت شهادت آیت الله شیخ نمر به جهان اسلام گفت: با فردی که از اسلام و قانون میگوید چنین برخورد میشود و متاسفانه این رفتار در مجامع بینالمللی تقبیح نمیشود.
امامی کاشانی با اشاره به اینکه در اسلام از این حرکت ها در آخرالزمان خبر داده شده است به روایات مختلفی از امام باقر (ع) و امام صادق (ع) اشاره کرد و گفت: امروز شاهدیم که چگونه مردم دنیا غربال شدهاند و صف ها مشخص شده است، چرا که در گذشته عربستان پنهان کار می کرد اما امروز صف حرکت آنها روشن شده است و از یک طرف حادثه منا و کشتار آن همه حاجی را شاهدیم و از طرف دیگر روی کار آمدن حکامی جوان و نادان که با قصاوت قلب حرکت میکنند.
وی با اشاره به اینکه امروز گروه هایی همچون جیش السلام ، نصره الاسلام،داعش ، جندالسلام و ... به نام اسلام در دنیا جنایت میکنند، تصریح کرد: امروز جنایات در نیجریه ، عراق و سوریه به دست چه کسانی اتفاق می افتد و حقیقت این است که برنامه ریزی این جنایات به دست اسرائیل است و امروز طاغیان عربستان با گروهی از آل اسحاق که همه یهودیت نیستند بلکه صهیونیست هستند همدست شده و آل اسحاق یعنی همین صهیونیست که جنایات را برنامه ریزی میکند و قدرتی که آنها را حمایت میکند نیز آمریکا است و عربستان پول آن تامین میکند یعنی سرمایه هایی که در جنایات خرج میشود از پول عربستان است.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به آیه از سوره مبارکه نور گفت : امروز حکام عربستان کور شده اند و نمی بینند در یمن چه جنایاتی میشود و چگونه زن های باردار و بچه ها قطعه قطعه می شوند و از اقدامات خود هیچ باکی ندارند. حتی دیشت خبر دادند سفارت ایران در یمن را موشک زده اند و چشم خود را به روی سربریدن مظلومان عراق و گروگان گرفتن خانواده ها در سوریه و جنایات در یمن و فلسطین بسته اند.
امامی کاشانی در بخش دیگری از خطبه های دوم نماز جمعه این هفته تهران خطاب به مردم ایران اظهار کرد: امروز این چنین علیه ایران کار میکنند در حالیکه این کشور با انسجام و عظمت علمی که دارد بدون شک بر حق است.
وی با تاکید بر اینکه بدون شک جمهوری اسلامی ایران ، ولایت فقیه و شخص ولی فقیه بر حق هستند و این مسأله مثل آفتاب روشن است، تصریح کرد: اگر در داخل دلخوری هایی وجود دارد باید کنار بگذاریم و همه منسجم در انتخابات آینده شرکت کنیم و بی تفاوت نباشیم.
وی با بیان اینکه این کشور و ملت فداکاریها ، شهدا و جوانان آن حیف هستند گفت: با انسجاممان در شرکت در انتخابات باید به ندای رهبری پاسخ دهیم و به دنیایی که از خلوت شدن دور نظام لذت می برند نشان دهیم که ما انسجام داریم تا مشمول رحمت امام عصرمان قرار گیریم.
امامی کاشانی گفت:اعتقاد من آن است که هر کس نسبت به این نظام کوتاهی کند، یا در انتخابات بی تفاوت باشد مورد لطف امام عصر (عج) نیست و دست رحمت خدا بر او نخواهد بود.
امام جمعه موقت تهران در خطبه های اول نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به آیاتی از سوره فرقان تاکید کرد:برنامه اسلام برای بندگان خد ا این است که چنان با وقار و آرامش در زمین حرکت کنند و در برابر حرف تند به ملایمت سخن بگویند و شب ها را با خدا راز و نیاز کنند و این روش و منش تمدن اسلام است که همه جا اخلاق و معنویت ، علم و عظمت وجود دارد و عبادالرحمن باید بدانند که خدا رحمان است و ما نیز باید از وجودمان رحمت ببارد.
ضديت با يك دولت تا مرز فداكردن منافع ملي!
عدهاي در تهران و مشهد به سفارت و کنسولگري عربستان حمله کردند و حتي بخشي از سفارت عربستان را به آتش کشده و موجب تخريب قسمتهايي از اموال موجود در آنجا را فراهم آوردند. همين خبر کافي بود تا سعوديها بتوانند از صدر اخبار منفي پايين آمده و نفس راحتي بکشند. حتي تهديدهاي مراجع شيعه و دولتمردان ايراني نيز اکنون از سمت عربستان به سمت تقبيح اقدام نابخردانه گروهي داخلي کشيده شده است. امّا هدف سعوديها و آنان که در ادبيات سياسي کشور، گروهي خودسر ناميده ميشوند چه بود و تا چه حد توانستند به اين هدف نائل آيند؟ در نگاه اول شايد چنين به نظر ميآيد که هيچ همخواني بين اين دو پديده سياسي وجود ندارد و حتي تضادي آشکار نيز مشاهده ميگردد. اما نگاه کمي ژرف شايد پيوستگي دو جريان جارجي وداخلي را مشخص کند.
در چند ماهه اخير مشخص شده که دولت عربستان با شاه جديد خود رويه مشت آهنين را در منطقه در پيش گرفته است. اين تقابل مستقيم و کوبنده، از مخالفان داخلي گرفته تا جنگ مستقيم در يمن را شامل ميشود. گستره دشمني با ايران نيز بسيار فراتر ميرود. جلوگيري از نفوذ ايران در منطقه و حتي کشورهاي مسلمان خارج از منطقه از جمله نيجريه، مقابله اقتصادي با جمهوري اسلامي که در کاهش قيمت نفت خود را نشان ميدهد از ديگر اشکال اين دشمني است.سعودي ها به خوبي از واکنش ايرانيها در قبال اعدام آيتالله نمر آگاه بودند و همچنين به خوبي ميدانستند که گروههايي افراطي و خودسر نيز در مخالفت با دولت، منتظر کوچکترين جرقهاي هستند تا اوضاع رو به سامان کشور را متشنج نمايند.
آنان به خوبي دريافته بودند که گروههاي خودسر که سابقه مبارزاتي درخشاني در تخريب دولت اعتدال حتي به قيمت نابودي منافع ملي دارند ساکت نمينشينند و جهت زير سؤال بردن هيمنه دولت روحاني و ضايع نمودن تلاشهاي ظريف وارد ميدان ميشوند و آن چه به نفع سعوديهاست را انجام ميدهند. هر دو گروه خواهان ناتوان کردن دولت اعتدال در بهبود روابط با دنياي خارج ميباشند.
سعوديها و تندروان داخلي هر چند به ظاهر در تضاد ميباشند ولي در يک هدف مشترک هستند و آن هم نشان دادن چهرهاي خشن از ايران و در نتيجه انزواي کشور در روابط بينالملل و در نهايت تضعيف ايران است. اين که فکر کنيم افراطيون نادانسته در دام سعوديها گرفتار آمدند و سهواً آن چه مطلوب وهابيون بود را انجام دادند، ساده نگري است. تخريبچيهاي داخلي چه خودسر باشند و چه نباشند، مطمئنا مترصد اين بوده و هستند تا از هر بهانهاي کوچک جنجر تيزي بسازند تا در پشت دولت فرو کنند.
اينان قطعا ميدانستند که با به آتش کشيدن سفارت يک کشور و تخريب آن، روابط ديپلماتيک جمهوري اسلامي که با سعي و تلاش مردان عرصه ديپلماسي رو به بهبود نهاده دچار خدشه ميشود و آن چه ظريف و گروهش در طي اين سالها رشتهاند را پنبه ميکند. چه کسي است که نداند نمايش چهرهاي خشن از جمهوري اسلامي در دنيا، روابط ما با جهانيان را دچار اختلال عميق ميکند و اين فقط مطلوب و ايده آل دشمنان خارجي است؟ پس ميتوان گفت که در اجراي پروژه تضعيف دولت جمهوري اسلامي، براي هر دو لبه قيچي دشمني با برجام چه بهانه اي ميتوانست بهتر از شهادت يک روحاني مبارز شيعه باشد. سعوديها توپ را به همراهان افراطي خود در داخل پاس دادند و آنها نيز با گل به خودي در دقيقه يک جواب اين محبت را دادند.
منبع: بهارنیوز
تجمع غیرقانونی مقابل سفارت عربستان
به گزارش اعتدال، این تجمع در حالی برگزار شد که شب گذشته معترضان به شهادت شیخ نمر توسط دولت عربستان با ورود به سفارت این کشور در تهران اقدام به آتش زدن این سفارتخانه کردند.
به دنبال ورود بدون مجوز معترضین به داخل سفارت عربستان مسئولان هرگونه تجمع مقابل سفارت این کشور را ممنوع اعلام کرده و مجوزی که برای تجمع قطعی صادر شده بود نیز لغو شد.
بسیج دانشجویی نیز اعلام کرد که تجمع آنها که از قبل اعلام شده بود مقابل سفارت عربستان برگزار نخواهد شد و در همین راستا تجمع اعتراضی به شهادت شیخ نمر در میدان فلسطین برگزار میشود.
با وجود لغو مجوز برگزاری تجمع، عده ای با شعارهای «سفارت وهابی تعطیل باید گردد» ، «وای اگر خامنهای حکم جهادم دهد، ارتش دنیا نتواند که جوابم دهد» ، « نه سازش و نه تسلیم، نبرد با آمریکا» و «حیدر حیدر » و با در دست داشتن تصاویر شیخ نمر که بر روی آن نوشته شده بود «انتقام سخت خدا در راه است» در مقابل سفارت عربستان تجمع کردند.
تعدادی از دانشجویان دانشگاههای تهران در اعتراض به اعدام آیتالله شیخ نمر باقر النمر رهبر شیعیان عربستان که روز گذشته به دست رژیم آلسعود به شهادت رسید، در حوالی سفارت سعودی در تهران تجمع کردند.
نیروی انتظامی با حضور در محل تجمع، خیابانهای منتهی به سفارت عربستان را بسته و در حال متفرق کردن جمعیت معترضان است.
شب گذشته نیز دو تجمع در مقابل سفارت سعودی در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد برگزار شد که به دنبال آن برخی از معترضان ساختمان سفارت و کنسولگری عربستان را به آتش کشیدند.
بنا بر این گزارش، نیروی انتظامی ار معترضان میخواهد که اطراف سفارت عربستان را ترک کنند.
سردار ساجدی نیا رئیس پلیس تهران بزرگ نیز در محل حاضر شده است.
تعدادی از دانشجویان از ساجدینیا خواستند تا برای کنترل و مدیریت جمعیت اجازه دهد یکی از آنها از طریق بلندگو با تجمع کنندگان صحبت کند که با مخالفت رئیس پلیس تهران بزرگ مواجه شد.
دانشجویان معترض، سران آل سعود را «غاصب خانه خدا» خطاب میکنند و از دولت نیز میخواهند که به آنچه معترضان آن را «دیپلماسی سازش» میخوانند، پایان دهد.
تجمعکنندگان، پرچمهای آمریکا و انگلیس را به آتش کشیدند و شعار «نه سازش، نه تسلیم، نبرد با آمریکا» سر دادند.
برخی از دانشجویان حاضر در این تجمع، تصاویری از سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در دست دارند.
دانشجویان توانستند تابلوی خیابان بوستان (در نزدیکی سفارت سعودی) را پایین آورده و تابلویی با نام شیخ نمر را جایگزین آن کنند.
دانشجویان تمام تابلوهای خیابان های اطراف سفارت سعودی را کنده و بجای آن تابلوی شیخ نمر نصب کردند.
نیروی انتظامی نیز برای جلوگیری از نزدیک شدن معترضان به سفارت، بر تعداد نیروهای خود افزود و برخی از تجمع کنندگان نیز دستگیر شدند.
به دنبال برگزاری این تجمع نیروهای انتظامی تلاش کردند تا از ازدحام جمعیت جلوگیری کرده و به صورت مکرر از طریق بلندگوها اعلام کردند که مجوزی برای برگزاری این تجمع صادر نشده و در نتیجه حضور در این محل غیرقانونی است و نیروهای انتظامی حاضر در محل وظیفه دارند تا مانع از برگزاری تجمع شوند ولی قصد هیچ گونه برخورد با حاضرین را ندارند.
در این تجمع که حضور ماموران نیروی انتظامی خیلی چشمگیر بود پرچم رژیم صهیونیستی نیز به آتش کشیده شد و با قرائت بیانیهای پایان یافت. پس از آن نیروهای انتظامی از مردم خواستند تا محل را ترک کنند که پس از قرائت بیانیه اطراف محوطه سفارت عربستان از جمعیت خالی شد.
تجمع اعتراض آمیز در پی شهادت شیخ النمر امروز در میدان فلسطین برگزار میشود
استانداری تهران در اطلاعیهای اعلام کرد: بنا به درخواست تعدادی از تشکلها و گروههای سیاسی، تجمعی اعتراض آمیز امروز یکشنبه 13/ 10/ 94 رأس ساعت 15 در میدان فلسطین برپا خواهد شد که معترضین میتوانند برای اعلام اعتراض خود در آن حضور به هم رسانند.
متن اطلاعیه به این شرح است:
و من قتل مظلوماً فقد جعلنا لولیه سلطاناً (اسراء31)
شهادت مظلومانهی روحانی مجاهد و عالم مبارز، مرحوم آیت الله شهید نمر باقرالنمر ثلمهای بزرگ و داغی جانکاه بر پیکرهی جهان اسلام و فراتر از آن مصیبتی سوزناک بر آزادی خواهان عالم بود.
هرچند اقدامات ددمنشانه و سبعانهی حکومت آل سعود هر روز به شکلی امنیت و آرامش را در منطقه و جهان با چالشی جدی مواجه مینماید، امّا پر واضح است که اینگونه اقدامات، روح آزادی خواهی و بیداری اسلامی را گسترش داده و نهایتاً به اضمحلال تفکر سرکوبگرانه مرتجعین منطقه خواهد انجامید.
در پی شهادت این عالم فرزانه و شجاع، گروهی از جوانان معترض که احساساتشان با این اقدام ننگین جریحه دار شده بود، شب گذشته در مقابل سفارت عربستان تجمعی غیرقانونی نمودند که منجر به ایجاد خسارت و آسیب به ساختمان سفارت و همچنین مجروحیت تعدادی از نیروهای انتظامی و در پی آن دستگیری تعدادی از معترضین شد.
استانداری تهران ضمن محکوم کردن این اقدام، هرگونه تعرض به اماکن دیپلماتیک را تقبیح مینماید و اعلام میدارد هرگونه تجمع در مقابل سفارت عربستان غیرقانونی میباشد.
بنا به درخواست تعدادی از تشکلها و گروههای سیاسی، تجمعی اعتراض آمیز امروز یکشنبه 13/ 10/ 94 رأس ساعت 15 در میدان فلسطین برپا خواهد شد که معترضین میتوانند برای اعلام اعتراض خود در آن حضور به هم رسانند.
بدیهی است اقداماتی فراتر از قانون و برخلاف روالهای قانونی پذیرفته نخواهد بود.
ذوالفقاری: نباید به مکانهای دیپلماتیک متعرض شد
معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور با تأکید بر اینکه اماکن دپیلماتیک و افراد آنها در امنیت کامل هستند گفت : حادثه تعرض شب گذشته به سفارت عربستان درتهران ، فوران احساسات تعداد محدودی از افراد در اعتراض به اعدام شهید شیخ نمر بود.
حسین ذوالفقاری معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور با اشاره به تجمعات در مقابل سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد مقدس، اظهار داشت: در پی انتشار خبر شهادت آیتالله شیخ نمر روحانی برجسته عربستان دیروز با ابراز احساسات مردم کشورمان روبرو شدیم و تجمعهایی در مقابل سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد مقدس صورت گرفت.
وی ادامه داد: تا ساعت 22 دیشب اتفاق خاصی رخ نداد و اوضاع تحت کنترل نیروهای امنیتی و انتظامی بود، اما تعداد محدودی از افراد به ساختمان سفارت تعرض کردند و بلافاصله با دخالت پلیس با معترضان برخورد شد و حدود 40 نفر از این افراد بازداشت و تعدادی نیز شناسایی شدند که با حکم مقام قضائی تحت تعقیب قرار دارند.
معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور بیان داشت: در جریان برخورد به تعرضکنندگان به سفارت عربستان در تهران تعدادی از مأموران نیروی انتظامی از جمله سه نفر از فرماندهان این نیرو نیز مجروح شدند.
ذوالفقاری با تأکید بر اینکه هیچگونه نا امنی در کشور وجود ندارد و اماکن دیپلماتیک و کارکنان آنها در امنیت کامل هستند گفت: تعرض به اینگونه اماکن از موضع رسمی کاملاً رد است و اینگونه اقدامات مورد تأیید مقامات کشور نبوده و نیست و قاطعانه با هرگونه تعرض به سفارتخانههای خارجی در تهران برخورد خواهد شد.
ذوالفقاری با اعلام پیگیری این موضوع در شورای امنیت کشور و صدور دستورات لازم از سوی دادستان کل کشور برای جلوگیری از تکرار اینگونه حوادث تصریح کرد: مردم نباید متعرض مکانهای دیپلماتیک شوند.
وی در پایان گفت: استانداری تهران برای تجمع عصر امروز معترضان نسبت به شهادت شیخ نمر در میدان فلسطین تهران هماهنگی لازم را به عملآورده است.
دیشب در تجمع خودسرها مقابل سفارت عربستان چه گذشت؟
این تجمع در حالی امروز به طور غیرقانونی برگزار شد که شب گذشته در جریان تجمع دهها نفر از شهروندان تهرانی در مقابل سفارت عربستان در تهران در اعتراض به اعدام شیخ نمر از سوی دولت عربستان تعدادی افراد خودسر در اقدامی غیردیپلماتیک و غیرمسئولانه به سفارت حمله کرده، وارد این منطقه دیپلماتیک شده و آسیبهایی بعضاً جدی به این سفارتخانه وارد کردند.
در همان دقایق اولیه انتشار خبر اعدام شیخ نمر این موضوع با واکنش گستردهای در داخل کشور مواجه شد. چنانچه بسیاری از مراجع تقلید این اقدام عربستان را محکوم کرده و بسیاری از حوزههای علمیه نیز امروز (یکشنبه) در اعتراض به این موضوع تعطیل خواهند بود.
همچنین بسیاری از شخصیتها و دستگاههای دولتی کشور از جمله مقام معظم رهبری، وزارت امور خارجه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس قوه قضائیه، حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی، مجمع مدرسین حوزه علمیه قم، مجمع روحانیون مبارز و... با انتشار اطلاعیههای جداگانهای اقدام عربستان سعودی را محکوم کرده و تأکید کردند که عربستان باید منتظر عواقب این موضوع نیز باشد.
عصر روز شنبه حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه، اسحاق العرینی، سرپرست سفارت عربستان سعودی در تهران را احضار و به عربستان نسبت به این رفتار غیرانسانی و غیرمسئولانه و تبعات آن شدیدا اعتراض و هشدار داد.
در ساعات پایانی عصر روز شنبه دهها نفر از مردم مشهد مقدس نیز در مقابل کنسولگری عربستان در این شهر تجمع کرده و نسبت به این اقدام دولت عربستان سعودی اعتراض کردند.
طبق آنچه که رسانههای گروهی اعلام کردهاند در جریان این تجمع تعدادی از تجمع کنندگان پرچم عربستان را از این کنسولگری پایین آورده و عدهای نیز با پرتاب ترقههای آتشزا موجب برافروختن آتش در بخشی از این کنسولگری شدند.
در ساعات پایانی روز شنبه در شبکههای اجتماعی خبری مبنی بر تجمع خودجوش مردمی در تهران در مقابل سفارت عربستان منتشر شد.
این تجمع از حدود ساعت 22:30 دقیقه آغاز شد و به مرور بر تعداد تجمعکنندگان در برابر سفارت عربستان در فرمانیه تهران افزوده شد.
سفارت عربستان بر اساس برخی از اخبار منتشر شده پیش از برگزاری این تجمع تخلیه شده بود و در جریان این تجمع به مانند آنچه که چهار سال قبل در برابر سفارت انگلیس شاهد آن بودیم عدهای از افراد خودسر در اقدامی غیردیپلمایتک و غیرمسئولانه وارد سفارت عربستان در تهران شدند و خساراتی را به این سفارتخانه وارد کردند.
البته پیش از ورود این افراد به سفارت بر اساس گفته سردار ساجدینیا دقایقی بعد از این تجمع عدهای نیروی خودسر اقدام به پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف به سمت ساختمان سفارت کردند.
وی با بیان این که در پی این اقدام خسارتهایی به ساختمان سفارت وارد شد، گفت: ماموران پلیس از همان دقایق اولیه با این اقدام مقابله کردند تعدادی از ماموران ما نیز زخمی شدند.
ساجدی نیا با بیان این که تعدادی از نیروهای خودسر حملهکننده به سفارت دستگیر شدند، افزود: عده قلیلی هم وارد سفارت شدند که ماموران پلیس اقدام به خارج کردن این افراد کردند.
همچنین سردار مومنی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی نیز در محل سفارت حاضر شد.
این اقدام خودسر باعث شکسته شدن یکی از دربهای سفارت عربستان سعودی و همچنین مقر پلیس دیپلماتیک که در کنار سفارت قرار دارد، شد.
در اواسط این تجمع شاهد حضور سردار مومنی جانشین فرمانده نیروی انتظامی، سردار ساجدینیا فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ و تعدادی دیگر از اعضای شورای تأمین استان تهران بودیم و به مرور بعد از اینکه افرادی که داخل سفارت شده بودند به بیرون از سفارت منتقل و تعدادی از آنها دستگیر شدند، نیروهای آتش نشانی برای خاموش کردن شعلههای ایجاد شده در برابر سفارت حضور پیدا کردند و پس از آن مأموران شهرداری اقدام به تمیز کردن محوطه این سفارت کردند.
اقدام شب گذشته با واکنش وزارت امور خارجه روبرو شد چنانکه جابرانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه در موضعی اعلام کرد: وزارت امور خارجه با درک احساسات پاک مردم مسلمان کشورمان خواستار جلوگیری از هرگونه تجمع در مقابل این اماکن دیپلماتیک است.
جابر انصاری ضمن اعلام محکومیت مجدد اعدام ناعادلانه عالم دینی شیخ نمر النمر، بر ضرورت تامین امنیت اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد مقدس تاکید و اعلام کرد وزارت امور خارجه با درک احساسات پاک مردم مسلمان کشورمان خواستار جلوگیری از هرگونه تجمع در مقابل این اماکن است.
جابر انصاری افزود: پلیس دیپلماتیک مسئولیت برخورد با هرگونه تعرض به اماکن دیپلماتیک متعلق به عربستان سعودی را بر عهده دارد و بر اساس وظایف ذاتی خود برای حفظ نظم عمومی و اعاده امنیت این اماکن اقدام می کند.
در کنار احترامی که به احساسات مردم در برابر این اقدام رژیم آل سعود وجود دارد ولی حادثه شب گذشته و به آتشکشیدن سفارتخانه یک کشور که طبق قرارداد وین دارای مصونیت دیپلماتیک است تبعات سنگینی را به منافع ملی و دستگاه دیپلماسی کشور وارد خواهد کرد و این اقدام علیرغم اینکه باعث فضاسازی سنگین علیه ایران در آستانه اجرای برجام شده مورد تأیید هیچ یک از مقامات رسمی کشورمان و مردم نیست.
در پی این اقدام غیرمسئولانه از شب گذشته برخی از رسانههای عربی اقدام به جوسازی و انتشار اخبار منفی علیه کشورمان و سفارت جمهوری اسلامی ایران در عربستان کردند. چنانکه برخی از آنها اعلام کردند که عربستان سعودی به مقامات سفارت کشورمان در ریاض 24 ساعت وقت داده که این کشور را ترک کنند، اما این اخبار از سوی هیچ منبع رسمی تایید نشده است.
در همین حال عباس جعفریدولت آبادی، دادستان تهران نیز صبح یک شنبه با اشاره به حوادث شب گذشته در مقابل سفارت سعودی و تعرض عدهای به ساختمان این سفارت گفت: تا این لحظه ۴۰ نفر از کسانی که در ورود به ساختمان سفارت مذکور نقش داشتند شناسایی و دستگیر شدهاند. همچنین تحقیقات برای شناسایی دیگر افراد موثر در این حادثه ادامه دارد.
وی تاکید کرد: دستور قضایی برای شناسایی و دستگیری سایر افراد در این زمینه صادر شده است. پرونده مذکور نیز در دادسرای شهید مقدس تهران تحت رسیدگی است.
این در حالی است که کارشناسان ساسی تاکید دارند حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد نشاندهنده ضعف و سهلانگاری نهادهای انتظامی مسئول در این رابطه است زیرا از قبل هم پیشبینی این اقدام توسط نیروهای خودسر میشد.
بر اساس پروتکلهای دیپلماتیک، دولت هر کشور موظف است از اماکن دیپلماتیک حفاظت کند و حتی در زمان جنگ نیز اماکن دیپلماتیک باید از هر گونه حمله و تعرض به دور باشند٬ لذا حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد نشاندهنده سهلانگاری نهادهای انتظامی مسئول در این رابطه است٬ زیرا از قبل هم پیشبینی این اقدام توسط نیروهای خودسر میشد.
مسلم آنکه اقدام زشت عربستان خون مسلمانان و آزادی خواهان را به جوش آوره است اما این تصمیم ددمنشانه، بهانه مناسبی برای حمله به اماکن دیپلماتیک این کشور نیست و نباید با اقدامات خودسرانه و افراط گرایانه پاسخ داده شود.
ضمن اینکه حمله به سفارت و کنسولگری این کشور در تهران و مشهد، میتواند به نفع عربستان شود و این کشور میتواند از این اقدام به نفع خود استفاده کند٬ زیرا این کار میتواند اقدام زشت ضد حقوق بشری ریاض را تحت الشعاع قرار دهد.
به گزارش اعتدال، متن پیام حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
خبر اعدام عالم مجاهد شیخ نمر باقر النّمر موجی از اندوه و تأسف در بین جوامع اسلامی بوجود آورد. اینجانب ضمن محکوم کردن این اقدام غیرانسانی که در تعارض آشکار با حقوق بشر و ارزشهای اسلامی است، به خانواده شهید شیخ نمر، علمای اعلام و عموم مسلمانان تسلیت عرض میکنم.
تردیدی ندارم که دولت عربستان با این اقدام غیر اسلامی، وجهه خود را در بین کشورهای جهان به ویژه کشورهای اسلامی بیش از پیش مخدوش نموده است. چنین اقدامی در راستای سیاستهای فرقهگرایانه و دامن زدن به تروریسم و افراط در منطقه و جهان بوده که در سالهای اخیر منجر به بیثبات کردن منطقه و ایجاد جنگ و درگیری گردیده است.
مردم مسلمان ایران اگرچه در کنار همه مسلمانان جهان این اقدام غیراسلامی را به شدت محکوم میکنند اما اجازه نمیدهند که این جنایت، دستمایه افراد و گروههای خودسر در کشور برای انجام اعمال غیر قانونی و هتک حیثیت نظام مقدس جمهوری اسلامی گردد.
حرکتی که توسط جمعی افراد افراطی شب گذشته در تهران و مشهد صورت گرفت و به وارد آمدن خسارت به سفارت و کنسولگری کشور عربستان که شرعاً و قانوناً باید در پناه جمهوری اسلامی ایران در امنیت باشد منجر گردید، به هیچ عنوان قابل توجیه نیست و قبل از هر چیزی توهین به نظام و لطمه به آبروی جمهوری اسلامی ایران تلقی میشود. همه مسئولان نظام، عزم قاطع دارند که با این خودسریها و اعمال مجرمانه برخورد جدی شود.
از این رو، از وزیر کشور میخواهم که با همکاری قوه محترم قضاییه و وزارت محترم اطلاعات و با قاطعیت کامل، عاملان این تهاجم را شناسایی و برای اجرای عدالت به دستگاه قضایی معرفی کنند تا برای همیشه به اینگونه اعمال زشت پایان داده شود و امنیت کامل نمایندگیهای سیاسی دولتها در جمهوری اسلامی ایران تضمین گردد.
خداوند روح شهید شیخ نمر را با شهدای کربلا محشور نماید و اسلام و مسلمانان را عزّت عنایت فرماید.
حسن روحانی
رییس جمهوری اسلامی ایران
لبخند عربستان بعد از حوادث تهران و مشهد
به گزارش اعتدال به نقل از عصر ایران؛ دیشب تهران و مشهد شاهد حملات شدید معترضان به سفارت و کنسولگری عربستان در پی اعدام شیخ نمر بودند. اعتراضهایی که نشان از عصبانیت مردم شیعه ایران از این اتفاق بود.
عربستان با اعدام شیخ نمر نشان داد به دنبال ماجراجویی در منطقه و تقابل با ایران است. آل سعود میخواهد ایران را وارد جنگ کند. جنگی که نه تقابل ایران و عربستان بلکه تقابل شیعه و سنی است و میتواند فرقه گرایی را در خاورمیانه به اوج خود برساند.
این اعدام نشان داد که در عربستان عقلانیتی وجود ندارد اما پشت این حرکت یک استراتژی بزرگ نهفته است که ایران و شیعیان نباید از آن غافل شوند. تقریبا برای همگان از جمله آل سعود مشخص بود که اعدام شیخ نمر اعتراض گسترده شیعیان در عربستان، عراق و ایران را به همراه خواهد داشت. آنها به خوبی میدانستند که این اعتراضها در ایران شدیدتر از دیگر کشورهاست و این همان نکتهای است که باید به آن توجه کنیم. عربستان با اعدام شیخ نمر دو هدف عمده را دنبال کرد. هم توانست یک نیروی مخالف حکومت خود را حذف کند و هم ایران را درگیر بحران اساسی کند.
لبخند عربستان بعد از حوادث تهران و مشهد/ گل به خودی به دستگاه دیپلماسی
استراتژی نهفته عربستان پشت این اعدام ضربه زدن به حیثیت ایران در منطقه و جهان است. آل سعود به خوبی میدانست که اولین کار ایرانیان عصبانی حمله به سفارت و احتمالا آتش زدن آن است. کاری که درست در شب گذشته در تهران و مشهد انجام شد.
این حملات باعث شد تا توپ از زمین عربستان با گل خودی عدهای به زمین ایران بیفتد. در صدر اخبار رسانههای جهان در روز گذشته نه اعدام شیخ نمر بلکه حمله به سفارت عربستان در تهران بود. بالا رفتن از دیوار یک سفارت خارجی در ایران برای رسانههای جهان به شدت جذاب تر از اعدام شیخ نمر در عربستان است.
قطعاً اعدام شیح نمر، محکوم است اما حمله مردم عصبانی از اعدام شیخ نمر به سفارت عربستان، درست همان چیزی بود که حکومت ریاض منتظر آن بود. این دولت میدانست که برخی در ایران منتظر دولت نمیمانند و خود اجرای احکام در سیاست داخلی و سیاست خارجی را به عهده میگیرند. همین حملات باعث شد تا حکومت ریاض خود را در موضع مظلومیت قرار دهد و بگوید ایران ناامن است.
ابراز نگرانی دبیرکل سازمان ملل از اعدام شیخ نمر و حمله به سفارت عربستان در تهران به خوبی حکایت از این معنا دارد. در حادثهای که ایران میتوانست بهترین بهرهبرداری را از آن علیه حکومت سعودی داشته باشد حالا تبدیل به چماقی علیه جمهوری اسلامی شده است.
نیروهای خودسر اگر اجازه میدادند دستگاه دیپلماسی کشور از مسیرهای مشخص مانند سازمان ملل، کنفرانس کشورهای اسلامی و نهادهای حقوق بشری این حرکت غیر انسانی عربستان را پیگیری کند، اتحاد بین المللی علیه رژیم آل سعود در جهان شکل میگرفت. این گروه که همیشه بر اساس حجت شخصی خود کار میکنند میتوانستند به جای حمله به سفارت عربستان روزی را مانند امروز به عنوان روز «خشم علیه آل سعود» معرفی و یک راهپیمایی بزرگ را ترتیب دهند. راهپیمایی که میتوانست کمک بزرگ به دولت برای مقابله با عربستان داشته باشد.
لبخند عربستان بعد از حوادث تهران و مشهد/ گل به خودی در ایران
در حال حاضر ایران به جای اینکه عربستان را محکوم کند باید پاسخ گوی رفتار شهروندان خود در قبال یک سفارت خارجی باشد. متاسفانه عدهای در ایران به مسائل سیاسی به ویژه سیاست خارجی ساده نگاه میکنند و فکر میکنند با حرکات تند و افراطی مانند حمله به سفارت میتوان مشکلات را حل کرد. ایران و عربستان امروز در حالت جنگ سرد قرار دارند. شطرنجی که هر حرکت آن باید با تدبیر و عقلانیت صورت بگیرد تا بتوان حریف را مات کرد. حالا تصور کنید در میانه این شطرنج سیاسی، عدهای خودی بیایند و با حرکاتشان زمین بازی را به نفع حریف تغییر دهند.
مسائل سیاست خارجی با حمله به سفارتها و آتش زدن آنها حل نمیشود. باید بدانیم بالارفتن از دیوار هر سفارتخانهای در تهران یک گل به خودی بزرگ است که میتواند مشکلات فراوانی را برای جمهوری اسلامی فراهم کند. نمونه بارز این معنا تغییر زمین بازی اعدام شیخ نمر از ریاض به تهران است. حال بگذریم که کل خسارت های مالی وارده به سفارت باید از بودجه عمومی مردم ایران پرداخت شود.
نباید اجازه بدهیم برخی با تصمیمات احساسی امنیت ملی ایران را به خطر بیندازند و اجازه بدهند در بحران خاورمیانه، ایران به عنوان یک بازیگر بد شناخته شود.
بازهم آبی که به آسیاب دشمن ریخته شد!
در داخل کشورمان نیز بسیاری از مردم در واکنش به این رفتار غیر انسانی و حقوق بشری حکام آل سعود که پیش تر نیز در فاجعه منا ناکارآمدی و نالایقی خود را به اثبات رسانده بودند، تجمعاتی در مقابل کنسولی و سفارت عربستان در کشورمان برگزار شد و مسولان به خصوص دستگاه دیپلماسی کشورمان نیز واکنش های درخوری را نسبت به رفتار عربستان از خود نشان دادند. به نحوی که بسیاری از صفحات رسانه های در روز گذشته و امروز به این مسئله اختصاص پیدا کرد.
نیروی انتظامی که تلاش کرد تا از ورود این افراد که خودسر نامیده شده اند به داخل سفارت عربستان جلوگیری کند که متاسفانه موفق نشد واین افراد برنامه خود را اجرا کردند. این حمله به سفارت عربستان بهانه را برای فرار به جلوی حکام آل سعود فراهم کرد و کشوری که تا ساعاتی پیش مورد هجمه سازمان های حقوق بشری و کشورهای دیگر قرار گرفته بود امروز به این بهانه دست به مظلوم نمایی زده و حمله به سفارت خود در تهران را محکوم کرده و سفیر مان در ریاض را فرا خوانده است.
بازداشت 40 نفر از خودسران
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، عباس جعفریدولت آبادی با اشاره به حوادث شب گذشته در مقابل سفارت سعودی و تعرض عدهای به ساختمان این سفارت گفت: تا این لحظه ۴۰ نفر از کسانی که در ورود به ساختمان سفارت مذکور نقش داشتند شناسایی و دستگیر شدهاند. همچنین تحقیقات برای شناسایی دیگر افراد موثر در این حادثه ادامه دارد.
وی تاکید کرد: دستور قضایی برای شناسایی و دستگیری سایر افراد در این زمینه صادر شده است. پرونده مذکور نیز در دادسرای شهید مقدس تهران تحت رسیدگی است.
پشت پرده آتشسوزی در سفارت عربستان
به گزارش اعتدال تابناک ضمن اشاره به مطلب فوق آورده است: شب گذشته در جریان اعتراض مردم به جنایت رژیم آل سعود، نکته ای که خیلی زود به چشم آمد آتش گرفتن بخشی از ساختمان سفارت سعودی در تهران بود. حادثه ای که گویا از پیش طراحی شده بود؛ اما ظاهرا در انجام این برنامه عوامل وابسته به سفارت سعودی در داخل سفارتخانه مقداری عجله به خرج دادند و پیش از اینکه دانشجویان به سفارت نزدیک شوند، آتش به صورت خودجوش شعله ور شد و مشخص شد که سناریوی سعودی ها در این ارتباط چه بوده است.
از سوی دیگر برخی از شاهدان عینی از نفوذ برخی از عوامل نفوذی سعودی در بین مردمی که معترض جنایت آل سعود بودند، روایت می کنند و می گویند حداقل سه نفر را دیده اند که مردم را تشویق به حمله به سفارتخانه و پرتاب سنگ و آتش به سوی ساختمان آن کرده اند. شاهدان عینی همچنین دیده اند که افرادی که مردم را تحریک به حمله می کرده اند ابتدا در پیشاپیش جمعیت حرکت کرده اند، اما دقایقی بعد این سه نفر در بین تجمع کنندگان دیگر دیده نشدند و گویا با انجام ماموریت صحنه را ترک کرده اند.
برخی از مقامات امنیتی و انتظامی به مردم یادآوری کردند که دشمن در چنین مواقعی سناریوهایی را طراحی می کند تا بر اساس آن، جوانانی که به حق به جنایت کشوری چون رژیم سعودی معترض هستند در موقعیتی که آنان خلق می کنند بازی کنند تا آنان بتواند از موضع انفعال به موضعی فعالانه بیفتند و بدین وسیله سرپوشی بر جنایات خود بگذارند.
مقامات امنیتی می گویند عوامل نفوذی را باید مراقبت کرد چرا که آنان می خواهند اعتراضات به حق مردم را به مسیر دیگری هدایت کنند، تا جنایت صورت گرفته توسط آل سعود را از صدر توجهات جامعه جهانی بزدایند و مقامات این کشور را به نمایش مظلوم نمایی برای حمله با سفارت شان تشویق کنند.
وی همچنین در پایان از مردمی که از اقدام وحشیانه آل سعود ناراحت هستند درخواست کرد که هوشیاری خود را حفظ کرده و اعتراضات خود را در مسیری های معمول به گوش جهانیان برسانند.
برخی از مقامات دادستانی اعلام کرده اند که تا کنون در ارتباط با حوادث شب گذشته چهل نفر را دستگیر کرده اند .و در حال بررسی این موضوع هستند.
تبعات اقدام خوسرها مقابل سفارت عربستان
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، صبح روز گذشته خبر اعدام 47 نفر زندانی از سوی وزارت کشور عربستان اعلام شد که در میان اسامی آنها تعدادی از شیعیان مخالف آل سعود از جمله شیخ نمر رهبر شیعیان عربستان دیده میشد.
این اقدام عربستان با واکنش جدی برخی از ملتهای مسلمان و همچنین مجامع بینالمللی روبرو شد. چنانکه دیدهبان حقوق بشر نیز این اقدام عربستان را محکوم کرد. آمریکا در برابر آن موضع گرفت و در برخی از کشورهای مسلمان تعدادی از شهروندان اقدام به برگزاری تجمعات اعتراضآمیز نسبت به این موضوع کردند.
گرچه برخی از مقامات کشورهای منطقه که همسو با عربستان هستند از جمله امارات متحده عربی و بحرین این اقدام را تأیید کردهاند ولی از روز گذشته تاکنون شاهد محکومیت گسترده این موضوع از سوی دولتها و ملتهای مختلف بودهایم.
دبیرکل سازمان ملل نیز در موضعگیری اعلام کرد از شنیدن خبر اعدام روحانی برجسته شیعه و 46 تن دیگر در عربستان سعودی به شدت نگران و وحشت زده شده است.
سخنگوی بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در بیانیهای اعلام کرد: شیخ نمر و تعدادی دیگر از زندانیان اعدام شده به دنبال محاکمهای که نگرانیهای جدی درباره ماهیت اتهامات و عادلانه بودن این روند را به دنبال داشت، محکوم شدند.
این سخنگو افزود: دبیرکل سازمان ملل همچنین خواستار آرامش و خویشتنداری در واکنش به اعدام شیخ نمر شده و از تمامی رهبران منطقهای میخواهد که برای اجتناب از تشدید تنشهای فرقهای در منطقه با یکدیگر همکاری کنند.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز با انتشار بیانیهای نسبت به اعدام شیخ نمر به دست رژیم آل سعود ابراز نگرانی کرد.
وزارت امور خارجه آمریکا، در این بیانیه که از سوی جان کربی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی این کشور صادر شد، آمده است: «مطلع شدهایم که دولت عربستان اعلام کرده که 47 تن را اعدام کرده است. ما پیشتر نیز درباره فرایندهای حقوقی در عربستان ابراز نگرانی کرده و این نگرانیها را به اطلاع عالیرتبهترین مقامهای دولت این کشور رساندهایم.
بر این خواسته خود تأکید داریم که دولت عربستان باید به حقوق بشر احترام بگذارد و از آن محافظت کند و از اعمال رویههای قضایی شفاف و عادلانه در تمامی پروندهها اطمینان حاصل نماید.
آمریکا همچنین از دولت عربستان میخواهد که اجازه ابراز عقاید مخالف را بدهد و با رهبران تمامی جوامع برای جلوگیری از بروز تنش در پی این اعدامها همکاری کند.
رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به اقدام عربستان به اعدام شیخ نمر ابراز نگرانی شدید کرد.
فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که اقدام اخیر عربستان به اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعه و از منتقدان اصلی دولت سعودی به شدت مایه نگرانی است و میتواند تبعاتی خطرناک در پی داشته باشد.
وی ادامه داد: پرونده خاص شیخ نمر نگرانی های جدی بسیاری را درباره آزادی بیان و احترام به حقوق مدنی و سیاسی اساسی به وجود آورده است حقوقی که باید در تمامی پروندهها تحقق آن تضمین گردد.
در همان دقایق اولیه انتشار خبر اعدام شیخ نمر این موضوع با واکنش گستردهای در داخل کشور مواجه شد. چنانچه بسیاری از مراجع تقلید این اقدام عربستان را محکوم کرده و بسیاری از حوزههای علمیه نیز امروز (یکشنبه) در اعتراض به این موضوع تعطیل خواهند بود.
همچنین بسیاری از شخصیتها و دستگاههای دولتی کشور از جمله مقام معظم رهبری، وزارت امور خارجه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس قوه قضائیه، حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی، مجمع مدرسین حوزه علمیه قم، مجمع روحانیون مبارز و... با انتشار اطلاعیههای جداگانهای اقدام عربستان سعودی را محکوم کرده و تأکید کردند که عربستان باید منتظر عواقب این موضوع نیز باشد.
در همین حین از سوی خبرگزاری سازمان بسیج مستضعفین اعلام شد که در روز یکشنبه ساعت 15 تجمع اعتراضآمیزی از سوی بسیج دانشجویی دانشگاههای تهران در مقابل سفارت عربستان در خیابان نیلوفر با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان برگزار خواهد شد. ساعاتی پس از انتشار این خبر رسانههای گروهی اعلام کردند تعدادی از اعضای بسیج ناحیههای مقاومت تهران در محکومیت جنایت رژیم آل سعود و اعدام روحانی شیعه شیخ نمر باقر النمر در مقابل سفارت عربستان سعودی تجمع کردند.
بسیجیان با حضور در مقابل سفارت عربستان در تهران ضمن محکومیت اقدام رژیم سعودی در اعدام شیخ نمر خواستار واکنش سریع کشورهای اسلامی به این موضوع شدند و شعارهایی از جمله "مرگ بر آل سقوط" سر دادند.
همچنین عصر روز شنبه حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه، اسحاق العرینی، سرپرست سفارت عربستان سعودی در تهران را احضار و به عربستان نسبت به این رفتار غیرانسانی و غیرمسئولانه و تبعات آن شدیدا اعتراض و هشدار داد.
در ساعات پایانی عصر روز شنبه دهها نفر از مردم مشهد مقدس نیز در مقابل کنسولگری عربستان در این شهر تجمع کرده و نسبت به این اقدام دولت عربستان سعودی اعتراض کردند.
طبق آنچه که رسانههای گروهی اعلام کردهاند در جریان این تجمع تعدادی از تجمع کنندگان پرچم عربستان را از این کنسولگری پایین آورده و عدهای نیز با پرتاب ترقههای آتشزا موجب برافروختن آتش در بخشی از این کنسولگری شدند.
در ساعات پایانی روز شنبه در شبکههای اجتماعی خبری مبنی بر تجمع خودجوش مردمی در تهران در مقابل سفارت عربستان منتشر شد.
این تجمع از حدود ساعت 22:30 دقیقه آغاز شد و به مرور بر تعداد تجمعکنندگان در برابر سفارت عربستان در فرمانیه تهران افزوده شد.
سفارت عربستان بر اساس برخی از اخبار منتشر شده پیش از برگزاری این تجمع تخلیه شده بود و در جریان این تجمع به مانند آنچه که چهار سال قبل در برابر سفارت انگلیس شاهد آن بودیم عدهای از افراد خودسر در اقدامی غیردیپلمایتک و غیرمسئولانه وارد سفارت عربستان در تهران شدند و خساراتی را به این سفارتخانه وارد کردند.
البته پیش از ورود این افراد به سفارت بر اساس گفته سردار ساجدینیا دقایقی بعد از این تجمع عدهای نیروی خودسر اقدام به پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف به سمت ساختمان سفارت کردند.
وی با بیان این که در پی این اقدام خسارتهایی به ساختمان سفارت وارد شد، گفت: ماموران پلیس از همان دقایق اولیه با این اقدام مقابله کردند تعدادی از ماموران ما نیز زخمی شدند.
ساجدی نیا با بیان این که تعدادی از نیروهای خودسر حملهکننده به سفارت دستگیر شدند، افزود: عده قلیلی هم وارد سفارت شدند که ماموران پلیس اقدام به خارج کردن این افراد کردند.
این اقدام خودسر باعث شکسته شدن یکی از دربهای سفارت عربستان سعودی و همچنین مقر پلیس دیپلماتیک که در کنار سفارت قرار دارد، شد.
در اواسط این تجمع شاهد حضور سردار مومنی جانشین فرمانده نیروی انتظامی، سردار ساجدینیا فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ و تعدادی دیگر از اعضای شورای تأمین استان تهران بودیم و به مرور بعد از اینکه افرادی که داخل سفارت شده بودند به بیرون از سفارت منتقل و تعدادی از آنها دستگیر شدند، نیروهای آتش نشانی برای خاموش کردن شعلههای ایجاد شده در برابر سفارت حضور پیدا کردند و پس از آن مأموران شهرداری اقدام به تمیز کردن محوطه این سفارت کردند.
اقدام شب گذشته با واکنش وزارت امور خارجه روبرو شد چنانکه جابرانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه در موضعی اعلام کرد: وزارت امور خارجه با درک احساسات پاک مردم مسلمان کشورمان خواستار جلوگیری از هرگونه تجمع در مقابل این اماکن دیپلماتیک است.
جابر انصاری ضمن اعلام محکومیت مجدد اعدام ناعادلانه عالم دینی شیخ نمر النمر، بر ضرورت تامین امنیت اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد مقدس تاکید و اعلام کرد وزارت امور خارجه با درک احساسات پاک مردم مسلمان کشورمان خواستار جلوگیری از هرگونه تجمع در مقابل این اماکن است.
جابر انصاری افزود: پلیس دیپلماتیک مسئولیت برخورد با هرگونه تعرض به اماکن دیپلماتیک متعلق به عربستان سعودی را بر عهده دارد و بر اساس وظایف ذاتی خود برای حفظ نظم عمومی و اعاده امنیت این اماکن اقدام می کند.
در کنار احترامی که به احساسات مردم در برابر این اقدام رژیم آل سعود وجود دارد ولی حادثه شب گذشته و به آتشکشیدن سفارتخانه یک کشور که طبق قرارداد وین دارای مصونیت دیپلماتیک است تبعات سنگینی را به منافع ملی و دستگاه دیپلماسی کشور وارد خواهد کرد و این اقدام علیرغم اینکه باعث فضاسازی سنگین علیه ایران در آستانه اجرای برجام شده مورد تأیید هیچ یک از مقامات رسمی کشورمان و مردم نیست.
در پی این اقدام غیرمسئولانه از شب گذشته برخی از رسانههای عربی اقدام به جوسازی و انتشار اخبار منفی علیه کشورمان و سفارت جمهوری اسلامی ایران در عربستان کردند. چنانکه برخی از آنها اعلام کردند که عربستان سعودی به مقامات سفارت کشورمان در ریاض 24 ساعت وقت داده که این کشور را ترک کنند، اما این اخبار از سوی هیچ منبع رسمی تایید نشده است.
در همین حال عباس جعفریدولت آبادی، دادستان تهران نیز صبح یک شنبه با اشاره به حوادث شب گذشته در مقابل سفارت سعودی و تعرض عدهای به ساختمان این سفارت گفت: تا این لحظه ۴۰ نفر از کسانی که در ورود به ساختمان سفارت مذکور نقش داشتند شناسایی و دستگیر شدهاند. همچنین تحقیقات برای شناسایی دیگر افراد موثر در این حادثه ادامه دارد.
وی تاکید کرد: دستور قضایی برای شناسایی و دستگیری سایر افراد در این زمینه صادر شده است. پرونده مذکور نیز در دادسرای شهید مقدس تهران تحت رسیدگی است.
حمله به سفارت عربستان و ضعف نهادهای انتظامی
قاسم محبعلی در گفتوگو با ایلنا، با اشاره به اقدام عربستان سعودی در اعدام آیتالله شیخ نمر باقر النمر گفت: اعدام شیخ نمر، اقدامی ضد حقوقبشری و برخلاف مبانی آزادی بیان است و ریاض نمیتواند آن را به هیچ وجه توجیه کند.
وی با یادآوری واکنش مسئولان کشورمان نسبت به این مسئله اظهار داشت: طبیعی بود ایران نسبت به این مسئله واکنش نشان دهد و در همین راستا شاهد موضعگیری سخت مسئولان و افکار عمومی ایران نسبت به این مسئله بودیم.
مدیرکل اسبق خاورمیانه وزارت امور خارجه با بیان اینکه تهران و ریاض روابط وخیمی داشتهاند که با این اتفاق، این وخامت افزایش نیز مییابد، تصریح کرد: در شرایط کنونی گرهگشایی از روابط ایران و عربستان بسیار سخت شده است٬ ولی باید دانست که افزایش تنشها میان مسئولان دو کشور، نه به نفع ایران و نه به نفع عربستان و نه به نفع منطقه است.
محبعلی در رابطه با حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد خاطرنشان کرد: بر اساس پروتکلهای دیپلماتیک، دولت هر کشور موظف است از اماکن دیپلماتیک حفاظت کند و حتی در زمان جنگ نیز اماکن دیپلماتیک باید از هر گونه حمله و تعرض به دور باشند٬ لذا حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد نشاندهنده سهلانگاری نهادهای انتظامی مسئول در این رابطه است٬ زیرا از قبل هم پیشبینی این اقدام توسط نیروهای خودسر میشد.
سفیر اسبق ایران در یونان و مالزی با بیان اینکه اقدام زشت عربستان٬ بهانه مناسبی برای حمله به اماکن دیپلماتیک این کشور نیست، ابراز داشت: حمله به سفارت و کنسولگری این کشور در تهران و مشهد، میتواند به نفع عربستان شود و این کشور میتواند از این اقدام به نفع خود استفاده کند٬ زیرا این کار میتواند اقدام زشت ضد حقوق بشری ریاض را تحت الشعاع قرار دهد.
وزارت کشور:به نیروی انتظامی دستور داده بودیم
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، حسینعلی امیری با محکوم کردن اعدام شیخ نمر توسط عربستان سعودی و همچنین حملهای که عدهای شنبه شب به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد داشتند، با اشاره به شهادت شیخ نمر گفت: شهادت این مجاهد موجی از تاسف و ناراحتی را در دنیا ایجاد کرد و مردم ایران نیز اعم از شیعه و سنی این اقدام را که در تعارض با معیارهای حقوق بشری نیز هست محکوم کردند.
وی افزود: وقتی خبر این موضوع منتشر شد این پیش بینی وجود داشت که این اتفاق در جهان اسلام با واکنشهایی روبرو خواهد بود و در کشور ما نیز قطعا این امر با واکنشهایی همراه خواهد بود.
در همین راستا وزیر کشور به معاونت امنیتی وزارت کشور و نیروی انتظامی دستورات لازم را جهت اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از حرکاتی که ممکن است بر اثر جریحهدار شدن احساسات به وجود آید، داده بودند و از قبل اعلام شده بود که ممکن است چنین اتفاقی بیفتد.
وی ادامه داد: در جریان شهادت شیخ نمر احساسات یک سری از افراد برانگیخته شد و موجب شد که خساراتی به کنسولگری عربستان در مشهد و سفارت این کشور در تهران وارد شود.
وی با محکوم کردن مجدد اقدام غیرانسانی عربستان سعودی در به شهادت رساندن شیخ نمر در عین حال تاکید کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران به هیچ کس چنین اجازهای داده نشده که به بهانه دفاع از ارزشها قانون و یا معیارهای موجود را نفی کند و اگر مطالبهای هست باید از طریق مجاری قانونی پیگیری شود.
وی با بیان اینکه آنچه که شنبه شب رخ داد باعث تاسف است در ادامه گفتوگوی خود با رادیو گفتوگو خاطرنشان کرد: آقای رحمانی فضلی وزیر محترم کشور براساس وظایف ذاتی خود و همچنین تاکیدات رییس جمهور دستور دادهاند که آمران، عاملان، مباشران و کسانی که در کنترل این قضیه قصور و کوتاهی کردهاند شناسایی شوند.
وی در پاسخ به این سوال که به نظر وی چقدر ماموران امنیتی در کنترل حوادث رخ داده در شنبه شب موفق بودند گفت: همان طور که گفتم ما از قبل هشدار داده بودیم و در جریان این حوادث روند به نحوی پیش رفت که عدهای نتوانستند احساسات خود را کنترل کنند و باعث ایجاد خسارت شدند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در حال بررسی عملکرد نیروهای امنیتی در ارتباط با مدیریت و کنترل این اتفاقات هستیم تصریح کرد: این اتفاقات مناسب و درست نبود و از ناحیه وزارت کشور قابل قبول نیست و ما بر این موضوع تاکید داریم که احیانا اگر مطالباتی وجود دارد باید از طریق قانونی پیگیری شود.
این مقام مسئول در وزارت کشور ادامه داد: معتقدیم حفاظت از جان و مال همه کسانی که در خاک جمهوری اسلامی هستند علاوه بر یک تکلیف قانونی یک امر شرعی است و در مورد نمایندگیهای سیاسی کشورهای دیگر در تهران نیز بنابر تکلیف قانونی و آموزشهای شرعی ما آمادگی کامل برای تامین امنیت آنها را داریم و آنچه که برای سفارت عربستان در تهران رخ داد نباید برای سایر نمایندگیهای خارجی در ایران دغدغه و نگرانی ایجاد کند.
درخواست ابوترابی برای برخورد با با خاطیان شنبه شب
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، این نماینده مجلس با بیان اینکه این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است و خشم امت اسلامی و ملتهای مسلمان را به همراه داشته است ادامه داد: با توجه به اهمیت این امر باید این اقدام در کمیسیون امنیت ملی و احیانا در هیات رییسه مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که علاءالدین بروجردی اعلام کرده که باید سطح روابط ایران و عربستان کاهش پیدا کند، اظهار کرد: باید وزارت خارجه ابعاد این موضوع را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد و در ارتباط با سطح روابط سیاسی با عربستان و همچنین در عرصه های دیگر در ارتباط با این کشور تصمیم معقول بگیرد.
وی با بیان اینکه این موضوع باید مورد بررسی و تحلیل دقیق در مجلس و وزارت خارجه قرار گیرد، گفت: یکی از گزینهها می تواند پیشنهادی باشد که آقای بروجردی مطرح کردند.
ابوترابی در بخش دیگری از صحبتهای خود در گفتوگو با رادیو گفتوگو در ارتباط با حوادث شنبه شب در برابر سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد تاکید کرد: اقتدار دولت اقتضا میکند که در حراست از قانون و تامین امنیت نمایندگیهایی که در کشور حضور دارند به صورت جدی حضور پیدا کند. وزارت کشور باید این گونه مسایل را رصد کند و با پیشبینیهای دقیق و درست و انجام اقدامات مناسب از بروز این گونه مسایل به صورت جدی جلوگیری شود.
وی با اشاره به موضوع برخورد با متخلفان گفت: باید در انجام وظایف قانونی و حراست از قانون از تمام ظرفیتها استفاده شود و اتفاقات رخ داده در شنبه شب نیز باید کاملا رصد شود، مورد تحلیل قرار بگیرد و به صورت جدی با خاطیان برخورد شود.
وی با اشاره به اهمیت انجام پیشبینیهای لازم برای جلوگیری از بروز اینگونه حوادث ادامه داد: در پی شهادت شیخ نمر این موضوع با واکنشهای متعددی در عرصه جهانی و جهان اسلام روبرو شد. در کشور ما نیز این موضوع با واکنش مسئولان و مردم همراه شد ولی انجام یک سری اقدامات خارج از قانون باعث میشود که ما در موضع انفعالی در راستای محکوم کردن و پیگیری جنایتهای صورت گرفته از سوی عربستان قرار بگیریم.
گزارش عربستان به سازمان ملل درباره حمله به سفارت
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت امور خارجه عربستان بامداد روز دوشنبه با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد در رابطه با تعرض به سفارت این کشور در تهران به شورای امنیت سازمان ملل ، شورای همکاری خلیج (فارس)، اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی گزارش داده است.
بر اساس این گزارش، عصر روز شنبه جمعی از معترضان به اعدام شیخ نمر باقر النمر رهبر شیعیان عربستان روبروی سفارت ریاض در تهران تجمع کردند که این اعتراضات به بروز خشونتهایی علیه سفارتخانه عربستان منجر شد.
عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان در پی این حادثه اعلام کرد ریاض روابط دیپلماتیکش با ایران را قطع کرده است.
عربستان همچنین از دیپلماتهای ایرانی خواسته است ظرف 48 ساعت خاک کشورش را ترک کنند.
به گزارش اسپوتنیک، شیخ النمر یکی از 47 نفری بود که به تازگی در عربستان تنها به دلیل داشتن دیدگاههای مخالف با حکومت پادشاهی در این کشور به اعدام رسید. این اقدام عربستان واکنش گسترده مقامات آمریکا و غرب و سازمانهای مدافع حقوق بشر را در پی داشته است.
حسین امیرعبداللهیان معاون عربی آفریقایی وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به این حادثه گفت: عربستان سعودی با اعلام تصمیم به قطع رابطه با تهران نمی تواند بر خطای بزرگ اعدام رجلی دینی سرپوش گذارد.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه هیچ آسیبی به دیپلماتهای سعودی در تهران و مشهد وارد نشده است، افزود: عربستان سعودی پیش از این نیز با خطای راهبردی و اتخاذ رویکردهای شتابزده و نسنجیده ناامنی ها در منطقه را تشدید کرد، باعث رشد تروریسم و افراط گرایی شد، با توطئه کاهش قیمت نفت به مردم کشورش و کشورهای مسلمان منطقه آسیب رساند.
وی با اعلام اینکه ریاض در مذاکرات هستهای صلح آمیز ایران و شش کشور تلاش کرد نقش مخرب و غیرسازنده ایفا کند، گفت: اکنون نیز خطای راهبردی جدید مقامات سعودی اعدام آیت الله شهید شیخ نمر النمر رجل عالیقدر دینی است که به جهان اسلام و نه یک کشور خاص، تعلق دارد.
امیرعبداللهیان افزود: ایران یکی از امن ترین کشورهای منطقه است و همه دیپلماتها در امنیت کامل به وظایف خود ادامه می دهند.
انتقاد خاتمی از آتش زدن سفارتخانهها
به گزارش ایسنا، این نماینده مجلس خبرگان رهبری امروز (یکشنبه) در گفت و گو با برنامه من طهران شبکه خبری العالم درباره خشم مردمی از اعدام آیت الله نمرالنمر و تجمع جوانان خشمگین در مقابل سفارت عربستان سعودی و پیامدهای آن تاکید کرد: بنده معتقد به حمله به سفارتخانه کشورهای دیگر نیستم و معتقدم که سفارت هر کشوری در کشور دیگر در حقیقت مهمان است. ما با هجمه به سفارتخانه و آتش زدن آن ها چیزی به دست نمی آوریم. بلکه آن حرکتِ مقدس هم زیر سئوال می رود؛ آن چه مهم و ضروری است فریاد، خروش، تظاهرات و تجمعات است. ما جنایات آل سعود را به شدت محکوم می کنیم ، اما حمله به سفارت سعودی یا کنسولگری سعودی را در داخل کشورمان کار مناسبی نمی دانیم.
خاتمی با انتقاد شدید از اعدام شیخ نمر باقر النمر توسط رژیم عربستان سعودی، افزود: آل سعود می خواهد به دنیا چنین وانمود کند که اعدام شدگان تروریست بودهاند، ولی واقعیت بر خلاف خواست این دروغگویان برای همیشه پنهان نمی ماند چون واقعیت آن است که شیخ النمر یک عالم شیعی، مجاهد و شجاع بود که به علت دفاع از حقوق ملت به شهادت رسید.
وی با اشاره به اینکه آل سعود با اینگونه ترفندها راه به جایی نخواهد برد، آن را دولتی پیر ، فرتوت، کهنه و ضد حقوق بشری دنیایی دانست، و گفت: این نظام آنقدر عقب مانده است که هنوز رانندگی در عربستان برای زنان جرم محسوب شده و تاکنون، انتخابات سراسری درست در عربستان شکل نگرفته است.
وی خاطر نشان کرد: آگر آل سعود وابسته به آمریکا نبود هر ماه علیه این دولت جرم های ضد حقوق بشری مطرح می شد؛ ولی چون وابسته و نوکر چشم و گوش بسته آنان است، درباره نقض حقوق بشر در آن خبری اعلام نمی کنند.
امام جمعه موقت تهران به شهادت رساندن شیخ نمر را نمونه ای از نبود حقوق بشردرعربستان دانست و گفت: حکم اعدام چهار جوان دیگر صادر شده آنهم به جرم اینکه شیعه بودند.
وی با ابراز شگفتی نسبت به رفتار سازمان های به اصطلاح مدافع حقوق بشر از بی تحرکی دبیرکل سازمان ملل متحد انتقاد کرد .
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: آنهایی که به آل سعود جهت به شهادت رساندن این شیخ خط دادند اهدافی مثل برافروختن آتش اختلاف های فرقه ای به ویژه میان سنی و شیعه دارند اما بدانند حوزه علمیه ما بیدار بوده واین دشمن است که می خواهد آتش تفرقه برافروخته شود. حوزه علمیه، وهابیت و سلفی گری را خطرناک می داند چون تغذیه کننده اندیشه تروریستهاست.
وی با اشاره به وجود وحدت میان سنی و شیعه خاطرنشان کرد: برادران اهل سنت ما به همان اندازه که شیعه با وهابیت در تضاد است با وهابیون در تضادند، همچنین علمای شیعه تا زمان حاضر باعث شدند آتش تفرقه شعله ورتر نشود که این سیاست در آینده استمرار خواهد یافت. به همین دلیل هیچگاه در منطقه درگیری سنی با شیعه ایجاد نخواهد شد چون قرنهاست این دو در ایران و دیگر کشورهای اسلامی برادرانه و به طور مسالمت آمیز با یکدیگر زندگی می کنند، این دستور امامان (ع) است، البته آنان برای ایجاد تفرقه میان سنی و شیعه تلاش می کنند اما ناکام خواهند ماند.
نماینده مجلس خبرگان رهبری، درباره مسئولیت علمای اهل سنت برای درک این خطریادآورشد: علمای اهل سنت مدام باید حسابشان را از وهابی ها جدا کرده و به صراحت به دنیا بگویند ما با اندیشه آنان و رفتار برآمده از این اندیشه مخالفیم و روند تکفیر را محکوم می کنیم.
وی از اهل سنت در ایران خواست به طور یکپارچه جنایت به شهادت رساندن شیخ نمر توسط آل سعود را محکوم کنند.
خاتمی همچنین با هشدار درباره تبعات تقویت تروریست ها برای رژیم های منطقه یادآورشد : این تکفیری ها که من می بینم، روزی سراغ خود اینها می آیند. داعش، تعداد زیادی از علمای اهل سنت را اعدام کرد، مسیحی ها را هم اعدام کرد، این ها، به نظر می رسد که یک غدۀ سرطانی هستند. اگربا این غدۀ سرطانی مبارزه نشود، جهان انسانیت در خطر خواهد بود و تامین کنندۀ این غدۀ سرطانی هم دولت سعودی است.
امام جمعۀ موقت تهران افزود: آن ها دروغ می گویند که ائتلاف ضد داعش تشکیل داده اند، زیرا خودشان داعش پرورند. بر این اساس، مطمئنم مساله دعوای شیعه و سنی تشدید نخواهد شد، چون سنی های بابصیرت و شیعیان اهل بصیرت، نقشۀ دشمن را خوانده اند.
وی درباره هشدارهای ایران به عربستان پیش از اعدام آیت الله شیخ نمر النمرو سرنوشت روابط دو کشور پس از اعدام این عالِم شیعی بیان کرد: فقط ایران نبود که لغو حکم اعدام شیخ نمر باقر النمر را خواستار بود؛ بلکه علمای جهان اسلام نیز خواهان توقف اجرای حکم بودند، اما در خصوص روابط ایران با دولت سعودی، این مساله، مربوط به دستگاه دیپلماسی خارجی است و من معتقدم دستگاه دیپلماسی خارجی ما سه اصل عزت، حکمت و مصلحت را دنبال می کند.
نماینده مجلس خبرگان رهبری در ادامه گفت: حرمین شریفین مِلکِ آل سعود نیست، بلکه از آنِ جهان اسلام است. عربستان بدش نمی آید که پای ایران، از حرمین شریفین کوتاه شود. اگر حرمین شریفین در آن منطقه نبود، این دولت، لیاقتِ این که با آن ارتباط داشته باشیم را نداشت. جنایتِ امسالِ منا، برای قطع کامل روابط با این کشور کافی بود. اما سخن این است که حرمین شریفین در آن جا قرار گرفته و سعودی ها آرزو دارند که پای ایران از آن جا قطع شود. به همین سبب، عرصه، بسیار حساس است و من معتقدم در این عرصه، دیپلماسی خارجی و مسئولان خارجی ما با دقت مساله را دنبال می کنند، به طوری که هم فریاد اعتراض به گوش برسد و هم منافع ایران اسلامی تامین شود.
خاتمی تاکید کرد: جنایات اخیر رژیم عربستان نشان دهنده نپختگی حاکمان جدید عربستان در عرصه سیاسی و اوج دیوانگی آل سعود است.
نماینده مجلس خبرگان رهبری گفت: رژیم آل سعود به منجلاب و گردابی افتاده، در حال دست و پا زدن است و راه خروج آن هر لحظه دشوارتر می شود. مجموعه جوان نپخته، تازه کار، تشنه قدرت، سفیه و نپخته بر سر کار آمده اند با یکدیگر اختلافات درونی دارند. در عرصه اقتصادی، این مجموعه باعث کاهش قیمت نفت شدند و آن را به 30 دلار رساندند. خودشان هم صد میلیارد دلار کسری بودجه آوردند. یعنی برای زمین زدن رقیب، حاضرند خودشان را هم به بدبختی بکشانند.
وی درباره اقدامات حاکمان سعودی در یک سال اخیر گفت: آل سعود از حدود یک سال پیش تاکنون با حمله به یمن بیش از شش هزار شهید اعم از زن و مرد و کودک و پیر برجای گذاشته و یمن را به یک ویرانه تبدیل کرده اند. آنها با توهم کودکانه شان گمان می کردند کار یمن در مدت یک هفته تمام خواهد شد.
خاتمی عربستان را حامی اصلی گروههای تکفیری دانست و تصریح کرد: در عرصه سیاسی همه دنیا می دانند که عربستان، مادر گروهک های تکفیری است و داعش، القاعده و النصره، همگی ساخته و پرداخته این کشور هستند. یعنی هرگاه در هر گوشه ای از جهان اسلام، تروری صورت می گیرد یک پای ثابت آن، قارون منطقه یعنی دولت عربستان است.
وی اقدامات اخیر حاکمان عربستان را نشان دهنده نپختگی حاکمان جدید عربستان در عرصه سیاسی دانست و گفت: اعدام شیخ نمر باقر النمر اوج دیوانگی آل سعود است. آل سعود باید بدانند شیعیان در آن کشور، اقلیت قدرتمندی هستند. شیخ نمر باقر النمر نیز چیزی جز حقوق ملت نمی خواست. ادعای حاکمان سعودی مبنی بر اعدام این عالم بزرگ به جرم تروریسم، دروغ است.
امام جمعه موقت تهران در پاسخ به سؤالی درباره ادعای دولت عربستان مبنی بر تلاش شیخ نمر باقر النمر برای تحریک مردم این کشور علیه نظام گفت: نظام عربستان اگر راست می گوید یک شاهد بیاورد که شهادت دهد "این شیخ مجاهد یک چاقو در جیبش داشته است." سلاح شیخ نمر باقر النمر، تریبون نماز جمعه و خواسته هایش نیز خواسته های حقوق بشری دنیا پسند بود.
وی در ادامه به تشریح خواسته های ملت عربستان به ویژه شرق این کشور از زبان آیت الله شیخ نمر باقر النمر پرداخت و گفت: شیخ نمر خطاب به حاکمان آل سعود می گفت چرا تبعیض طائفه ای دارید؟ چرا به اندازه یک اقلیت حقوق شیعیان را نمی دهید؟ وی این مواضع را علنی اعلام می کرد. دنیا این انتقاد علنی را پذیرفته است.
وی ادعای رژیم آل سعود مبنی بر دست داشتن آیت الله نمر در اقدامات تروریستی را مردود دانست و گفت: این دروغ آل سعود است. آنها درباره حادثه منا نیز دروغ گفتند و ابتدا ادعا کردند شمار قربانیان 700 – 800 نفر است و بعد از آن شمار قربانیان را به 5000 و سپس به هفت هزار نفر افزایش دادند. آنها مصداق ضرب المثل فارسی هستند که "دروغگو حافظه ندارد".
امام جمعه موقت تهران همچنین با اشاره به اقدام غیر انسانی رژیم آل سعود در قرار دادن نام آیت الله نمر به همراه شماری از افراطیون و اعضای القاعده در فهرست افراد اعدامی گفت: یکی از جنایات رژیم آل سعود این است که شیخ نمر باقر النمر به همراه سه نفر شیعه دیگر را در فهرست 46 نفره افراد اعدام شده گنجاندند. این در حالی است که در میان این فهرست علاوه بر این چهار نفر، اعضای گروهک های تکفیری مانند القاعده و سایر گروهک ها را در خود گنجانده است. این در حالی است ما مخالف همواره گروهک های تکفیری از جمله القاعده بوده و هستیم و معتقدیم باید جهان اسلام به مقابله با آنها برخیزد.
خاتمی درباره واکنش های ناچیز و کم رنگ کشورهای غربی و سازمان های بین المللی نظیر سازمان ملل به اعدام شیخ نمر النمر و دوگانگی رفتار آنان در قبال حقوق بشر، گفت: من ریشۀ این دوگانگی را در این می دانم که دنیای استکبار، قائل به شهروند درجه یک و درجه دو است. دنیای استکبار اگر یک نفر در آمریکا یا فرانسه کشته شود، داد و فریادشان بلند می شود، اما اگر در لبنان کشته شود، از آن فریاد خبری نخواهد بود.
امام جمعه موقت تهران افزود : همزمان با انفجار فرانسه، در ضاحیه بیروت هم انفجارروی داد ؛ اما رسانه ها و مسئولان استکبار، رویکردی در پیش گرفتند که گویا انفجاری در لبنان اتفاق نیفتاده است، درحالی که مسئول هر دو انفجارداعش بود. این دوگانگی ها، گویای آن است که دنیای استکبار، به مقوله ای به نام حقوق بشر معتقد نیست و فقط به فقط به منافع خودشان فکر می کنند و بس.
وی تاکید کرد : برای اینها بشر، حقوق بشرو قصۀ مبارزه با تروریسم فقط ابزار و شعار است و گرنه همه جهان می دانند که فاجعه سالهای اخیر درسوریه توسط تروریست ها مورد حمایت استکبار آفریده شده است و آنها سلاح و تجهیزات تروریست ها را در سوریه تامین می کنند. بنابراین تاکنون دوگانه عمل کرده اند، از این به بعد هم دوگانه عمل خواهند کرد ، ولی مهم این است که ملت ها بیدار شده و تنفر خاصی از دنیای استکبار پیدا کرده اند.
اتمی تاکید کرد: امریکای امروز، به مراتب از آمریکای ده سال پیش، منفورتر شده است و آمریکای ده سال پیش، به مراتب منفورتر از ده سال قبلِ آن بود. به برکت پیروزی انقلاب اسلامی، این بصیرت در جهان اسلام شکل گرفته و نفرت از این مستکبرین هر روز بیشتر می شود.
ردپای «نفوذ» در حوادث سفارت عربستان
به گزارش اعتدال، عصر ایران در مطلبی با عنوان «سرنخ نفوذ در آن نیمهشب توحش»، با این مقدمه نوشت: «میخواهید رد نفوذ را بیابید؟ دنبال نفوذیها هستید؟ حمله به سفارت عربستان در تهران را تا رسیدن به منشاء آن دنبال کنید. بی هیچ تردیدی به نفوذیهایی خواهید رسید که شگفتزدهتان میکند.
حمله به سفارت عربستان، آن طور که برخی میخواهند القا کنند، یک اقدام خودجوش مردمی نبوده است بلکه حرکتی کاملا حسابشده و با طرحریزی قبلی بود.
این، حمله به سفارت عربستان نبود، حمله به ایران و منافع ملی ایران بود، در دقیقترین زمان و با هوشمندانهترین روش؛ درست در زمانی که با اعدام شیخ نمر، سعودیها در موضع انفعال قرار داشتند و نهتنها ایران که حتی کشورهای غربی و سازمانهای حقوق بشری نیز این اعدام را محکوم میکردند، ناگهان عدهای به سفارت عربستان حمله میکنند، آن را به آتش میکشند و اموالش را غارت میکنند.
درست از این لحظه به بعد، ورق برمیگردد. عربستان که مدام میکوشید اعدام شیخ نمر را توجیه کند، ناگهان از مقام متهم به جایگاه مدعی تغییر مکان میدهد، از ایران به سازمان ملل شکایت میکند، روابطش را با تهران را قطع میکند، کشورهای دیگری نیز حمله به سفارت عربستان را محکوم میکنند، درست در زمانی که ایران در صدد بهبود روابط خارجیاش هست، برخی لابیهای ضد ایرانی در آمریکا این گزاره را ترویج میکنند که تهران محل امنی برای سفارتخانههای خارجی نیست و بهتر است تا بازگشت امنیت، همه سفارتخانهها در این کشور تعطیل شوند. مقامات ایرانی که تا روز قبل عربستان را تقبیح و محکوم میکردند، مجبور میشوند درباره حادثه حمله به سفارت توضیح دهند و ... .
بسیار بسیار نابخردانه است اگر بپنداریم تمام این نتایج، محصول یک اقدام احساسی و خودجوش مردمی بوده است. بی هیچ تردیدی ارادهای در پشت توحش نیمهشبی بود که به سفارت حمله کردند.»
در ادامه این مطلب ادعا شده است: «خبرنگاران که برای تهیه گزارش به محل سفارتخانه رفته بودند، گزارش کردهاند که در اطراف محل، خودروهای شخصی متعددی با پلاکهای قم و کرج را دیدهاند که مهاجمان را به آنجا رسانده بودند.»
در بخش پایانی این مطلب نیز آمده است: «نیازی به پلاکها هم نیست. افراد حاضر در صحنه، به حدی خیالشان راحت بود که حتی صورتهایشان را نپوشانده بودند و در چند قدمی پلیس، در حال به آتش کشاندن سفارتخانه بودند! ضمن اینکه تعدادی از آنان نیز دستگیر شدهاند و میتوان به راحتی دریافت که آمر این حمله چه «جریان»ی بوده است. سرنخ نفوذ همین جاست، اگر واقعا به دنبال برخورد با نفوذ هستید.
نفوذیها، تمایل بسیاری دارند که دولت، مجلس، قوه قضائیه، نیروهای امنیتی، شورای نگهبان و مردم حواسشان به حواشی و بازیهای جناجی پرت شود تا خودشان بتوانند در پوشش نیروهای ارزشی، به اعمال نفوذ بپردازند. هیچگاه یک نفوذی، خود را به شکل دشمن نشان نمیدهد. او نزدیکترین چهره و رفتار به خودیها را بروز میدهد و از درون میپوساند و در لحظه حساس، ضربه میزند، درست مانند ضربهای که در لحظه حساس روابط ایران و عربستان زدند و بازی را به نفع سعودیها تغییر دادند.
اگر علاوه بر عاملان حمله، آمران ماجرای اخیر نیز شناسایی، دستگیر، محاکمه و مجازات شوند، میتوان امیدوار بود که مسئولان در مبارزه با نفوذ، جدی و صادقند و الا باید شاهد تقلیل موضوع به دستمایهای برای منازعات و رقابتهای سیاسی و جناحی بود.»
ناجا:دستگیرشدگان مشهد اطلاعی نداریم
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، سردار سعید منتظرالمهدی در نشست خبری خود که صبح امروز در ستاد مرکزی نیروی انتظامی برگزار شد، گفت: در جریان حمله به سفارت عربستان 50 نفر دستگیر شدهاند.
وی افزود: این افراد در تهران دستگیر شدهاند و از دستگیرشدگان مشهد اطلاعی ندارم.
منتظرالمهدی در ادامه با بیان اینکه در این شب نیروهای خود را افزایش دادیم، همچنین گفت: مسئولیت حفاظت از اماکن دیپلماتیک بر عهده پلیس دیپلماتیک است.
منتظرالمهدی اظهار کرد: در حال حاضر نیز سفارت عربستان در امنیت کامل است.
سخنگوی ناجا درباره اینکه گفته میشود، اقدام به آتشسوزی در داخل کار خود کارکنان سفارت بوده است، هم گفت: ما به چنین چیزی نرسیدیم.
منتظرالمهدی درباره اینکه آیا جریانی هدایت حملهکنندگان به سفارت را پشتیبانی میکرده یا خیر، گفت: دستگاه قضایی باید در این باره تحقیق کند و در بازجوییهای اولیه به چنین چیزی نرسیدیم.
منتظرالمهدی درباره اظهارات سخنگوی وزارت کشور مبنی بر اینکه هشدارها و تذکرات لازم به پلیس داده شده بود گفت: پیشبینیهای لازم در این خصوص انجام شده بود و نیروهایمان هم تقویت کردیم.
وی ادامه داد: مردم را خیلی وقتها نمیشود زد، آخرین درمان روش سلبی است.
انتقاد آیتالله مکارم از حمله به سفارت عربستان
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا این مرجع تقلید در ابتدای جلسه درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم، با تسلیت شهادت شیخ نمر و محکوم کردن جنایت سعودیها در اعدام این عالم ربانی، اعدام شیخ نمر را جنایت بزرگی از سوی آل سعود دانست و تصریح کرد: تمام دنیا این اقدام را محکوم کردند، به جز آمریکاییها که تنها ابراز نگرانی کردند. تصور ما این است که این اقدام وحشتناک احتمالا با اطلاع آنها انجام شده است، آمریکاییها و صهیونیستها به دنبال تشدید پروژه تفرقه بین مذاهب اسلامی و شیعه و سنی هستند و از این جریان و پیآمدهای آن خوشحالاند.
وی با اشاره به قرار دادن نام شیخ نمر در کنار چندین تروریست و اعدام همزمان آنها، اضافه کرد: اینها به گمان خود میخواستند زرنگی کنند و اسم ایشان را در کنار برخی تروریستها قرار دادند و با استناد به برخی آیات قرآن کریم و روایات میخواستند آدرس غلط بدهند.
این مرجع تقلید اضافه کرد: شیخ نمر دست به سلاح نبرد، سلاح او قلم و زبانش بود، کاری که در گردن زدن شیخ نمر و به دار آویختن پیکر ایشان کردند دقیقا کاری بود که داعشیها انجام میدهند، این اقدام حتی از سوی روزنامههای معروف غربی نیز محکوم شده و آن را دقیقاً همانند اعمال داعش دانستند.
وی با بیان اینکه «سعودیها در سیاستها و اهداف شومی که در منطقه دارند شکست خوردهاند و میخواهند انتقام بگیرند» یادآور شد: آنها بدانند با بمباران یمن به جایی نخواهند رسید. اینها انتقام شکست در سوریه، یمن و عراق را میخواهند بگیرند، اما بدانند شهادت این شیخ بیگناه هزینه بزرگی که تصورش نمیکردند برایشان داشته و خواهد داشت.
آیتالله مکارمشیرازی تعرض و حمله به سفارت عربستان سعودی و کنسولگری این کشور در تهران و مشهد که از سوی برخی افراد صورت گرفت را اقدامی ناپسند دانست و به تمام مردم و علاقه مندان و دلدادگان نظام و انقلاب توصیه کرد که دست به اقدامی نزنند که برای کشور و نظام هزینه داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: این کار میتواند از سوی دو عده انجام شود، یک عده علاقه مندان به نظام هستند که از سیاستها و اقدامات سعودیها به خشم آمدهاند، منتهی گاهی اوقات کار از دستشان در میرود و واجب است که مراقب باشند. گروه دوم نیز افراد نفوذی هستند که تا چنین فرصتهایی پیش میآید به دنبال ماهی گرفتن از آب گل آلود هستند و میخواهند کاری کنند که عداوت بین شیعه و سنی بیشتر شود و درگیریها گسترش یابد و به اهدافشان برسند.
آیتالله مکارمشیرازی گفت: نباید این کارها را انجام داد، این قبیل اقدامات هم برای نظام و هم برای اسلام هزینههای سختی دارد، وقتی دنیا در حال محکوم کردن سعودیها هستند چرا ما کاری کنیم که ورق برگردد. امیدواریم دوستان بر اعصاب خود مسلط باشند و بهانه به دست دشمن ندهند و جلو نفوذیها را به شدت بگیرند.
خودسریهایی که بوی خیانت میدهد
به گزارش جماران، پس از این اقدام چه تصویری دنیا از ما خواهد داشت. نمایش کشوری که کنترلی بر اتباع خود نداشته و یا بخشی از جریانات آن به هیچ اصول و قوانینی پایبندی ندارند. با به آتش کشیده شدن سفارت سعودی ها دست هایمان را بسته و آنانی که به فکر اقدام خردمندانه در قبال سعودی ها بودند را نه شوکه، بلکه مأیوس نمودیم. واقعاً جای تأسف دارد که برخی اقدام به آتش زدن سفارت سعودی را توجیه می کنند. این اقدام خیانت به خون شهید شیخ نمر، ضربه کاری به ایران و تبلور عینی عهدشکنی مصونیت ناشی از کنوانسیون وین است.
در کنار دلایل تاریخی و... از جمله دلایلی که برای جنگ عراق بر علیه ایران مطرح می نمایند، انتقام واشنگتن از تهران در قبال اشغال سفارت امریکا توسط دانشجویان، با ابزاری به نام صدام بوده است. سعودی ها، عوامل ناآگاه و شاید آگاه، ما را وارد تور درگیری کرده و با این اقدام به راهبرد درگیری شیعی و سنی اسراییل کمک کردند.
شعار کافی است. شعور را باید بکار بست. باید شرایط بحرانی، ظرفیت ها، صف بندی منطقه ای، جهانی، توطئه ها و...را درک کرده و با تکیه بر عقلانیت حرکت کرد. دوستانی که عربستان و ترکیه را در سوریه و عراق شکست خورده فرض می نمایند، خوب است وضعیت این دو کشور و موقعیت ایران در عراق و سوریه را با ده سال پیش قیاس کنند. سیاست تخریبی و سلبی عربستان و ترکیه در عراق و سوریه اگرچه به طور کامل این دو کشور را به هدفشان نرسانده اما تا حدود زیادی با تضعیف موقعیت بغداد، دمشق، تهران، منافع آنان را تأمین کرده است. آتش زدن سفارت سعودی ها آن هم پس از سه دهه فاصله گیری از فضای احساسی ناشی از انقلاب، اگر خیانت نباشد، بازی خوردن و حرکت در راستای اشتباهی است که تاوان سنگین سیاسی، اقتصادی و امنیتی آن بر دوش ملت و دولت خواهد بود. در حالی که دولت روحانی با برجام، سایه شوم جنگ را از کشور دور نموده و در تلاش است با تدبیر و امید بخشیدن، تبلور عزت، حکمت و مصلحت در کشورداری و عرصه بین المللی گردد، حمله به سفارت عربستان، ضربه زدن بر این مسیرخرمندانه است. نباید وارد جنگ و چالشی شد که دستاورد آن شکست است.
منبع: دیپلماسی ایرانی
نظر چند نماینده درباره اقدام تازه خودسرها
به گزارش اعتدال، شبکه مجازی آستان در ادامۀ پروندهای با عنوان «خودزنیهای افراطی» درباره اتفاقات اخیر در مقابل سفارت عربستان نوشته است: دو شب قبل عدهای با حمله به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری عربستان در مشهد، آنها را به آتش کشیدند تا زمینه تازهای برای مظلومنمایی عربستان و قرار دادن ایران در موضع ضعف فراهم کرده باشند.
این، از آن دست کارها و اقداماتی است که به جز غیرقانونی بودن، موضوع اصلی اعتراض (که در این مورد، اعدام شیخ نمر بوده است) را به حاشیه میبرد، موضع ایران را تضعیف میکند و منافع ملی را به خطر میاندازد. حالا روابط ایران و عربستان که مدتی بود در مسیر بهبود نسبی گام برمی داشت، تیره و تار شده و این مسأله قطعاً ضررهای گاه جبرانناپذیری برمنطقه خاورمیانه خواهد داشت؛ منطقهای که در برهه فعلی بیش از پیش به وحدت و تعامل نیاز دارد.
این نکته را از نظر دور نمیکنیم که کبریت این آتشافروزی را عربستان با اعدام شیخ نمر روشن کرد اما رفتارهای غیردیپلماتیک و غیرقانونی هیچگاه توجیهپدیر و قابل قبول نیست.
شبکه مجازی آستان نظر چند نماینده مجلس شورای اسلامی را در این رابطه جویا شده است:
منصور حقیقتپور:
اینکه عدهای اعتراض خود را با آتشزدن سفارت نشان دهند، درست نیست
اعدام شیخ نمر باعث واکنش همگان و بویژه شیعیان در سراسر دنیا شد و ما نیز این اقدام را محکوم میکنیم و معتقدیم خلاف قواعد حقوق بشری بود و حتی معتقدیم دولت باید در روابطش با عربستان تجدیدنظر کند ولی اینکه عدهای اعتراض خود را با آتش زدن سفارت نشان دهند، درست نیست و با قواعد بینالمللی نیز سازگار نیست و این روش برای اعتراض مناسب نبود.
غلامعلی جعفرزاده:
نباید عربستانی را که ظلم کرده بود، به سمت مظلومنمایی میبردیم
درباره سفارت عربستان کار بسیار اشتباهی انجام شد و ما نباید کشوری را که ظلم کرده بود و همچون کاری را با نوجوانان ما انجام داد و بعد با بیتدبیری در انجام مراسم حج باعث شهادت تعدادی زیادی از حاجیان ما شده بود، یکمرتبه با یکسری اقدامات خودسرانه به سمت مظلومنمایی میبردیم. حمله به سفارتخانه و کنسولگریهای کشورهای دیگر خلاف قواعد بینالمللی است و کسانی که این اقدامات خودسرانه را انجام دادند، خدمتی به کشور ما نکردند زیرا ما باید این نقض حقوق بشر را از طریق دیپلماتیک و طبق قواعد بینالمللی پیگیری میکردیم. باید با این خودسرها برخورد قضایی صورت گیرد زیرا ممکن است این افراد نفوذیهای منافقین و یا داعش باشند که میخواهند چهره ایران را در دنیا عوض کنند.
هادی شوشتری:
احساسات، قابل درک است اما آن کار با سفارت عربستان درست نبود
طبیعتاً کاری که مقابل سفارت عربستان انجام شده است کار مناسبی نبود. احساسات، قابل درک است اما ما میتوانستیم مراتب اعتراضمان را بهصورت دیپلماتیک به سعودیها برسانیم و اینگونه اقدامات در قواعد بینالمللی نیز جایی ندارد.
حجت خدایی سوری:
مردم از عربستان عصبانیاند اما نباید خشم خود را آنطور نشان میدادند
درست است مردم بخاطر حادثه منا از دست عربستان عصبانی بودند اما نباید خشم خود به سعودیها را در قاب تعرض به سفارت عربستان نشان میدادند زیرا وزارت کشور اجازه تجمع اعتراضآمیز در میدان فلسطین را داده بود و این رفتارها این نگرانی را ایجاد میکند که این رفتارها تکرار شود. قطعاً باید با این رفتارها در قوانین چارچوب نظام برخورد شود.
عوض حیدرپور:
اقدام خودسرها باعث قطع روابط دیپلماتیک ایران و عربستان شد
اقدام این افراد خودسر بود که باعث قطع روابط دیپلماتیک ایران و عربستان شد و دستگاه قضایی و مسئولان ذیربط باید با این افراد خودسر، که برای بار اولشان نیست که اقدامات اینچنینی را انجام دادهاند، برخورد قاطع داشته باشند زیرا این افراد دیگر کار را از حد گذراندهاند و باعث مشکلاتی برای کشور شدهاند.
انتقاد بعیدینژاد از حمله به سفارت عربستان
به گزارش اعتدال به نقل از ایلنا، حمید بعیدینژاد دیپلمات ارشد کشورمان در این یادداشت که در صفحه اینستاگرام خود به اشتراک گذاشته٬ چنین نوشته است:
اقدام سعودی در قطع یکباره روابط سیاسی خود با ایران از مجموعه اقدامات عجولانهای که طی این دوره اخیر از سوی رهبران جدید این کشور اتخاذ شده است٬ جدا نیست.
حمله گسترده نظامی به یمن و کشتار بیسابقهٔ مردم غیر نظامی و ناامیدی از پایان فوری آن، وقوع فاجعه منا، شکست سیاستهای جنگطلبانه در سوریه که با شکستهای اخیر گروههای افراطگرا و تصویب قطعنامه اخیر شورای امنیت رسما همگام شده است، شکست سیاستهای خشونتطلبانه و فرقهگرایانه در عراق که نهایتا آنها را مجبور به عقبنشینی و تصمیم به برقراری روابط سیاسی با آن کشور کرد، محکومیت تمامی کشورهای جهان در برابر به شهادت رساندن آیت الله نمر حتی از سوی متحدان عربستان، همه این کشور را در شرایط بسیار سختی قرار داده است.
امروز آشکارا انگشت اتهام جهانیان در تامین ایدئولوژی افراطگرایانهٔ داعش و دیگر گروههای افراطی متوجه عربستان است.
در این میان سعودی با بهانه قرار دادن حمله به سفارت این کشور در تهران تصمیم به قطع روابط خود با ایران گرفت. اینکه حمله به سفارت عربستان در تهران اشتباه بود جای شک و تردیدی نیست و همه مقامهای رسمی کشور نیز آن را محکوم کردند. اما به شهادت جهانیان که از ایران تجلیل نیز کردند، دولت ایران مسئولانه عمل کرد و سریع وارد عمل شد و با متخلفان برخورد کرد و امنیت سفارت و کنسولگری عربستان در مشهد را تامین نمود.
اما مشکل سعودی در رابطه دوجانبه خود با ایران نیست. امروز حتی کشورهای متحد عربستان و اندیشکدههای سیاسی جهان همه تاکید میکنند که مشکل حاکمان سعودی، قدرت روبه تزاید منطقهای ایران است که با سیاستهای مدبرانه جمهوری اسلامی در منطقه از عراق و سوریه گرفته تا لبنان و یمن همه باعث تقویت ثبات و امنیت منطقه بوده است.
در این میان اجرای قریب الوقوع توافق هستهای که عربستان دقیقا برای جلوگیری از تثبیت قدرت ایران با تمام قوا سعی بر برهم زدن آنرا داشت ولی موفق نشد، حاکمان این کشور را دچار یک سرخوردگی مضاعف نموده است، چرا که به وضوح تحقق کابوس همیشگی خود در افول قدرت منطقهای خود در برابر ایران را به عیان نظاره میکنند.
مطمئنا قطع رابطه با ایران اشتباه دیگری در حلقههای غلط تصمیمگیری رهبران این کشور محسوب میشود و هیچ کمکی در این شرایط به این کشور برای جبران ضعف استراتژیک و راهبردی خود در منطقه نخواهد کرد٬ اما امروز این آرامش و صبوری انقلابی ایران است که باعث عصبانیت سعودی شده است و ایران با ادامه همین سیاست خردمندانه ولی توام با صراحت و قاطعیت است که میتواند افراط و تندروی از سوی سعودی و هر کس دیگری را هم به شکست بکشاند.
روسیه حمله به سفارت عربستان را محکوم کرد
به گزارش ایلنا به نقل از اسپوتنیک، وزارت امور خارجه روسیه امروز-دوشنبه- اعلام کرد که تحت هیچ شرایطی حمله به هیئتهای دیپلماتیک توجیهپذیر نبوده و امری غیرقانونی است.
این وزارتخانه حمله به سفارتخانه عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد را محکوم کرد.
مسکو همچنین اعلام کرد که حمله به هیئتهای دیپلماتیک به هیچ وجه نمیتواند به عنوان ابزاری برای نشان دادن اعتراض به سیاستهای یک کشور، استفاده شود.
شورای امنیت و محکومیت حمله به سفارت
به گزارش مهر به نقل از رویترز، در بیانیه شورای امنیت سازمان ملل آمده است: اعضای شورای امنیت یادآور می شود که براساس اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک و طبق کنوانسیون ۱۹۶۱ وین درباره روابط دیپلماتیک و کنوانسیون ۱۹۶۳ وین، دولت های میزبان متعهدند تا تمام اقدامات مقتضی برای حفاظت از اماکن دیپلماتیک و کنسولی را انجام دهند و مانع هرگونه تهاجم به این اماکن یا اختلال در ماموریت دیپلماتها شوند.
در بیانیه شورای امنیت اضافه شده است: «در این زمینه، ضمن ابراز نگرانی عمیق در خصوص این حمله، اعضای شورای امنیت از مقامات ایران میخواهند که از اماکن دیپلماتیک و کنسولی و دیپلماتها محافظت کرده و به تعهدات بین المللی در این زمینه به طور کامل پایبند بوده و آنها را رعایت کند.»
اعضای شورای امنیت از ایران و عربستان خواستهاند تا گفتگو کنند و گام هایی را برای کاهش تنش بردارند.
انفعال صداوسیما درمحکومیت اقدام خودسرها
به گزارش اعتدال، سایت ناطقان نوشت: روز گذشته اخباری مبنی بر قطع روابط سیاسی بحرین، سودان، جیبوتی و همچنین کاهش سطح ارتباط امارات بر روی رسانههای جهان مخابره شد که در این بین کشورهایی همچون مصر و سومالی هم از تصمیمات مسئولان عربستان حمایت کردند.
فارغ از اینکه ارتباط یا عدم ارتباط با برخی از کشورها تا چه میزان بر جایگاه سیاسی و اقتصادی ایران اثرگذار است؛ باید به این نکته توجه داشت نفس بروز چنین اتفاقاتی در جامعه بینالمللی قطعاً برای ما بدون هزینه نیست.
اما نکته جالبی که در بین همه این جنجالها قابل توجه بود؛ انفعال رسانه ملی در قبال جریان خودسر و افراطی بود که با حمله به سفارت و کنسولگری عربستان، چنین هزینه سنگینی را به کشور تحمیل کرد و بزرگترین خدمت را به رژیم سعودی برای خروج از موضع ضعف انجام داد.
مسئولان و برنامهسازان صداوسیما که در اتفاقاتی نظیر 88 نشان دادهاند برای شفافسازی و کمک به افکار عمومی در راستای شناخت لایههای پنهان «فتنه» از هنر قابل ملاحظهای برخوردار هستند، انتظار میرفت در شرایطی که طی دو روز اخیر سران سه قوه به صراحت حمله به سفارت را محکوم کردند و خواستار برخورد با عوامل آن شدند، با جدیت بیشتری در ریشهیابی و تقیبح این دست اقدامات غیرقانونی و «هزینهساز» ایفای نقش کنند.
واکنش سپاه تهران به ماجرای حمله به سفارت
به گزارش اعتدال، سردار محسن کاظمینی در گفتوگو با میزان با اشاره به حمله عدهای از افراد به سفارت عربستان در شنبهشب اظهار کرد: حمله و به آتش کشیدن سفارت عربستان در تهران کار بسیار غلط و اشتباهی بود و به هیچ روی نمیشود این کار زشت را توجیه کرد.
وی افزود: اطمینان داریم که این کار توسط نیروهای مومن و حزباللهی صورت نگرفته و این اقدام، کاملا سازماندهیشده بود.
فرمانده سپاه حضرت محمد رسولالله (ص) تهران بزرگ با اشاره به صحبتهای شب گذشته عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان مبنی بر مقابله این کشور با ایران در منطقه نیز تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران رژیم آل سعود را در حد تهدید برای خودش نمیداند.
به منظور ضربه زدن به سیاست خارجی روحانی بود نه عربستان
به گزارش اعتدال، جماران در گفت و گو با کارشناسان و صاحبنظران به بررسی این موضوع پرداخته است.
منحنی روابط ایران و عربستان همواره رو به افول بوده است
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران درباره تحولات اتفاق افتاده بعد از اعدام شیخ نمر، گفت: با حمله به سفارت عربستان، تمام تلاش های دولت روحانی و ظریف در کمتر از یک ساعت و بلکه نیم ساعت بر باد رفت و این اقدامات در نهایت به نفع عربستان تمام شد.
صادق زیباکلام در گفت و گو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری جماران، با بیان اشاره به روابط ایران و عربستان گفت: چنانچه منحنی روابط این 2 کشور را در سال های اخیر در نظر بگیریم، روابط آنها همواره رو به افول بوده است.
وی با بیان اینکه در ایران هر زمان مساله ای به وجود می آید، مشکل را تنها از سوی کشور خارجی می دانند، گفت: این در حالی است که هر زمان مشکلی در روابط میان 2 کشور بوجود می آید، نواقص و ایراداتی از سوی هر دو طرف در برقراری رابطه مناسب وجود دارد.
این کارشناس مسائل سیاسی با تاکید بر اینکه حمله به سفارت عربستان بزرگترین ضربه به منافع ملی جمهوری اسلامی یران بود، گفت: این حمله در واقع به منظور ضربه زدن به عربستان نبود، بلکه به منظورضربه زدن به سیاست خارجی روحانی و تلاش های دکتر ظریف بریا تنش زدایی در روابط با کشورهای دیگر بود.
وی افزود: این اقدام آنها در واقع ضربه زدن به تلاش هایی بود که می خواست تصویری نابه هنجاری که از ایران در ذهن جهانیان ترسیم شده بود، بهبود بخشد.
زیباکلام عنوان کرد: با حمله به سفارت عربستان تصویر ایران هراسی و اینکه در ایران امنیت وجود ندارد و اینکه رفتار خوبی با خارجی ها وجود ندارد، بار دیگر زنده شده و تمام تلاش های دولت روحانی و ظریف در کمتر از یک ساعت و بلکه نیم ساعت بر باد رفت و این اقدامات در نهایت به نفع عربستان تمام شد.
وی افزود: متاسفانه نه تنها از حمله به سفارت عربستان، بلکه از حمله به سفارت انگلستان و ... نیز هیچ سود و منفعتی نصیب منافع ملی ایران نشده است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: حمله به سفارت بیشتر برای تصفیه حساب های شخصی است و بیشتر به منظور استفاده در رقابت های داخلی استفاده می شود، زیرا یک جریان از این اقدام بهره برداری سیاسی می کند، اما به منافع ملی کشور ضربه می زند .
این استاد دانشگاه اضافه کرد: همچنان که ما داریم هزینه حمله به سفارت های دیگر را می پردازیم، از این پس نیز باید هزینه حمله به سفارت عربستان را بپردازیم.
زیباکلام بیان کرد: کمترین هزینه ای که ما باید بپردازیم این است که روابط با کشورهای دیگر مانند امارات، قطر، بحرین و... نیز دچار مشکل شود و اثرات بلند مدت ن باقی بماند.
وی تصریح کرد: حتی اگر قصد کسانی که به سفارت حمله کرده اند این بوده است که نسبت به اعدام شیخ نمر اعتراض و با وی همدردی داشته باشند، با این اقدام خود به این موضع نیز ضربه زدند، زیرا از زمانی که حمله به سفارت اتفاق افتاد، موضوع اعدام و شهادت شیخ نمر در تمامی رسانه های جهان تحت الشعاع قرار گرفت.
عربستان می خواهد ایران را با غرب رو در رو کند
احمد موثقی با بیان این که ایران باید دقت کند سیاست داخلی و خارجی اش را در مدار خودتخریبی قرار ندهد، گفت: حرکتی که از سوی جریان های افراطی داخلی در تهران و مشهد بر علیه سفارت و کنسولگری عربستان انجام شد، در جهت سیاست های خصمانه عربستان علیه ایران قرار گرفت.
سید احمد موثقی استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران در مورد قطع رابطه دیبلماتیک عربستان با ایران و تآثیرات آن در منطقه گفت: بعد از مرگ ملک عبدالله سیاست های خارجی عربستان در ادامه تغیرات سیاسی به سمت فرایند خود تخریبی رفته است که این فرایند به طور مشخص در سیاست های ترکیه هم مشهود است. لذا ایران باید دقت کند سیاست های داخلی و خارجی اش را در مدار خود تخریبی قرار ندهد؛ چرا که این روند هم به خود کشورها و هم به کشورهایی که می توانند به کشور مذکور کمک کنند آسیب می رساند و رابطه را در جهت معکوس قرار می دهد.
وی ادامه داد: عربستان با ائتلاف هایی که شکل داده است و حمایت هایی که از گروه های تکفیری در خارج از کشور خود انجام می دهد با یک سیستم ابزاری در سیاست خارجی در پی راه اندازی جنگ فرقه ای و ایجاد تنش بر علیه ایران در منطقه است. در این راستا حوادثی که در مراسم حج امسال رخ داد و بی احترامی هایی که به شهروندان ایرانی در این کشور صورت می گیرد، نمونه هایی از علاقه عربستان به بر هم زدن تعادل ایران در منطقه است.
موثقی با اشاره به این که عربستان در حال حاضر رویکردی تهاجمی پیدا کرده است، خاطر نشان کرد: دلایل این رویکرد این است که آمریکا دیگر مانند سابق از این کشور حمایت نمی کند و حاضر به وارد شدن به جنگ به نفع منافع عربستان در منطقه نیست، عربستان از آمریکا مانند گذشته که به عراق و افغانستان حمله کرد انتظار داشت به صورت مستقیم به سوریه و یمن حمله کند. اما از آنجایی که دموکرات ها دست به چنین اقدامی نزدند عربستان ناچار خود وارد جنگ های منطقه شده است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: نزدیکی ایران و آمریکا به واسطه توافق هسته ای و دیپلماسی فعال و عقلانی ایران در دوره جدید، کشور هایی مانند عربستان، رژیم صهیونیستی و ترکیه را عصبانی کرده است. دیپلماسی عقلانی و توأم با تدبیر ایران در منطقه این کشورها را وادار به عقب نشینی و مواضع غرب و مسائلی مانند اسلام و ایران هراسی را تصحیح کرده است. به همین جهت عربستان در مقابل این موفقیت های ایران سعی دارد با اقداماتی که در سوریه و یمن انجام می دهد و اقدام اخیری که انجام داده است، ایران را به عکس العمل وادار کند تا دستاورد های ایران را زیر سوأل ببرد و یک بار دیگر ایران را با غرب رو در رو کند.
موثقی با ابراز تأسف از هجوم به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد، خاطر نشان کرد: در چنین شرایطی حرکتی که از سوی جریان های افراطی داخلی در تهران و مشهد بر علیه سفارت و کنسولگری عربستان انجام شد، در جهت سیاست های خصمانه عربستان علیه ایران قرار گرفت و بهانه دست این کشور داد. این حرکت نه تنها کمکی به محکومیت عربستان نکرد بلکه به جای محکومیت عربستان در افکار عمومی موجب تضعیف جایگاه احیا شده ایران در افکار عمومی جهان شد و به محکومیت ایران انجامید.
وی تاکید کرد: ما نباید مانند عربستان و داعش عمل کنیم و باعث شویم که مثلا یک بار دیگر فضای انتخاباتی آمریکا به سمتی برود که افرادی مانند ترامپ رأی بیاورند و با توجه به سابقه همکاری که این گروه با کشورهای مثل ژیم صهیونیستی و عربستان دارند یک بار دیگر ایران را به انزوا ببرند. ما باید کاری کنیم که این سیاست ها و سیاستمداران افراطی به کلی به انزوا برود و جریان اعتدال بتواند نه تنها به مسائل داخلی بلکه به امنیت در منطقه کمک کند.
موثقی همچنین در خصوص احتمال درگیری های نظامی ایران در یمن و سوریه بعد از این اتفاقات خاطرنشان کرد: بازوی نظامی ما نباید از بازوی دیپلماسی ما جدا عمل کند و از آن جلو بزند. ما اساساً با درگیری های نظامی نمی توانیم موفق باشیم بنابر این نباید تا جایی که امکان دارد به این سمت برویم؛ مگر این که در مقابل تهدید عملی کشوری مثل رژیم صهیونیستی قرار بگیریم.درگیر شدن بیشتر ایران در منطقه به نوعی خواست کشور هایی مثل رژیم صهیونیستی و عربستان است. جریاناتی در ایران و آمریکا به شدت مایلند ایران در تله امنیتی بیفتد و تمام هزینه هایی که قرار است در جهت توسعه و پیشرفت اقتصادی خرج کند در راه جنگ از دست بدهد و سود ناشی از این جنگ ها به جیب شرکت های اسلحه سازی و صهیونیستی واریز شود.
وی در پایان تأکید کرد: دیپلماسی و واکنش ایران در مقابل این اتفاقات باید کاملا عقلانی، توأم با تدبیر و به دور از هر نوع حرکات احساسی و عاطفی باشد.
قطع رابطه می تواند عواقب ناگواری برای منطقه داشته باشد
یک کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار جماران، با اشاره به قطع روابط دیپلماتیک عربستان با ایران گفت: حتی قبل از به شهادت رساندن شیخ نمر، با در نظر گرفتن اختلافات وسیع بین ایران و عربستان سعودی احتمال و قوع انفجاری اینچنین داده می شد اما حداقل من گمان می کردم هر دو طرف به منظور حفظ آرامش در ثبات سیاسی منطقه شرایط را تحمل کنند.
علی بیگدلی اظهار کرد: اقدام ناگوار آتش سوزی در سفارت عربستان سعودی و رقابت متفاوت بین ما و عربستان وضعیت را به ضرر هر دوطرف دشوار کرد و بی شک موجبات عمیق تر شدن اختلافات وسیع و تنش و خصومت شده در نتیجه هر دو طرف تلاش می کنند روی حوزه های نفوذشان سرمایه گذاری های بیشتری کنند؛ بنابراین وضعیت خاورمیانه بحرانی تر و آشفته تر خواهد شد.
وی با اشاره به اشتباه بودن آتش زدن و حمله به سفارت خانه ها در کشور گفت: از آنجایی که ایران و عربستان به عنوان دو قطب قدرت در منطقه دارای تاثیرگذاری بسیار هستند نهایتا این عمل با هیچ منطق دیپلماتیکی قابل توجیه نیست و قطع روابط ما با عربستان می تواند عواقب ناگوار و بیشماری برای منطقه داشته باشد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در حال حاضر با بروز بستر های بحرانی در منطقه کشورهای خاورمیانه از جمله قطر و ترکیه (که وضعیت را آلوده تر می کنند) به دنبال یارگیری هایی به نفع عربستان هستند و این خود موجب پیامد های ناگوار در منطقه است.
علی بیگدلی تصریح کرد: از آنجایی که طرحی در بودجه آمریکا با عنوان براندازی خاموش و نرم مطرح شده، آمریکا نیز مشتاق چنین اتفاقی بود؛ از این جهت نه تنها کشور های منطقه بلکه کشورهای خارج از منطقه هم به ماجرا دامن می زنند لذا در چاله ای افتادیم که روز به روز فشارها بر ما بیشتر می شود.
بیگدلی در خصوص تاثیر این جریانات در گروه تروریستی داعش اظهار کرد: حمایت مستقیم عربستان و پنهان و غیرمستقیم ترکیه از داعش رسمی تر شده است؛ بنابراین اختلافاتی که از گذشته تا کنون بین شیعه و سنی وجود داشته است امروز توجیه پذیرتر شده و حمایت این دو کشور از داعش وضعیت را وخیم تر کرده است.
اقدامات خودسرانه برای تضعیف دولت است
به گزارش اعتدال، علی تاجرنیا در گفتوگو با ایلنا با اشاره به ایام انتخابات، به وضعیت حال حاضر و خولستههای جریانهای سیاسی از نهادهای نظارتی و اجرایی اشاره و اظهار کرد: مسوولان نظارتی نباید بیش از آن که در موقعیت و نقش خود ابراز نظر کنند، در قامت یک چهره سیاسی متعلق به یک جناح خاص ابراز نظر کنند. انتخاب شدن و انتخاب کردن حق تمامی شهروندان جمهوری اسلامی است که احساس میکنند شرایط لازم را دارند و این جزو حقوق مردم است لذا نهادهایی اجرایی و نظارتی هم باید طبق قانون به نقش خود عمل کنند.
وی با اشاره به موضوع کثرت داوطلبان که چندی است مطرح شده، افزود: شورای نگهبان عملا بیشتر کار خود را برای انتخابات مجلس صرف میکنند و نمیتوان گفت که این نهاد با بودجهای که در اختیار دارد برای بررسی داوطلبان به مشکل برمیخورد.
تاجرنیا با بیان اینکه امیدوارم بیان اظهارنظرهایی همچون نگرانی از کثرت داوطلبان زمینهساز رد صلاحیتها در روزهای آینده نشود، گفت: البته در این رابطه صداوسیما نیز برای آمادهسازی فضا برای مقابله با اصلاحطلبان از هیچ کوششی فروگذار نمیکند .
وی با تاکید بر اینکه نتیجه تک صدایی یک مجلسی غیر کارآمد است، گفت: تجربه اداره کشور توسط یک جناح خاص به شکست منجر شد به همین دلیل توصیه ما این است که مسوولان دست مردم را برای انتخاب باز بگذارند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب خاطرنشان کرد: متاسفانه یک جریان سیاسی همواره به دنبال این بوده که هر صدای مخالف خود را از میدان رقابت خارج کند. انتخابات 92 نشان داد که علیرغم پیش بینی های صورت گرفته آیت الله هاشمی و آقای خاتمی به همراه اصلاح طلبان توانستند شرایطی را ایجاد کنند که منتخب مردم موافق با خواست جریان اصولگرایی نباشند به همین دلیل عده ای از نقش محوری این دو شخصیت و همچنین مواضع آیت الله هاشمی به مذاق خیلی ها از انها خوش نمیآید لذا تلاش می کنند یکی از بزرگترین استوانه های نظام را تخریب کنند تا حساب کار دست دیگران بیاید.
وی تاکید کرد: اغلب هجمه ها نسبت به ایت الله هاشمی عمدتا با این رویکرد صورت می گیرد که هزینه های رفتارهای بعدی خود را در انتخابات کم کنند متاسفانه برخی روشهای پیموده گذشته مجددا در حال تکرار است و تندرویها همچنان ادامه دارد که حمله به سفارت عربستان نمونهای از آن است.
تاجرنیا یادآور شد: اتفاقی که در مورد سفارت عربستان افتاد نشان دهنده این است که رهاسازیهای بدون قاعده عمدتا براساس اجتهاد شخصی و برخی حمایتها، کشور را به سمت بحران می برد. آیتالله هاشمی شناسنامه انقلاب و نظام است و این که صداوسیما به عنوان رکنی از نظام به خود اجازه دهد رییس مجمع را مورد هجمه قرار دهد از مسایلی که به هیچ عنوان قابل توجیه نیست.
وی تاکید کرد: متاسفانه احساس می شود همدلی که مد نظر رهبری است در کشور وجود ندارد و همین دشمنان را به طمعه می اندازد که نظام مارا تضعیف کند. برخی از طریق تریبون های رسمی و غیر رسمی هجمه هایی را وارد می کنند و در واقع بر شاخه نشستند و بن را میبرند. تجربه دولت های نهم و دهم نشان داد انچه که اجماع ایجاد نکند موفق نیست .
تاجرنیان با بیان اینکه متاسفانه این روزها صداوسیما خود را درحد یک جناح سیاسی تنزل داده است گفت: جریان مقابل فکر میکند در رقابت آزاد مجبور است بخشی از قدرت را واگذار کند و همین باعث بروز رفتارهای هتاکان انها شده است .
این فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به تعرض عده ای به سفارت عربستان یادآور شد: وقتی چنین اقدامی در مورد سفارت انگلیس با برخورد جدی مواجه نشد و هتاکان به صورت جدی تنبیه نشدند، ناخودآگاه این رفتارها ترویج میشود، لذا نباید چنین افرادی برای خود حاشیه امن تصور کنند.
تاجرنیا با بیان اینکه در مورد سفارت عربستان رخ داد به نفع ایران نبود، گفت: ما میتوانیم اعتراض مسالمتآمیز داشته باشیم و با این کار فضای منطقه را به دست بگیریم این اتفاق نه تنها این امکان را از ما گرفت بلکه نوک پیکان حملات را به سمت ایران روانه کرد.
وی با تاکید بر اینکه به نظر میرسد برخی از این اقدامهای خودسرانه برای تضعیف دولت است، گفت: هرکس منافع جناحی همچون تضعیف دولت را به منافع ملی ترجیح میدهند خائن است. رفتار مناسب رفتاری است که تاثیرگذار باشد. به نظر من چنین اقداماتی در رابطه سفارت عربستان تنها برای تضعیف دولت است و در آستانه انتخابات مصارف داخلی دارد و از خطاهایی است که یک عده انجام میدهند و یک ملت باید هزینه آن را بپردازد.
حمله به اماکن دیپلماتیک حمله به آبروی نظام است
به گزارش اعتدال، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در جلسه چهارشنبه هیأت دولت، افزود: جهان اسلام و همه آزادیخواهان جهان و همچنین مردم و مسئولین ایران از این عمل دولت عربستان متأثر گشته و آن را محکوم کردند.
رییس جمهوری ایستادگی و نشان دادن چهره واقعی اسلام و ایران به جهانیان را از اهداف اصلی دولت تدبیر و امید دانست و گفت: دولت یازدهم در این راه موفقیتهای بسیار زیادی به دست آورده و چهره جمهوری اسلامی ایران در افکار عمومی، رسانهها و مسئولین سیاسی در جهان ارتقاء پیدا کرده است تا جایی که قطعنامه (wave) در سازمان ملل متحد به اتفاق آراء تایید و ایران پرچمدار مبارزه با تروریسم و خشونت شد.
رییس جمهوری بار دیگر حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد را حرکتی "غلط و غیرقانونی" دانست و از وزارتخانه های اطلاعات و کشور خواست با مأمورانی که احتمالا در بروز این حادثه قصور و کوتاهی داشته اند، قاطعانه برخورد و گزارش آن را به مردم اعلام کنند.
روحانی ادامه داد: افرادی که از روی نادانی و یا وابستگی به این اماکن حمله نمودند، مجرم هستند و از قوه قضائیه نیز تقاضا دارم قاطعانه و خارج از سیر طبیعی پرونده های قضایی این موضوع را بررسی نماید.
رییس شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: اماکن و میهمانان دیپلماتیک از لحاظ قانونی و بینالمللی دارای مصونیت هستند و حمله به این اماکن در کشور، خلاف شرع و قانون، حمله به آبروی نظام جمهوری اسلامی ایران و همانند حمله به خانه مردم است.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه چنین رفتارهایی هر چند در پی خطای یک کشور، منطبق بر میهمان نوازی و فرهنگ اسلامی و ملی ایرانیان نیست، اظهارداشت: حمله کنندگان به اماکن دیپلماتیک از فرهنگ اسلامی، ایرانی و قانون دور هستند.
روحانی سپس به توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی اشاره کرد و گفت: مذاکرات هستهای با دقت، منطق و استدلال در برابر شش قدرت جهانی انجام شد و در آن خط قرمزهای کشور رعایت و در مواردی نیز حداکثرهای مورد نظر نظام جمهوری اسلامی ایران تأیید و تأمین شد.
رییس جمهوری با بیان اینکه همه جهانیان حل و فصل موفقیتآمیز مذاکرات هسته ای ایران را دستاوردی بزرگ برای جمهوری اسلامی ایران قلمداد میکنند، اظهار داشت: رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی، در کنار یک گروه افراطی در آمریکا از همان ابتدای مذاکرات ، تمام تلاش و توان خود را بکار بستند تا این توافق به نتیجه نرسد و بعد از توافق نیز در مراحل اجرای حقوقی و قانونی برجام مانع ایجاد کردند و تا امروز نیز به توطئههای خود ادامه میدهند اما به حول و قوه الهی دولت و ملت ایران به همه اهداف و موفقیتهای خود دست خواهند یافت.
روحانی با اشاره به رابطه خوب، تاریخی و دوستانه بین ملتهای ایران و عربستان، گفت: متأسفانه دولت عربستان سعودی که دولت یک کشور اسلامی است، از مدتها قبل تلاش کرده تا نزاع شیعه و سنی را مطرح و تشدید نماید و جلوه ایرانهراسی را در افکار عمومی جهان بوجود آورد.
رییس جمهوری با اشاره به حمایتهای مالی و تسلیحاتی از تروریسم منطقهای و همچنین حملات هوایی و موشکی عربستان به مردم مظلوم یمن و مانعتراشی ها در راه پیروزیهای دولتهای عراق و سوریه در سالهای گذشته، گفت: تمام این اقدامات برای ایجاد فاصله بیشتر بین شیعه و سنی و تشنجزایی در منطقه است.
روحانی تاکید کرد: هدف عربستان از قطع رابطه دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران و تشویق و فشار بر دیگر کشورها برای قطع رابطه با ایران، لطمه زدن به روند صلح، ثبات و امنیت منطقه است.
رییس جمهوری با تأکید بر اینکه برجام در مقام عمل به پیروزی خواهد رسید، گفت: این اقدامات عربستان برای سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی و شکستهای اخیر آنها در منطقه و فشار به ایران است.
روحانی تصریح کرد: روند سیاستهای منطقهای دولت عربستان سعودی در مسیر ظلم، تجاوز، توسعه تروریزم و از بین بردن ثبات و امنیت در منطقه بوده است.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران تمام برنامههای خود را بدون اعتنا به سنگاندازیها با قاطعیت ادامه خواهد داد و برجام به زودی عملیاتی و تحریمها از پیش پای مردم ایران برداشته خواهد شد.
روحانی ادامه داد: انشاءالله در سال آینده شرایط اقتصادی تغییر خواهد کرد و شاهد حرکت پرشتاب در جهت رشد و شکوفایی اقتصاد کشور خواهیم بود.
رییس شورای عالی امنیت ملی با اشاره به رفت و آمدهای دیپلماتیک و هیأتهای اقتصادی دیگر کشورها به جمهوری اسلامی ایران و همچنین تعدد دعوتها از رییس جمهوری برای سفر به کشورهای خارجی، گفت: برنامهها و اهداف جمهوری اسلامی ایران با سابقه تمدنی و قدرتی بزرگ در منطقه با کارهای کودکانه تازهکارها در یک دولت تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت.
رییس جمهوری تأکید کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران خواهان برقراری رابطه خوب و سازنده با همه کشورهای جهان بویژه کشورهای اسلامی و همسایگان است.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از دولت عربستان میخواهیم که خطاها و اشتباهات گذشته را جبران نموده و از این مسیر اشتباه و بینتیجه دست بردارد، اظهار داشت: ثبات، امنیت، مبارزه واقعی با تروریسم ،دوستی و برادری با همه کشورهای منطقه خواست اصلی جمهوری اسلامی ایران است.
شک ناجا به تعرض به سفارت عربستان
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، سردار حسین اشتری در آیین رونمایی سامانه الکترونیکی اجرای ماده 49 آییندادرسی کیفری که صبح امروز در سالن غدیر دانشگاه علوم انتظامی برگزار شد، به حوادث رخ داده مقابل سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد مقدس اشاره کرد و گفت: نیروی انتظامی پیگیر جدی این موضوع است و ما اقدامات خود را آغاز کردهایم و تا انتها نیز پیش خواهیم رفت.
وی با بیان اینکه ناجا این موضوع را در دو سطح داخلی و خارجی به جد پیگیری میکند، گفت: اما من فکر میکنم این جریان مشکوک است. تجمع طبیعی است اما تعرض یک موضوع مشکوک است و به هیچ عنوان فرد انقلابی و دوستدار نظام کشور به خودش اجازه نمیدهد تعرضی به این شکل داشته باشید.
فرمانده ناجا در عین حال تاکید کرد که البته من این موضوع را به طور قطع بیان نمیکنم.
اشتری با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری اظهار کرد: مقام معظم رهبری در سالهای گذشته نظرشان را صریحا در این باره اعلام کردهاند و من فکر نمیکنم کسی که میگوید دوستدار نظام است، به خودش چنین اجازهای بدهد، اگرچه نیتش هم نیت سویی نباشد.
وی با بیان اینکه ناجا از ابعاد مختلف موضوع را بررسی میکند، تصریح کرد: چه کسانی که در داخل صحنه بودند را با یکسری امکانات بررسی میکنیم و چه اقداماتی که لازم بوده به موقع انجام شود، اما انجام نشده قابل بررسی است.
مساله اصلی، جنایت آل سعود است
فرمانده ناجا با تاکید بر اینکه تمام این موضوعات فرعی است، اظهار کرد: هرچند باید با این وقایع برخورد شود اما مساله اصلی جنایت آل سعود است. جنایتی که آل سعود در فرودگاه انجام داد، جنایتی که در حادثه منا پیش آمد، جنایتی که علیه مردم مظلوم یمن انجام شده و جنایت اخیرشان در به شهادت رساندن آیتالله شیخ نمر از جمله این موارد است.
اشتری در بخش دیگری از سخنانش از اقدام کشورهای مدعی حقوق بشر نیز انتقاد کرد و افزود: اینها آنچه که گفته شد کمترین جنایتی است که آنها انجام دادند اما کشورهایی که مدعی حقوق بشر و حتی حقوق حیوانات هم هستند، چطور به خودشان اجازه میدهند در برابر چنین جنایاتی سکوت کنند.
وی تصریح کرد: حالا این اتفاق افتاده است (ماجرا ی حمله به سفارت) و باید ابعاد آن بررسی شود اما نباید حواسمان پرت شده و جنایت اصلی را فراموش کنیم.
فرمانده ناجا تاکید کرد: ناجا با قاطعیت تمام با هرگونه قانون شکنی و هرگونه حرکت خلاف قانون با هر شخص و گروهی که این کار را انجام دهد برخورد میکند.
اشتری در بخش دیگری از سخنانش به برگزاری انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و افزود: در آستانه برگزاری دو انتخابات مهم هستیم و کشور باید در امنیت و آرامش باشد که بحمدالله کشور ما از امنترین کشورهای منطقه و حتی خارج از منطقه است و به دلیل هوشیاری و هدایت مقام معظم رهبری در بهترین وضعیت امنیتی هستیم.
فرمانده ناجا ابراز امیدواری کرد که انشاءالله انتخاباتی سالم، پرشور و با امنیت و آرامش برگزار شود.
در رابطه با وقایع سفارت عربستان، عدهای احضار میشود
اشتری در حاشیه این مراسم نیز در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در ماجرای تجمع و تعرض به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در عربستان افرادی علاوه بر دستگیرشدگان افرادی تحت تعقیب قرار دارند یا خیر، گفت: ناجا حدود 50 نفر را در آن شب دستگیر و به دادستانی تهران تحویل داده است. بعضی از افراد هم با نظر دادستان احضار میشوند و اطلاعاتی از آنها اخذ و تحویل دادستانی میشود و انشاءالله نتیجه این بررسیها از سوی مراجع قضایی اعلام خواهد شد.
فرمانده نیروی انتظامی همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه در شبکههای اجتماعی تصاویری از عکسهای سلفی معترضان با ماموران پلیس درمقابل سفارت منتشر شده است، گفت: به نظر نمیرسد که این موضوع چندان دارای اهمیت باشد.
انتقاد علم الهدی از حمله به سفارت عربستان
به گزارش ایسنا، آیتالله سیداحمد علمالهدی ظهر امروز در آیین عبادی سیاسی نماز جمعه مشهد در حرم مطهر رضوی با بیان اینکه مردم با بصیرت ما نباید در تمام حرکات و خشمهای انقلابی به دشمن میدان دهند، گفت: نباید مردم راه را برای شگرد شیطانی دشمن باز کنند.
وی ادامه داد: حمله به سفارتخانهای که در سایه امنیت این نظام قرار دارد، برخلاف مصالح این نظام و تشکیلات انقلابی است؛ خشم انقلابی باید با بصیرت ارائه شود. امیدواریم این مسئله در کشور ما برای همیشه قطع شود.
علمالهدی با اشاره به حمله برخی از جوانان به سفارت انگلیس در زمان امام خمینی(ره) عنوان کرد: آن زمان که امام حکم ارتداد سلمان رشدی را صادر کرد، عدهای به سفارت انگلیس حمله کرده و از دیوار آن بالار فتند؛ مقام معظم رهبری آن زمان در خطبههای نماز جمعه فرمودند من به عنوان یک فرد مسئول، متدین و یک روحانی بالا رفتن از دیوار سفارت را ضرر قطعی هم به اسلام و هم به انقلاب میدانم.
امام جمعه مشهد اضافه کرد: اینکه مردم خشم خود را نسبت به یک حکومت نشان دهند، حق و شایسته آنهاست اما بالا رفتن از دیوار و تجاوز فیزیکی به یک سفارت تجاوز به حوزه مسئولیت نظام است. چون امنیت اینها در سایه امنیت کشور ماست.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه درست است که اینها دشمن ما هستند، اما در خانه ما زندگی میکنند، اظهار کرد: در تمام منطقه کشور ما امنترین کشور منطقه است.
وی خطاب به سیاستمداران و دولتمردان گفت: سیاستمداران و دولتمردان ما باید بدانند در این کشور از روز اول انقلاب یک جوهره اجتماعی وجود داشته که جریان حزباللهی و انقلابی است. همین جوهره سراغ بنیصدر رفت، در هشت سال دفاع مقدس حضور داشت، آنجایی که جریانهای منتسب به غرب 18 تیر را برپا کردند، جواب داد و در 9 دی 88 آن حرکت عظیم را به وجود آورد.
علمالهدی با بیان اینکه این جوهره در دل ملت وجود دارد، عنوان کرد: سیاستمداران و مجلس ما باید در همه حرکات پاسخگوی احساسات این جوهره انقلابی باشند. این درست نیست که فقط در چارچوب ضوابط دیپلماسی برخورد شود و خشم مردم انقلابی در موضعگیریها و این جوهره نادیده گرفته شود.
وی تاکید کرد: آیا چهار تکه سنگ به شیشه سفارت زدن مهم است یا اینکه چهار بچه معصوم را جلوی چشم پدر و مادر جدا کنند و در گیت امنیتی دولتی به آنها تجاوز کنند. چرا سیاستمداران ما در مقابل این حرکت دولت ناپاک و نجس سعودی برخورد نکردند.
علمالهدی افزود: تجاوز به این کودکان، کشتار 700 نفری حجاج منا و کشتن یک روحانی به جرم حرف زدن باعث میشود مردم به خشم آیند؛ اگر موضعگیریها متناسب این ملت نباشد، خشم مردم طبیعی است. البته مردم ما باید بصیرت داشته باشند و با حفظ تمام موقعیت نظام خشم خود را نشان دهند.
خطیب جمعه مشهد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سرکوب قیام مردم در واکنش به مقاله روزنامه اطلاعات در تخریب حجاب در زمان شاه، اظهار کرد: روز 19 دی ماموران ستمشاهی برای سرکوب مردم دنبال بهانه بودند؛ به همین جهت یکی از مامورین از میان مردم سنگی به شیشه یک بانک زد و مامور دیگری نیز این حرکت را تکرار نمود تا نشان دهند که این حرکتی شورشی است و مردم را به گلوله بسته و به خاک و خون کشیدند.
وی ادامه داد: در حوادث اخیر هم دولت شیطانی عربستان به منظور بهانهجویی همین کار را کرد. چند روز پیش از این حوادث پیشنهاد فروش اتوموبیلهای سفارتخانه خود را دادند و در روز حادثه هم با آتشی که خود افروختند، دست به بهانهجویی برای قطع رابطه زدند. البته این افتخاری برای ملت است که یک موجود نجس و ناپاک آمریکایی نتوانسته در این مملکت زندگی کند.
بالاخره معاون امنیتی استاندار تهران برکنار شد
خودسرها٬ طرفداران صادق شیرازی بودند
نماینده مردم اردبیل٬ نیر و نمین در مجلس شورای اسلامی٬ با بیان اینکه بر اساس گزارشهای واصله٬ اقدام خودسرانه حمله به سفارت عربستان از سوی طرفداران صادق شیرازی صورت گرفته است٬ افزود: این افراد سازماندهی شده و با برنامهریزی اقدام به حمله به سفارت عربستان در تهران و مشهد کردند.
وی با اعلام اینکه تندروها با حمله به سفارت عربستان٬ عملا در زمین آل سعود و صهیونیستها بازی کردند٬ ادامه داد: ابلههایی که سفارت عربستان در ایران را آتش زدند٬ برگ برنده جمهوری اسلامی را به برگه باخت تبدیل کردند.
حقیقت پور تصریح کرد: قطعا با شهادت شیخ النمر٬ عربستان بیش از پیش در منطقه و عرصه بینالمللی در انزوا قرار میگرفت٬ اما افراد خودسر با یک خیانت سفارشی برگ برنده را سوزاندند.
نایب رئیس کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس٬ گفت: این اقدامات موجب شد که چهار کشور میکروسکوپی و جیره خوار آل سعود اقدام به قطع ارتباط با ایران بکنند٬ که قطعا جمهوری اسلامی در آینده این کشورها را نیز مجازات خواهد کرد.
حمله به سفارت عربستان خودجوش نبود
وزارت کشور با «قصور» و «تقصیر» برخورد کند
رییس مجلس شورای اسلامی با محکوم کردن اقدام عدهای در سفارت عربستان در تهران، این عمل را اقدامی «اشتباه» توصیف کرد و خواستار برخورد وزارت کشور با «قصور» و «تقصیر» شد و تاکید کرد که مجلس تا رفع این مسئله، موضوع را پیگیری میکند.
به گزارش جماران به نقل از ایسنا، علی لاریجانی در نطق قبل از دستور روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: در روزهای اخیر حوادثی در منطقه رخ داد که با منافع و امنیت ملی کشور مرتبط است.
وی افزود: در هفته اخیر دولت سعودی با اعدام روحانی عالم شیخ نمر، وجدان عمومی را آزرده کرد و با مخلوط کردن اعدام این روحانی شیعه با تعدادی تروریست، تلاش کرد تا ماجرا را توجیه کند که نتوانست.
وی ادامه داد: به دنبال این حادثه به بهانه حمله به سفارت عربستان در تهران رابطه سیاسی و دیپلماتیک خود با ایران را قطع و با فشار به برخی کشورهای منطقه آنان را مجبور به قطع یا کاهش روابط دیپلماتیک با ایران کرد و در اقدامی ناپسند سفارت ایران در یمن را مورد تهدید قرار داد.
لاریجانی افزود: صحنه بینالمللی به اقدام وحشتناک عربستان در اعدام شیخ نمر واکنش نشان داد. رفتارهای عربستان علیه ایران نشانگر رفتار سیاسی سبک و از سر دشمنی با ملت ایران انجام شد. البته در گذشته شاهد عداوت این دولت با ملت ایران بودیم. در موضوع جنگ تحمیلی، سالها بعد از پایان جنگ یکی از مسئولان سعودی گفته بود «ما دو اشتباه در منطقه انجام دادیم. یکی اینکه در جنگ صدام علیه ایران 40 میلیارد دلار به صدام کمک کردیم و دیگر اینکه به طالبان کمک کردیم» یا مکررا آمریکاییها را علیه ایران تحریک کردند؛ به طوری که یکی از صاحب منصبان آمریکایی در خاطرات خود نوشته «در دیدار با یکی از مسئولان ارشد سعودی آنان نظیر مسئولان رژیم صهیونیستی ما را تحریک میکردند که با ایران درگیری نظام ایجاد کنیم» که بر حسب نوشته او، اعتراض کرده که شما میخواهید رقابتهای خود را میخواهید با هزینه ما پیش ببرید.
رییس مجلس شورای اسلامی افزود: در جنگ 33 روزه که قلوب همه ملتهای مسلمان در کنار مقاومت لبنان و حزبالله قهرمان میتپید، سعودیها بر حسب اطلاعات به دست آمده کمک اطلاعاتی به رژیم صهیونیستی میکردند و دهها مورد دیگر نظیر این وقایع. سوال مهم این است که دولت سعودی با این کارنامه در سالهای گذشته چه نفعی برد؟ آیا با اینگونه رفتارها بزرگی پیدا کرد یا در بین مسلمانان یک کشور یک کشور مسئولیت شناس تلقی شد یا گامی در همبستگی امت اسلامی برداشت؟ آیا حادثه منا و کشته شدن هزاران نفر حاجی و بعد مخفی کردن آن باعث آبروی آنان شد؟ آیا دخالت نظامی در بحرین قدرتمندی آنان را نشان داد یا وحشت آنان را بیشتر نمایان کرد؟ آیا بیش از چهار سال دخالت در سوریه برای سعودی نتیجهای در برداشت جز اینکه عده زیادی از مردم سوریه را گرفتار پدیده شوم تروریسم کرد؟
نماینده مردم قم در مجلس حمله عدهای به سفارت عربستان را اشتباه خواند و اظهار کرد: وزارت کشور باید با کسانی که از نظر ایجاد امنیت در آنجا قصور یا تقصیر داشتند برخورد کند و مجلس نیز موضوع را پیگیری میکند تا ریشه این گونه رفتارها در کشور از بین برود اما اقدامات سعودی موضوع اساسی دیگری است که ریشههای چندین ساله دارد و البته در یک سال اخیر مخصوصا بعد از حملات نظامی به یمن مظلوم ابعاد گستردهای پیدا کرده است.
وی ادامه داد: چرا دولت سعودی که نماینده سرزمین وحی است از خود چهره یک کشور ماجراجوی بیفکر را نشان دهد که هم به خودش لطمه حیثیتی و اقتصادی وارد میکند و هم به دیگران؟ نظیر اقدام یک سال اخیر در ایجاد عرضه زیاد نفت جهت کاهش قیمت نفت که صدها میلیارد دلار به مردم عربستان لطمه وارد کرد و البته خسارت مادی به سایر ملل مسلمان زد با این هدف که ملت ایران در توافق هستهای بهره اقتصادی نبرد. سعودیها باید این معنا را درک کرده باشند که ملت ایران ملت توانمند، هوشمند و با فرهنگی است که در شرایط سختتر اهداف انقلاب را پیش برده است و اینگونه اقدامات موذیانه هیچگاه سد راه ملت نخواهد بود.
لاریجانی افزود: سخن این است که اگر این ارادهها و منافع مادی را صرف نجات مردم مظلوم فلسطین میکردید برایتان آبرومندی به وجود میآورد یا این روشهایی که تا امروز داشتید؟ اگر همت خود را صرف همگرایی امت اسلام میکردید، بنیه اقتصادی کشورهای اسلامی را تقویت میکردید در مقابل ملل مسلمان عزتمند بودید. این را مقایسه کنید با وضعیت امروز که با چهرهای مسئلهساز در بین کشورهای اسلامی پیدا کردهاید تا جایی که سایر دول غیر مسلمان نیز کار شما را تقبیح میکنند و دنبال پا در میانی هستند.
رییس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بیتردید امروز رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی از این آشفتگی دنیای اسلام بیشترین بهره را میبرد و ملاحظه میکنید که چگونه رژیم صهیونیستی در چنین فضایی انواع ستمها را به مردم مظلوم فلسطین وارد کرده است و به حول و قوه الهی مردم فلسطین با انتفاضه خود پاسخ این گستاخیها را خواهد داد.
نماینده مردم قم در مجلس ادامه داد: تعجب آور این است که در همین چند هفته اخیر مقامات سعودی با وزیر خارجه و سفیر ایران مذاکراه داشتند که از طریق مذاکره اختلافات حل و فصل شود و از جانب دیگر با این اقدامات غیراخلاقی و ماجراجویانه مواجه میشویم که نشانگر آشفتگی در تصمیمگیریهاست.
وی با محکوم کردن اقدامات نسنجیده حکام سعودی، گفت: مجلس شورای اسلامی با محکوم کردن این اقدامات دولت سعودی از سر دلسوزی برای منافع امت اسلامی مسئولان این کشور را به راه و رسم حکمرانی در طراز اسلام دعوت میکند که تا دیر نشده عقلانیت را در برخورد با سایر کشورهای اسلامی در پیش گیرند تا دچار خشم امت اسلام نشوند.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اقدامات اخیر برخی نمایندگان کنگره آمریکا، گفت: در هر سه طرح سر هم بندی شده که برخی نمایندگان کنگره آمریکا مطرح کردهاند نامی جز «ایضاء» نمیتوان بر آنها نهاد که قصد آنها تخریب پرونده حل و فصل پرونده اتمی است که ایران و 5 + 1 به ثمر رساندند. اگر حکومت آمریکا از یکپارچگی در تصمیمگیری برخوردار نیست هزینه آن را نباید سایر ملتها بدهند. اقدامی که چندی پیش در مورد روادید در خلال بودجه آمریکا انجام شد قطعا مخالف روح برجام است و اگر آن را اصلاح نکنند از طرف ایران مقابله به مثل خواهد شد.
رییس مجلس شورای اسلامی افزود: در مورد این چند طرح اگر دولت آمریکا مانع نشود نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی طرحهای مقابل آن را به اجرا درخواهند آورد. چه معنایی دارد که در مورد سپاه پاسداران و سپاه قدس که چشم و چراغ ملت ایران در تامین امنیت کشور هستند با گستاخی طرحهای ناشیانه مطرح میکنند؟ اگر نیروی قدس در مقابل تروریستها در منطقه حضور نداشت کشورهای شما دهها حادثه شبیه پاریس را مشاهده کرده بود. سپاه و نیروی قدس مستحق تحقیر جیرهبگیران رژیم صهیونیستی در کنگره و سنا نیستند بلکه سازمان سیا یک نهاد تروریستی که در ماجرای افغانستان و عراق به کرات با تروریستها زد و بند داشته است.
نماینده مردم قم در مجلس ادامه داد: ارائه دهندگان طرحهای سخیف درباره بنیه دفاعی کشور به ویژه در زمینه موشکی و همینطور طرحی درباره سوابق هستهای ایران پشیزی نزد ملت ایران محل اعتناء نخواهد بود بلکه ملت ایران را در تقویت بنیه دفاعی کشور مصممتر میکند و چنانچه این مسیر را دنبال کنند ما چه در زمینه دفاعی و چه در فعالیت هستهای تجدید نظر میکنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به منویات مقام معظم رهبری در دیدار با مردم قم، گفت: سخنان ایشان از جهات مختلف دارای اهمیت بود هم از جهت ماهیت انقلاب اسلامی که به دلیل اسلامیت و اهداف بلند آن ماندگاری یافته است و صیانت از آن فهم درست، بصیرت و حضور به موقع در صحنه را نیازمند است و هم در مورد انتخابات آینده نکات راهگشایی را بیان کردند که همه جریانهای سیاسی و رسانهها باید به آن توجه تام کنند، مخصوصا نمایندگان مجلس آینده را در شجاعت، استقلال و آزاد بودن آنان تعریف کردند که در شرایط فعلی کشور کلید رستگاری ملی خواهد بود.
لاریجانی خاطرنشان کرد: این سه ویژگی هم کارآمدی مجلس را تضمین میکند و هم در فضای آشفته منطقهای و بینالمللی برای ریلگذاری قوای دیگر برای مجلس شورای اسلامی آینده پر اهمیت است. امیدواریم با رهنمودهای حضرتشان شاهد انتخاباتی پرشور همراه با نتایج درخشان برای ملت عزیز باشیم.
نوبخت:شکایت دولت از خودسرهای حادثه سفارت
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، محمد باقر نوبخت در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه اظهار کرد: اقدام عربستان قابل نکوهش و محکومیت بود و ما هم از سوی دولت اتفاقی که برای شیخ نمر پیش آمد را محکوم کردیم اما از طرفی دولت به هیچ وجه رفتارهای غیرقانونی و غیر مدنی را تائید نمی کند. اتفاقی که در حمله به سفارت عربستان به وجود آمد در جهان یک چهره غیرواقعی از ملت بزرگ ، فهیم و با تمدن ایرانی ترسیم کرد و دولت حتما از عاملان این اتفاق شکایت خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ممکن است این اتفاق به عوامل ماورایی ارتباط داده و پرونده آن بی نتیجه مختومه شود، گفت: باید در ماهیت کسانی که این کار را انجام دادند و مسیر را به نفع بهره برداری عربستان عوض کردند تردید کنیم. عقل ایجاب میکند که انسان تردید کند که کسانی حساب شده و نفوذی این کار را انجام داده اند؛ چرا که هیچ ایرانی غیرتمندی سفارتی را که در پناه کشور ماست و خاک آن کشور محسوب میشود مورد حمله قرار نمی دهد البته ممکن است بعضی ها هم تحت تاثیر قرار گرفته و احساسی شده باشند.
نوبخت اضافه کرد: طبیعی بود که رئیس جمهور از رئیس محترم قوه قضاییه بخواهد که به این مسأله رسیدگی ویژه شود و برای پیگیری نیز به وزیر کشور ابلاغ کند؛ چرا که خسارت بزرگی از نظر حیثیتی به کشور ما وارد شد. اگر لطمه اقتصادی را هم کنار بگذاریم از نظر حیثیتی خسارت به وجود آمد و چهره ای از ملت ما ترسیم شد که درست نیست و کشوری که باید محکوم میشد ما را محکوم کرد. باید جدی وقانونی با این مسأله برخورد شود و برخورد نیز به عهده مرجع قضایی است. انتظار داریم با قاطعیت بااین موضوع برخورد کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال محدودیت روحانی، علوی، پورمحمدی و انصاری که در انتخابات خبرگان کاندیدا شدند یادآور شد: قبل هم همین شکل مرسوم بوده و این عزیزان در وظایفشان منع قانونی خاصی ندارند و تبلیغات نیز باید در چارچوب قانون عمل شود.
سخنگوی دولت همچنین درواکنش به سوالی درباره احتمال امنیتی شدن انتخابات تصریح کرد: امیدواریم با تبیینی که مقام معظم رهبری درباره حق الناس انجام دادند انتخابات قانونی داشته باشیم و قطعا شورای نگهبان نیز فضای قانونی را پیش خواهد برد.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود به تهیه شدن لایحه بودجه 95 و برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: بنا به دلایلی که به وقت اش اعلام خواهیم کرد امروز برنامه و بودجه را تقدیم مجلس نکردیم ولی برنامه با پیوست هایش آماده است و در زمان مناسب با تدبیری که داریم متناسب عمل خواهیم کرد. احتمال می دهم بودجه بعد از اجرایی شدن برجام به مجلس برود.
نوبخت با بیان اینکه در سال 95 بیشترین رقم سرمایه گذاری توسط دولت در تاریخ اقتصاد کشور انجام شد گفت: در بودجه سال آینده 201 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری توسط دولت پیشبینی شده که از این مقدار 142 هزار میلیارد تومان آن توسط شرکت های دولتی و 59 هزار و 400 میلیارد تومان آن مستقیما توسط دولت انجام خواهد شد.
وی همچنین از افزایش بیش از دو برابری بودجه برای تحقیقات خبر داد و افزود: مقرر شده که یک درصد از تولید ناخالص داخلی برای تحقیقات در نظر گرفته شود که این میزان نسبت به سال گذشته بیش از دو برابر افزایش یافت و با استقبال دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی روبرو شده است.
سخنگوی دولت در ادامه خاطر نشان کرد: برای ارائه لایحه بودجه باید ابتدا گزارشی از سال آینده از وضعیت شاخصهای قبل تهیه می کردیم که این گزارشات در سه جلد آماده شده و تقدیم نمایندگان میشود از طرفی به دلیل اینکه سال اول برنامه ششم است تمامی مبانی بودجه 95 نیز در دو جلد آماده شده است. همه احکام جدید است و اعداد هیچ کدام اعداد سال گذشته نیست و به احترام مجلس که می خواهند به یک ماده واحده رای بدهند، این اطلاع رسانی انجام شده است. دولت همچنین مستند دیگری که مرتبط با اسناد فرادستی ، سیاست های اقتصاد مقاومتی و کلی برنامه ششم است تهیه کرده است.
وی با بیان اینکه در بودجه 95 به دو بخش رشد و عدالت توجه شده است، عنوان کرد: در بخش رشد با توجه به اقتصاد مقاومتی هم باید سرمایه گذاری مالی کنیم و هم فعالیت دانش بنیان اقتصادی داشته باشیم. در بخش عدالت نیز در دو عرصه تلاش کردیم بودجه عادلانه توزیع شود. اول در پرداخت های پرسنلی و دوم در توازن منطقهای.
رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی ادامه داد: از قبل هم گفته ایم عدم تعادل در پرداخت های کارکنان دولت وجود دارد و مناسب ترین زمانی که می توانیم این تعادل را جبران کنیم در سال 95 است که هم برای شاغلین و هم برای بازنشستگان مبالغ قابل توجهی منابع قائل شدیم. بیش از یک میلیون نفر از بازنشستگان زیر یک و نیم میلیون تومان دریافتی دارند. ما ضمن اینکه برای همه کارکنان دولت به اندازه نرخ تورم افزایش دوازده درصدی در نظر گرفتهایم برای آنهایی که زیر یک و نیم میلیون دریافتی دارند متوسط بیش از 20 درصد اضافه کرده ایم و تصمیم داریم هر سال به همین ترتیب تا پایان برنامه ششم پیش برویم.
وی اضافه کرد: برای شاغلین دریافت ها از دو محل حقوق ثابت و فوق العاده پرداخت حقوق صورت می گیرد. بند ده ماده 68 به دولت اجازه می داد که تا 50 درصد حقوق ثابت را اضافه کند. بنا به هر دلیلی تا قبل از دولت یازدهم فقط چند دستگاه از این بند استفاده می کردند و بقیه از این بند برخوردار نبودند که عدم تعادل به وجود می آید. در بودجه 95 برای تمامی دستگاه ها که از این بند استفاده نمی کردند منابع کافی دیده ایم و این عدم پرداخت ها را جبران میکنیم و دستگاه هایی هم که از این بند استفاده نمی کردند تا 25 درصد میتوانند حقوقشان اضافه شود.
نوبخت همچنین بیان کرد: حدود 4 هزار و پانصد میلیارد تومان که تا 5 هزار میلیارد نیز قابل افزایش است در بودجه 95 برای پرداخت پاداش بازنشستگی به فرهنگیان و همچنین کسانی که از ما طلب دارند در بودجه در نظر گرفته ایم تا بتوانیم تسویه حساب کنیم. البته از نظر قانونی حقوق هیأت علمی و قضات از قوانین خاصی پیروی میکند و حقوق بازنشستگی آنها میتواند متفاوت باشد.
وی درباره در نظر گرفتن توازن منطقهای در بودجه 95 نیز گفت: در برنامه ششم برای سواحل مکران و جنوبی با توجه به اینکه از نظر مکانی مزیت دارند، اما از نظر عمران وتوسعه نیاز به بودجه بیشتر دارند ، بیش از 1200 میلیارد تومان علاوه بر اعتبارات عمرانی که برای همه استان ها درنظر گرفته شده به طور خاص اعتبار قائل شدهایم.
سخنگوی دولت با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی طبق مواد 184 و186 آیین نامه داخلی مجلس فرصت رسیدگی به برنامه ششم و بودجه 95 را خواهد داشت را یادآور شد: ما اگر در تاریخ 27 دی هم این لوایح را تقدیم مجلس کنیم با فرض ده روز فعالیت انتخاباتی نمایندگان باز هم بررسی بودجه قابل انجام است. تردید ندارم با همکاری دولت و مجلس بودجه میتواند از اول فروردین 95 برای مردم عزیزمان قابل استفاده باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره تاریخ اجرای برجام و اینکه آیا قلب راکتور اراک بیرون آورده شده است گفت:تاریخ اجرای برجام همانطور که رئیس جمهور دیروز گفت، نزدیک است و در روزهای آینده باید منتظر به ثمر نشستن این تلاش ملی باشیم. این موفقیت هیچ جناحی نیست، بلکه با همکاری همه قوا و تحت حمایت مقام معظم رهبری به دست آمده است.
وی ادامه داد: درباره راکتور اراک نیز در راستای توافقات کار در حال پیشرفتن است و چون درآنجا بحث های کارشناسی دقیق است و ساعتی کار انجام میشود ، الان دقیق نمی توانم بگویم چه کاری صورت گرفته است، ولی به هر حال ما تعهداتی درباره اراک، فردو ونطنز داشته ایم که باید انجام دهیم تا روز اجرای برجام برسد.
نوبخت همچنین درباره سفر رئیس جمهور چین به ایران و سفر رئیس جمهور کشورمان به فرانسه و ایتالیا گفت: سفر رئیس جمهور چین در آینده نزدیک به ایران صورت خواهد گرفت و قطعا در جهت توسعه مناسبات دو کشور موثر خواهد بود.سفر آقای روحانی به دعوت روسای جمهور فرانسه و ایتالیا نیز در آینده انجام میشود که گامی در جهت توسعه روابط و آماده تر شدن فضا برای همکاریها خواهد بود.
وی در واکنش به سوالی درباره وعده ای که رئیس کل بانک مرکزی در مورد قیمت ارز داده است، اظهار کرد: طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی دوستان در حال تلاش برای تنظیم قیمت ارز هستند . قیمت ارز میتواند شاخص های اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد و دولت خواهان افزایش قیمت ارز نیست؛ چرا که ما مایل نیستیم سایر شاخص ها تحت تاثیر این قضیه قرار بگیرند و ان شاء الله وعده رئیس کل بانک مرکزی تحقق خواهد یافت.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی همچنین درباره کارت خرید کالا یادآور شد: اساسا این کارت برای یک دوره کوتاه مدت تا پایان امسال بود تا قدرت خرید مردم را افزایش دهد. درباره کالاهای بادوام و خودرو استقبال خوبی صورت گرفت درباره این کارت 10 میلیونی نیز در فاز اول برای اینکه حجم زیاد نشود و زحمتی برای مردم به وجود نیاید تدریجی عمل خواهیم کرد و ابتدا افراد تا حقوق یک و نیم میلیون تومان را در نظر گرفتیم و چون این افراد 4 برابر حقوقشان میتوانند کارت بگیرند 6 میلیون تومان میشود.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه دولت برنامه و بودجه را با هم به مجلس تقدیم خواهد کرد خاطرنشان کرد: عیدی و پاداش ارتباطی به این ها ندارد و مصوبه ای است که سازمان مدیریت آماده و هیأت دولت تصویب میکند که هنوزآماده نیست و به وقت اش اطلاع رسانی خواهد شد. درباره ارائه لایحه بودجه و بررسی آن هم همه چیز آماده است و فکر نکنم نیاز به ارائه بودجه چند دوازدهمی برای سال آینده باشد؛ چرا که مجلس میتواند در زمان قانونی آن را بررسی و تصویب کند . کار برای عزیزان در مجلس آماده است و قطعا همه ما علاقهمند به مصالح ملی کشور هستیم و نیازی نیست در این زمینه کشور از نظر اقتصادی به آشوب کشیده شود و این مسئله به سال بعد بیفتد.
سخنگوی دولت درباره بررسی پرونده کرسنت در شورای عالی امنیت ملی و برخی حاشیه های ایجاد شده در این زمینه تصریح کرد: این پرونده علاوه بر شورای عالی امنیت ملی در قوه قضاییه هم مطرح است و مربوط به چهارده - پانزده سال پیش است. بعضی اوقات ما برخی صحبت ها را فی مابین هم انجام می دهیم و دیگرانی هستند که از آن سوء ا ستفاده میکنند. شورای عالی امنیت ملی مصالح را اینگونه تشخیص داد که تا وقتی این پرونده به درستی ودقیق پیگیری نشده ما خیلی آن را باز نکنیم تا مورد سوء استفاده قرار نگیرد.
وی همچنین درباره پیگیریهایش از دبیر شورای عالی امنیت ملی در رابطه با مصوبه ای برای ممنوع التصویری رئیس دولت اصلاحات تاکید کرد: من این مسأله را به آقای شمخانی گفتم و بیشتر از آن هم صحبت کرده ایم که اطلاع رسانی شده و خواهد شد.
نوبخت در واکنش درباره این سوال که آیا ثبت سفارش واردات 18 میلیون دلار برنج از آمریکا صورت گرفته است تصریح کرد:امکان اش هست که ما از کشورهای همسایه برنج وارد کنیم ولی درباره آمریکا من پیگیری و اطلاع رسانی خواهم کرد.
وی همچنین درباره پیگیری وضعیت زندانیان ایرانی در آمریکا و احتمال مبادله آنها با زندانیان آمریکایی در ایران عنوان کرد:فعلا چیزی خاصی غیر از آنچیزی که بوده وجود ندارد. وظیفه وزارت خارجه صیانت از حقوق همه شهروندان است و با توجه به مصالح ملی و رعایت حقوق شهروندان ممکن است تمهیدات مختلفی اندیشیده شود.
سخنگوی دولت در واکنش به انتقاد از هیأت های اجرایی انتخابات درباره تائید صلاحیت ها که صورت گرفته است، تاکید کرد: همواره اعلام کرده ایم که دولت در انتخابات قانون را اجرا میکند قانون برای تائید صلاحیت افراد به هیأت های اجرایی اجازه اجتهاد شخصی نداده است و مشخصا بر اساس اطلاعات مراجع چهارگانه عمل میکند. این نقطه قوت دولت به حساب می آید که بر اساس سلایق شخصی خود عمل نکرده است. گزارشی هم که وزیر کشور به هیأت دولت داد مبنی بر این بود که هیأت های اجرای فارغ از گرایش های سیاسی و جناحی عمل کردند و امیدوارم در فضای بی تنشی انتخابات آینده را برگزار کنیم.
نوبخت در پاسخ به این سوال که آیا در دولت کارگروهی برای ارتباط با مراجع در قم تشکیل شده است گفت: همه دستگاه ها ارتباطات خود را با مراجع بزرگوار دارند، ولی کارگروه ویژهای نیست ما معمولا وظیفه داریم که هراز چند گاهی به مراجع عالی مقام گزارشهای کشور را بدهیم و از آنها راهنمایی می گیریم. سفرها به قم کار مستندی است که دولت انجام میدهد و مشکل خاصی هم نیست که بخواهیم در قم آن را حل کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به برنامه دولت خروج از رکود بیان کرد: بسته خروج از رکود کوتاه مدت برای پایان سال 94 بود. از آغاز سال 95 به برنامه دسته کم میان مدتی نیاز داریم که برنامه ششم میتواند ما را از وضع موجود به وضع مطلوب برساند. در این برنامه تحلیلی از روند گذشته ،تبیین وضعیت موجود، چالش های موجود، اقدامات در برخی چالش ها اهداف کلی و همچنین راهبردها ، سیاست ها و اقدامات اساسی در نظر گرفته شده و در هر حوزه دقیقا مشخص است که چه کاری صورت خواهد گرفت.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی ادامه داد:از طرفی افزایش بیش از صد در صد از اعتبارات تحقیقات انجام می شود و ناوگان تجهیزات آزمایشگاهی ،نوسازی خواهد شد و توجه به تولید داخلی صورت خواهد گرفت. اینها تنها بخش هایی از مواردی است که در بودجه 95 ی انجام میشود.
وی با بیان اینکه دولت به دنبال تقلیل مرحله به مرحله سود تسهیلات بانکی است، اظهار کرد: بانک مرکزی در شعبه پول و اعتبار می خواهد این مسأله را تسریع بدهد و سود بین بانکی را تقلیل دهد.
سخنگوی دولت همچنین به احتمال کاهش قیمت نفت و درنظر گرفته شدن این قضیه در بودجه اشاره کرد و افزود: اراده های سیاسی وجود دارد که برای در مضیقه قرار دادن ملت ایران قیمت نفت را پایین تر ببریم اما ما غیر از پیشبینی های همیشه می توانیم بودجه را بر اساس تخصیص های سه ماهه انجام دهیم ودر آغاز هر سال برآورد کنیم. ما عمل بودجه ریزی غلتان را خواهیم داشت و عملا با یک بودجه ریزی منعطف پیش می رویم پس نباید نگران باشیم اگر قیمت نفت تحقق پیدا نکرد بر اساس اعداد جدید پیش برویم.
وی در پاسخ به سوالی درباره پرداخت حقوق بازنشستگان و مشکلات صندوق بازنشستگی خاطر نشان کرد: صندوق سازمان بازنشستگی مشکلاتی دارد و ما هم در برنامه و بودجه یکی ازمعضلاتمان بحث صندوقها است و اگر به آن رسیدگی نکنیم ممکن است به بحران بربخوریم. امسال در بودجه بالغ بر 15 هزار میلیارد تومان از بودجه عمومی را در صندوق بازنشستگی ریختیم که البته باز هم کافی نبود. هم ماه گذشته و هم همین ماه دولت از خزانه خودش حقوق بازنشستگان را داد چون وظیفه خود میداند و دولت برای همه ماه ها هر مقدار که صندوق کسری داشته باشد پرداخت انجام خواهد داد.
نوبخت همچنین در واکنش به اظهارات برخی مقامات عربستانی تاکید کرد:ما سیاست تنش زدایی را از مدتها قبل به عنوان تعامل سازنده در دستور کار قرار دادیم. حالا ممکن است عربستان کاری را شروع کند و پروژه ای در ذهن اش باشد که بخواهد آن را اجرا کند. آنها میتوانند هر چه بخواهند بگویند اما سیاست کلی جمهوری اسلامی ایران روابط مطلوب و برادرانه با همسایه هاست حالا عربستان میتواند حاشیه سازی کند وزیان اش را هم خواهد دید.
سخنگوی دولت در پایان با اشاره به وظیفه بانک مرکزی در تقویت پول بانکی گفت: بانک مرکزی حتما باید بتواند قیمت شناور ارز را مدیریت کند به همین دلیل باید روشی بینابین روش "میخکوب و شناور" در ارز در پیش بگیریم تا قیمت ارز از حد خاصی بالاتر نرود و قیمت ارز شناور مدیریت شده باشد.
موسویان:نگران برخی کجفهمیهای داخلی هستم
عضو ارشد تیم مذاکرهکنده هستهای در دولت اصلاحات تاکید کرد: نگران برخی تقابلات داخلی و برخی کجفهمیها در داخل مثل حمله به سفارت عربستان هستم که فضای بینالمللی را علیه ایران و به نفع دشمن تغییر دهد. در عین حال باید این احتمال را داد صهیونیسم و کشورهای متحد عربشان همانطور که برای نفوذ در امریکا هزینه میکنند در ایران هم هزینه کنند.
به گزارش اعتدال، صنعت هستهای ایران این روزها، ایام پر تب و تابی را پشت سر میگذارند. شمارش معکوس برای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به حرکت درآمده و ساعت شنی لغو و متوقف شدن تحریمها رو به پایان است. اینک ایران با سرعت ، درحال انجام تعهدات خود یکی پس از دیگری است. با پایان تعهدات ایران در سایه برنامه جامع اقدام مشترک، آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید راستیآزمایی خود را انجام و سپس گزارش خویش را در این باره منتشر سازد.
بلافاصله پس از آن، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان با صدور بیانیهای مشترک اجرای برجام را اعلام خواهند کرد و از آن پس، تحریمهای اعمال شده در موضوع هستهای ایران برای همیشه لغو خواهند شد.
سید حسین موسویان، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در دولت اصلاحات و معاون پیشین شورای عالی امنیت ملی در گفتوگو با ایلنا معتقد است که اجرای برجام فرصتهای زیادی را در اختیار ایران قرار خواهد داد که امکان برشمردن همه آنها نیست. این دپیلمات ارشد سابق کشورمان که هماینک پژوهشگر ارشد دانشگاه پرینستون است، معتقد است که خطر اصلی توطئههای جناح بازهای امریکا، لابی صهیونیست جهانی و دلارهای سعودی و برخی دیگر از کشورهای عربی است که برای ممانعت از برجام به ویژه در امریکا هزینه میشود. سفیر اسبق ایران در آلمان در این گفتوگو به تشریح فرصتها و تهدیدها ایران با اجرای برجام میپردازد.
مشروح گفتوگوی ایلنا با سیدحسین موسویان در ادامه میآید:
۱۰ فرصت ایران با اجرای برجام
در آستانه روز اجرای برجام هستیم. مهمترین فرصتهایی که با اجرای برجام نصیب ایران خواهد شد، چه مسائلی هستند؟
اجرای برجام فرصتهای زیادی را در اختیار ایران قرار خواهد داد که امکان برشمردن همه آنها نیست. من صرفا ۱۰ نمونه را ذکر میکنم:
1. دهها میلیارد دلار سرمایههای بلوکهشده ایران آزاد خواهد شد؛
2. بانک مرکزی و بانکهای بزرگ ایران بعد از سالها از تحریم نجاتیافته و تبادلات بینالمللی را آغاز خواهند کرد که از جمله نتایج آن احیای فعالیتهای بخش خصوصی ایران و کاهش قابل توجه هزینههای پروژهها و بازرگانی خارجی است؛
3. فروش نفت ایران از تحریم خارج خواهد شد و امکان ورود شرکتهای مهم جهانی به پروژههای نفت و گاز و پتروشیمی ایران فراهم خواهد شد؛
4. برای اولین بار بعد از انقلاب شرکتهای هواپیمایی ایرباس و بویینگ قادر به فروش هواپیمای دست اول به ایران خواهند شد؛
5. دربهای اعتبارات جهانی به سمت ایران باز خواهد شد؛
6. امکان سرمایهگذاری خارجی فراهم خواهد شد؛
7. سطح روابط سیاسی ایران با کشورهای مطرح جهان که با امضاء برجام ارتقا یافته، امکان رشد وسیعتر خواهد یافت؛
8. با امضا برجام قدرتهای جهانی با ایران به عنوان قدرت منطقه وارد گفتوگو برای حل بحران سوریه شدند که برای تقویت چنین روندی ظرفیت بالایی بوجود خواهد آمد؛
9. تهدید جنگ به خاطر بحران هستهای کاملا منتفی شد؛
10. توجه جهان به قدرت دیپلماسی برای حل بحرانهای خاورمیانه جلبشده و بسیاری از ظرفیتهای مثبت دیگر.
مثلث شوم مخالف اجرای برجام
فکر میکنید در این مقطع چه خطراتی اجرای برجام را مورد تهدید قرار میدهند؟
خطر اصلی توطئههای جناح بازهای امریکا، لابی صهیونیست جهانی و دلارهای سعودی و برخی دیگر از کشورهای عربی است که برای ممانعت از برجام به ویژه در امریکا هزینه میشود. درعین حال من نگران برخی تقابلات داخلی و برخی کجفهمیها در داخل مثل حمله به سفارت عربستان هستم که فضای بینالمللی را علیه ایران و به نفع دشمن تغییر دهد. در عین حال باید این احتمال را داد صهیونیسم و کشورهای متحد عربشان همانطور که برای نفوذ در امریکا هزینه میکنند در ایران هم هزینه کنند. اینکه فرمانده بسیج ایران اعلام کرد که پشت پرده حمله به سفارت عربستان در تهران نیز آمریکا است. هشدار ایشان بدان معنی است که برخی از افرادی که به شعارها و اقدامات به ظاهر تند انقلابی متوسل میشوند، ممکن است عناصر نفوذی دشمن باشند.
تلاش مثلث اتحاد شوم مخالف بر جام، هم علیه ایران است و هم علیه اوباما
هماینک صحبتهایی از اعمال تحریمهای جدید در رابطه با مسائل موشکی ایران میشود. آیا اعمال این تحریمها میتواند اجرای برجام را متوقف سازد؟
اتحاد مثلث شوم جناح بازهای امریکا، صهیونیسم بینالملل و اعراب متخاصم از تمام ظرفیتهای ممکن برای اعمال تحریمهای جدید تلاش خواهد کرد. اما در درجه اول آنها تلاش خواهند کرد که تحریمهای جدیدی طراحی کنند که نقص برجام هم نباشد. ما در داخل کشور باید توجه داشته باشیم که تلاش مثلث اتحاد شوم مذکور هم علیه ایران است و هم علیه اوباما و جان کری و تیم اوباما.
نتانیاهو دشمن اول اوباماست. جمهوریخواهان تندرو آمریکا دشمن دوم و عربستان سومین دشمن بزرگ اوباما است. آنها معتقدند اوباما ساختار تحریمهای بینالمللی علیه ایران را ویران کرد و به برنامه هستهای ایران مشروعیت بخشید و به متحدین سنتی امریکا پشت کرد و موازنه قدرت در خاورمیانه را به نفع ایران تغییر داد لذا میدان کارزار جدید وسیعتر از ایران است. نظام جمهوری اسلامی ایران باید برای روشنگری در افکارعمومی امریکا و سیستمهای تصمیمگیری و تصمیمسازی امریکا برنامهریزی کند و میدان را به نفع صهیونیستها و اعراب متخاصم و ضد انقلاب برانداز خالی نگذارد.
چرا نمایندگان کنگره در این شرایط و روزهای حساس مسئله تحریمها را مطرح کردهاند؟
نمایندگان حزب دمکرات آمریکا در جریان مذاکرات کنگره در مور برجام متحد شدند و مانع رد برجام توسط اکثریت جمهوریخواهان شدند. نمایندگان مذکور مورد خشم و غضب لابی صهیونیستها و ایپک قرار گرفتند. بسیاری از آنها برای انتخابات بعدی نیازمند کمکهای مالی و سیاسی لابی ایپک هستند لذا الان که کار برجام قطعی شده، تلاش میکنند با طرح لوایح تحریمهای جدید که حتیالامکان ناقض برجام هم نباشد، روابط خود را با لابی صهیونیستها بازسازی کنند. البته بعید هم ندانید که دلارهای نفتی برخی کشورهای عربی هم برای تحقق این هدف سرازیر شده و خواهد شد. چون من در جریان مذاکرات کنگره مطلع بودم که دلارهای صهیونیستها و دلارهای عربی هماهنگ به سمت کنگره و رسانهها و افکارعمومی سرازیر شد و هر روز سفرا و دیپلماتها و بازرگانان مهم برخی از کشورهای عربی برای لابی به کنگره میرفتند تا برجام را در کنگره ذبح کنند.
استاد از دست دادن فرصتها یا سوزاندن فرصتها هستیم
با اجرای برجام، فکر میکنید فضای بینالمللی برای کنشگری ایران چه میزان مساعد خواهد شد؟
فضای گستردهای برای کنشگری ایران در سطح منطقه و بینالملل به وجود خواهد. منتهی سه تهدید ممکن است وجود داشته باشد:
اول؛ توطئههای در پیشروی دشمنان ایران که بدان اشاره کردم.
دوم؛ مطمئن نیستم که ما ظرفیت و طراحی مناسب برای بهرهبرداری از فرصت را داشته باشیم.
سوم؛ خیلی وقتها ما نشان دادهایم که استاد از دست دادن فرصتها یا سوزاندن فرصتها هستیم. آخرین نمونه آن را هم در ماجرای قضیه عربستان دیدیم. با اعدام شیخ النمر، عربستان میتوانست مورد هجمه تبلیغی و سیاسی جهانی قرار گیرد اما با به آتش کشیدن سفارت عربستان توسط عدهای نادان یا نفوذی، سریعا فرصتسوزی شد و عربستان را در موضع طلبکاری قرار داد.
از دیدگاه ریاض و تل آویو گناه اوباما به خاطر برجام بخشیدنی نیست
فکر میکنید اقدام عربستان سعودی در قطع روابط با ایران و افزایش تنشهای منطقهای به چه میزان تحت تاثیر اجرایی شدن برجام است؟
سعودیها معتقدند که امریکا با ساقط کردن صدام و طالبان و با بیرون کشیدن نیروهای نظامیاش، عراق و افغانستان را دودستی تقدیم ایران کرد. آنها معتقدند اوباما با عدم حمله به سوریه، موجب بقا حکومت اسد و افزایش نفوذ ایران و روسیه در سوریه شد. ریاض از آمریکاییها خواست که حوثیهای یمن را مورد حمله نظامی قرار داده و ساقط کند. واشینگتن هم صریحا به ریاض تفهیم کرد که آمریکا به نیابت از سعودی وارد جنگ نخواهد شد.
اینها زمینه ناامیدی متحدین عرب آمریکا نسبت به اوباما را فراهم کرد اما هیچ چیز بیش از برجام سعودیها را عصبانی نکرده است. در دوران ریاست جمهوری آقای احمدینژاد، سعودیها از تمام ظرفیت خود برای حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران استفاده کردند که آمریکا زیر بار نرفت اما برجام موجب شد سعودیها کنترل خود را از دست بدهند. آنها معتقدند که برجام هم به برنامه هستهای ایران رسمیت و مشروعیت بخشید، هم اجماع جهانی ایجاد شده در مورد فشار به ایران را شکست و هم با برداشتن تحریمهای بینالمللی جان تازهای به سیاست و اقتصاد و اقتدار ایران بخشید. از دیدگاه ریاض و تل آویو گناه اوباما به خاطر برجام بخشیدنی نیست. اوباما یکسال دیگر در مسند قدرت خواهد بود لذا سعودیها با سیاستهای تهاجمی منطقهای میخواهند اوباما را در شرایطی قرار دهند که به نفع آنها و به ضرر ایران وارد عمل شود. تهران باید هوشمندانه عمل کند و با سیاستهای هشیارانهای نه تنها طراحیهای ریاض را عقیم بلکه شرایط را به نفع ایران تغییر دهد.
ادعای عجیب وزیر احمدینژاد درباره حمله به سفارت
به گزارش اعتدال به نقل از ایران، به گفته وي، بعید است که وزارت اطلاعات اطلاع نداشته باشد چه کسانی دستاندرکار این موضوع بودهاند.
این وزیر دولت احمدینژاد افزود: نباید ماجرا به گونهای شود که اگر حرکت خودجوش بوده، زیر سؤال برود البته ممکن است در بین حرکتهای خودجوش هم گاهی تحرکات مشکوکی به وجود بیاید. دستگاه قضایی باید رسیدگی کند اگر خودجوش بوده که نیازی به محاکمه نیست ولی اگر خط و جریانی پشت آن هست و حرکت سازماندهی شده بوده، باید برخورد قضایی انجام شود. میرکاظمی مدعی شد که دولت باید زودتر عکسالعمل جدی نشان میداد تا کار به اینجا نمیکشید.
آتشزدن سفارت همچنان طرفدار دارد !
سایت صراط نوشت:
ماجرای حمله اخیر برخی تجمع کنندگان مقابل سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در تهران و مشهد، همچنان با واکنش های فعالان سیاسی روبروست.
به گزارش گروه سیاسی صراط، اگرچه یک روز پس از این حادثه، تقریبا تمامی مقامات کشورمان از دولت و مجلس گرفته تا قوه قضاییه، به صورت یکپارچه اقدام مذکور را زیاده روی و "خلاف" دانستند اما همچنان برخی از سیاسیون تلاش دارند تا این اقدام را عادی جلوه داده و به صورت مرموزانه حتی از آن دفاع کنند.
اقدامات وحشیانه حاکمان جدید عربستان با محوریت شخص ملک سلمان، محمد بن نایف و محمد بن سلمان و عادل الجبیر، که منجر به راه اندازی جنگ جدید در منطقه، و تقویت تروریست های پراکنده کشورهای خاورمیانه شده، قطعا محکوم است؛ آنها به طور مشخص در مورد ایران نیز تنش های فراوانی ایجاد کردند؛ از تجاوز به دو نوجوان عمره گذار ایرانی در فرودگاه جده تا ماجرای بی تدبیری یا خیانت در جان باختن هزاران نفر از حجاج کشورهای اسلامی و اعدام برنامه ریزی شده و هدفدار شیخ نمر.
اما آنچه مسلم است اینکه واکنش هایی مانند آنچه در تهران و مشهد رخ داد، نه تنها کمکی به این قضایا نکرد بلکه باعث شد تا هزینه های سنگینی برای کشورمان در حوزه بین الملل رقم بخورد. البته در این میان، عملکرد سکانداران سیاست خارجی دولت تدبیر و امید نیز مورد انتقاد است اما فارغ از این موضوع، ابهام حل نشده ای در مورد برخی سیاستمداران کشورمان باقی مانده که به طور زیرپوستی و نامحسوس همچنان به دنبال توجیه حمله به سفارت و کنسولگری عربستان هستند.
اخیرا مسعود میرکاظمی، عضو جبهه پایداری ضمن اینکه خواسته تا "وزارت اطلاعات و وزارت کشور در مورد حمله به سفارت عربستان به مردم توضیح بدهند" گفته است: " نباید ماجرا به گونهای شود که اگر حرکت خودجوش بوده، زیر سؤال برود البته ممکن است در بین حرکتهای خودجوش هم گاهی تحرکات مشکوکی به وجود بیاید. دستگاه قضایی باید رسیدگی کند اگر خودجوش بوده که نیازی به محاکمه نیست ولی اگر خط و جریانی پشت آن هست و حرکت سازماندهی شده بوده، باید برخورد قضایی انجام شود."
تاکید میرکاظمی بر "خودجوش" بودن این اقدام، یادآور حادثه مشهور مهر پرت کردن به سمت علی لاریجانی رییس مجلس در 22 بهمن 91 است که طی آن، گروهی از سیاسیون که حمله کنندگان، از نظر سیاسی به آنها نزدیک بودند، همین اصطلاح "خودجوش" را بارها به کار برده بودند.
" خودجوش" بودن واقعه مذکور البته در گزارش تفحص مجلس، کاملا تکذیب شد. گزارش مذکور تاکید داشت که "وقوع غائله همراه با سازماندهی بوده و در سطوح تولید ادبیات خشونت و ایجاد انگیزش و در سطح عملیاتی دارای مقصرانی بوده است." در ادامه با اشاره به جزییاتی از سازماندهی برای غائله مذکور، نقش افراد "حلقه پرتو" در این حادثه تبیین شده بود.

پرتاب لنگه کفش و مهر به سمت لاریجانی، رییس مجلس در قم/ 22 بهمن 91
سه سال پس از آن واقعه، اکنون حامیان، ساکتین و حتی تاییدکنندگان حادثه قم، غالبا همان نقش را در خصوص حادثه آتش زدن سفارت و کنسولگری عربستان ایفا می کنند و مدام بر "خودجوش" بودن ماجرا تاکید دارند.
این در حالی است که به سختی می توان پذیرفت چنین حادثه ای با این ابعاد، بدون سازماندهی و صرفا به خاطر احساسات معترضان به صورت خلق الساعه انجام شده باشد.
حال اینکه چرا عده ای که از پرتاب لنگه کفش و مهر به سمت رییس مجلس حمایت کرده بودند امروز هم از حمله به سفارت عربستان پشتیبانی می کنند، ابهامات زیادی را به وجود می آورد. ابهاماتی از جمله اینکه آیا عده ای از سیاست پیشگان، در مسائل مربوط به سیاست داخلی و خارجی، رویکرد یکسانی دارند و صرفا بسته به شرایط، کوکتل مولوتف را جانشین لنگه کفش و مهر کرده اند؟
دستگیری 3مهره کلیدی تعرض به سفارت
به گزارش اعتدال به نقل از ایسنا، عباس جعفری دولت آبادی در ارتباط با آخرین وضعیت رسیدگی دادستانی به موضوع تعرض به سفارت عربستان گفت: در هفتههای اخیر دستگیریها هدفمندتر شده و فهرست هایی در این رابطه نیز شناسایی شدند.
وی از دستگیریهای جدید در این رابطه خبر داد و افزود: در چند روز اخیر، سه متهم اصلی و کلیدی تعرض به سفارت عربستان شناسایی و دستگیر شدند و تاکنون تحقیقات مفصلی از این متهمان انجام شده است.
دادستان تهران در ارتباط با علت احضار 10 سینماگر در چند روز اخیر به دادسرا گفت: احضاری در کار نبوده و تنها یک اقدام پیشگیرانه بوده است که هنرمندان بدانند دادستانی در خصوص وقوع جرم انذار میکند؛ چرا که تبلیغات در ماهواره ممنوع و جرم محسوب میشود.
جعفری دولت آبادی با اشاره به استقبال هنرمندان از هشدارهای دادستانی، تصریح کرد: در این رابطه حتی پیشنهاد تشکیل «شورای حل اختلاف ویژه هنرمندان» مطرح و قرار شد این شورا تشکیل شود.
وی در خصوص تشکیل پرونده تخلفات انتخاباتی در آستانه برگزاری دو انتخابات پیش رو در استان تهران نیز گفت: تاکنون هیچ پروندهای با موضوع تخلفات انتخاباتی در دادستانی تهران تشکیل نشده است.
گفته بودم به سفارت حمله میکنند، اما ناجا غافلگیر شد
وزیر اسبق اطلاعات میگوید از حمله به سفارت عربستان شگفتزده نشده و بر اساس تحلیلهای خود، از قبل میدانسته چنین اتفاقی میافتد. بر همین اساس این موضوع را به وزارت امور خارجه منتقل کرده و آنها نیز به نیروی انتظامی اطلاعرسانی کردهاند ولی باز هم غافلگیری شد و افراطگرایان کار خود را کردند.
به گزارش اعتدال، روزنامه وقایع اتفاقیه نوشته است: دستیار ویژه رئیسجمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی، در ماههای گذشته، بهدلیل موقعیت دولتیاش، اظهارنظرهای متفاوت و گاه جنجالی مطرح کرده است. علی یونسی، چهره شناختهشدهای است که پیشتر وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران بود.
او حالا مشاور رئیسجمهور روحانی است و به دستگاههای امنیتی کشور هشدار میدهد و میگوید: «دستگاههای امنیتی باید پس از برجام هوشیار باشند.» او از مسائل مختلفی ازجمله پیامدها و پسامدهای برجام، ماجرای حمله به سفارت عربستان و نقشههایی که دشمنان برای دیپلماسی کشور کشیدهاند، سخن گفته است. وی در این گفتوگو تأکید میکند: «دشمنان منطقهای بهدنبال ایجاد یک بحران پس از برجام هستند.»
مشروح گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین یونسی را بخوانید:
آقای یونسی! در پی حمله به سفارت عربستان، برخی تحلیلگران معتقدند حمله به سفارت اقدامی ازپیشطراحیشده بوده است. به عنوان کسی که سالها تجربه حضور در مسائل امنیتی کشور را داشتهاید، این نوع تحلیل، آن هم در کشوری مانند ایران کمی عجیب و شگفتانگیز نیست؟
من شگفتزده نشدم، از قبل میدانستم این اتفاق میافتد. نه اینکه از قبل به من اطلاع داده باشند؛ بلکه با شناختی که از وضعیت کشور و مسائل امنیتی داشتم، پیشبینی میکردم و پیشبینی خودم را به وزارت امور خارجه هم گفتم.
چطور توانستید پیشبینی کنید که چنین اتفاقی میافتد و چه زمانی هشدار دادید؟
یک روز قبل؛ یعنی همان روزی که خبر شهیدشدن شیخ مظلوم منتشر شد، من پیشبینی میکردم و براساس تحلیلهایم هشدار دادم. اینکه میگویم شیخ مظلوم، منظورم این است که همینها که قضیه را سیاسی کردند، کاری کردند که این عالم مظلوم واقع شود. همگان بهخوبی میدانند سعودیها ظلم کردند و این رهبر دینی را اعدام کردند اما به عقیده من ظلم بزرگتر این است؛ افرادی که به سفارت حمله کردند، خون او را هدر دادند و موجب سیاسیشدن این قضیه شد. همان روزی که خبر شهادت ایشان اعلام شد، من در وزارت امور خارجه با آقای قشقاوی کار داشتم و این مسأله را هم مطرح کردم و گفتم مطمئن باشید که اگر شما در سفارت و کنسولگری تدبیر لازم را نداشته باشید، حتماً برخی جریانهای افراطی که با دولت تدبیر و امید هم زاویه دارند و مخالفند و بهدنبال پیچیدهکردن کار دولت در عرصه حلوفصل مشکلات اقتصادی و زمینگیر کردن دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران برای حل اختلافات جهانی هستند، حمله میکنند و آنجا را به آتش میکشند. البته این گفته من به این معنا نیست که فضا و بستر نقد و انتقاد به عملکرد دولتها و رفتارهای قابل انتقاد، وجود نداشته باشد؛ این جدلها و انتقادها باید در چارچوب منافع و امنیت ملی، امری پذیرفتهشده و نهادینهشده باشد که در جای خود لازم است اما قانونشکنی و تخریب در هیچ نوع خود، قابل توجیه و پذیرش نیست.
بر اساس چه تحلیلی میگویید برنامهریزیشده بود؟ برخی خلاف نظر شما را دارند.
بر اساس همان تحلیل امنیتی و سیاسی که داشتم؛ روز بعد هم که حمله کردند، آقای قشقاوی را دیدم و گفتم چرا کاری نکردید و ایشان گفتند ما به نیروی انتظامی گفتیم و اطلاعرسانی کردیم و وظیفه خود را انجام دادیم اما به هر دلیلی غافلگیری شد و افراطگرایان کار خود را کردند.
این تحلیلی که شما ارائه میدهید بر چه اساسی است؟ میشود بیشتر درباره آن توضیح دهید؟
در اینجا دو تحلیل است؛ یک «تحلیل امنیتی» و یک «تحلیل سیاسی» که من از هر دو زاویه برای شما تشریح میکنم. یکی از این زوایا «تحلیل امنیتی» است که من خودم خیلی از این تحلیل استفاده نمیکنم. زیرا این تحلیل متأسفانه باب میل افرادی است که خیلی بدبین هستند و از آن اصطلاح «توهم توطئه» بیشتر استفاده میکنند. من این تئوری را قبول ندارم، ولی بالاخره تحلیل امنیتی به ما میگوید دولتهای متخاصم، رقبای ما و دشمنان ما از هر حربه و موقعیتی که برای تأثیرگذاری منفی بر روند مثبت مسائل استفاده میکنند، میتواند درست باشد؛ یعنی هیچ کشوری از این قاعده مستثنی نیست. همه کشورها برای دفاع از منافع خود از حربه ابزار در دست خود استفاده میکنند و باید بدانید فقط ما این کار را نمیکنیم، بلکه همه دنیا این کار را میکنند و سفارتخانهها با استفاده از همه ابزارهای موجود در این زمینه فعالیت میکنند.
من معتقد هستم دو جریان، علیه جمهوری اسلامی ایران از قدیم فعال بودند و در این سالهای اخیر، خیلی فعالیت بیشتری داشتند. یکی از این جریانها «صهیونیستها» هستند و جریان دیگر «وهابیت» است. «صهیونیسم» امروز در قالب اسرائیل ظاهر شده و «وهابیت» هماکنون در قالب عربستان خود را نشان داده است؛ اینها از تمام نفوذ و ابزار خود علیه منافع جمهوری اسلامی ایران استفاده میکنند. من مخصوصا از کلمه جمهوری اسلامی ایران استفاده میکنم و هر دو اسم را به کار میگیرم؛ یعنی هم «ایران» و هم «جمهوری اسلامی» را به کار میگیرم. به عقیده من اینها دشمنان جدیدی نیستند آنها از قدیم دشمن ایران و پس از انقلاب، دشمن جمهوری اسلامی بودند که البته امروز دشمنی آنها خیلی بیشتر شده است. رقابت بین عرب و عجم از قدیم وجود داشته و متأسفانه امروز به کمک «صهیونیستها» و «وهابیت»، این رقابت به رقابت شیعه و سُنی تبدیل شده است. البته امروز تعبیر درستتر تلاش آنان، برای ایجاد دشمنی میان شیعه و سُنی است نه رقابت؛ آنها از این حربه استفاده و تلاش میکنند ایران در بحثهای مربوط به جنگ شیعه و سُنی گرفتار شود.
تحلیلگران درباره نفوذ صهیونیستها مطالبی ذکر کردهاند اما موضوع بحث ما حمله به سفارت عربستان در تهران و مشهد است. اینجا ایران است و اکثراً شیعه هستند؛ چطور اسرائیلیها و وهابیون میتوانند در کشور، چنین کاری انجام دهند؟
من میخواهم بگویم، اولا افراطیگری، خودسری و قانونشکنی، بستر نفوذ سیستمهای امنیتی صهیونیستی و ضداسلام است و تردیدی در نفوذ صهیونیستها و وهابیت در گروههای افراطی شیعه و سُنی نیست. سعودیها مدعیاند مخالف القاعده و داعش هستند و ادعا میکنند در منطقه با تروریستها درگیر هستند. البته در اینکه همدیگر را میکشند و با هم دشمنی بر سر قدرت دارند، تردیدی نیست اما در نفوذ سیستمهای امنیتی و اطلاعاتی آنها در رهبری جریان افراطی جهان تردیدی وجود ندارد. اینها موضوعاتی است که هر کسی کار امنیتی انجام داده، بهخوبی به آن واقف است. به این نکته بسیار مهم باید توجه داشت که فراهم کردن زمینه رشد تفکر اسلامهراسی، ایرانهراسی، ضدملی و نفوذ اسرائیل را همین خودسریها و قانونشکنیها ایجاد میکند. به عقیده من اسرائیل با جذب گروههای افراطی در داعش و القاعده هم نفوذ دارد و نفوذیها همیشه در گروهای افراطی هستند.
چطور میگویید اسرائیل در میان گروههای شیعی هم نفوذ کرده است؟ مگر اطلاعاتی دارید؟
این مطلب که گفتم اصل و قاعده نفوذ امنیتی است. همیشه در گروههای افراطی نفوذ راحتتر است؛ چون عامل نفوذی شما فقط باید شعار بدهد و در گروههای افراطی هم کسی که افراطی عمل کند و در عمل و بیان این تندروی را نشان دهد، کافی است. ما به تجربه دیدهایم فرد نفوذی چند عملیات تند و رفتار افراطی انجام میدهد و بهراحتی جایگاه پیدا میکند! بهخاطر داشته باشیم نفوذ در گروههای افراطی آسان است.
بههم وصل کردن اسرائیل و عربستان راحت است. فعالان سیاسی هم بهراحتی و بدون داشتن هیچ تحلیلی اینها را بههم وصل میکنند اما اینکه چگونه این حلقهها را در تهران و مشهد بههم وصل کنید، جای سؤال من است.
عربستان برای اینکه خطای بزرگ خود را بپوشاند و با این کار خود را از زیر بار فشار جهانی بیرون آورد از هر اتفاقی بهره میبرد؛ اعدام یک عالم به جرم امربهمعروف و نهیازمنکر و به جرم انتقاد در هیچ جای دنیا پذیرفته نیست و نهادهای حقوق بشری هم با آن بهشدت مخالفند؛ این ماجرا موج عظیمی علیه عربستان ایجاد کرده است اما نفوذیها متأسفانه به داد عربستان رسیدند که به عقیده من با آتشزدن سفارت مسأله کاملا حل شد و فشار جهانی تا حدود زیادی از روی دولت سعودی برداشته شد.
چگونه نفوذیهای عربستان در تهران و مشهد اقدام کردند؟
من که نمیگویم تمام اینها نفوذی هستند؛ چهبسا بسیاری از آنهایی که آمدند، معترض بودند که البته در همه جای دنیا یک امر طبیعی است، مردم و گروهها باید به آن چیزی که باب میلشان نیست، اعتراض و انتقاد کنند. کسی که اعتراض به حادثهای میکند، ممکن است نفوذی نباشد و آدم خوبی هم باشد و حتی به نظر خود و تحلیل خود، برای خدا این کار را کرده باشد و اصلا به هم ربطی ندارند؛ یعنی حتما از نفوذیها نیست! پس تا اینجا مشکلی نیست و اصل حضور، انتقاد و اعتراض در همه جوامع به رسمیت شناخته شده است اما واقعیهای دیگری هم درباره سفارت عربستان وجود دارد، میگویند کارمندان، سفارت را تخلیه کردند و کسی آنجا نبوده است؛ بنابراین این پرسش ایجاد میشود که چرا؟ زیرا خود آنها هم پیشبینی میکردند یا به آنها گفتهاند اینجا را تخلیه کنید تا در امان باشید. وقتی در این حد واضح است که آنها خود، پیشبینی میکنند آنجا را تخلیه کنند و هیچ حادثهای برای آنها پیش نمیآید، ولی این اتفاق میافتد، بهاین معنی که کسانی قرار است هماهنگشده با بیرون از این مرزها آنجا را آتش بزنند. بالاخره حمله به سفارت انجام میشود در حالی که کل ارکان جمهوری اسلامی ایران با این حمله مخالف است؛ یعنی رهبری دولت، قوه قضائیه و وزارت امورخارجه و ... مخالف هستند و حتی شما یک ارگان هم نمیتوانید پیدا کنید که با این رفتار موافق باشد.
اگر بپذیریم که این اقدام با مدیریت نفوذیهای سعودی انجام شده، باید به دستگاههای امنیتی آنها نمره خوب و عالی داد؛ زیرا با کمک این نفوذیها توانستهاند بزرگترین جنایتی که با اعدام مخالفان و منتقدان خود مرتکب شدند را با این کار لوث کنند. بدون شک آتشسوزی و حمله به سفارتخانهها و تحریکاتی از این دست، عملی ضدانقلابی و ضد منافع ملی و برخلاف منافع ملی مسلم جمهوری اسلامی ایران است و فقط سود و منافع عربستان و اسرائیل را تأمین و چند هدف مهم را برای آنان محقق کرده است.
این ادعای بزرگی است که بگوییم کار سیستم اطلاعاتی سعودی بوده است و بدون اطلاعات هم نمیشود این را ادعا کرد.
اینجا ما داریم تحلیل میکنیم؛ من که باید بروم و سیستمهای اطلاعاتی را مطالعه کنم. هر گروه تندی اگر چنانچه کنترل شود، قطعا ناگفتههایی دارد که با کناررفتن پردهها قضیه آشکار میشود. هر گروه تندی که قانونشکنی، آدمربایی و جنایت میکند و دستور آدمکشی میدهد ولو با هر اسم و پرچمی که باشد، قطعا ریگی به کفش دارد و باید بدانیم در داخل مشکل دارد. سیستمهای امنیتی باید مطلع شوند چه کسانی هستند که نفوذ کردند و مطمئن باشیم که اینها باواسطه یا بیواسطه بالاخره از یک جایی تأثیر گرفتهاند.
مسألهای که از آن عبور کردیم، بحث نفوذ داخل شیعیان بود که در اینجا دو بحث مطرح است؛ جریان «شیرازیها» یک گروه از این شیعیان هستند که ادعا میشود از این اتفاقات ناراضی بودند و ممکن است تعدادی از معترضان از آنها باشند و یک عده دیگر «دلواپسان داخلی» بودند که مقداری طبع تند دارند و میتوان به آنها گفت دلواپسان داخلی.
هر دو گروه «شیرازی» و «دلواپسان داخلی» متأسفانه از نظر نفوذ آسیبپذیر هستند؛ اگر برای آنها مهم است که در جهت منافع دشمن حرکت نکنند، پس چرا این کار را میکنند؟
برخی میگویند چرا شاخکهای جمهوری اسلامی ایران تکان نخورد؟ درحالیکه ما ادعا میکنیم بهترین دستگاه اطلاعاتی کشور را داریم!
در اینجا اگر قاطعیتی از ناحیه دستگاههای امنیتی و دستگاه قضائی ایجاد شود، خیلی از تندرویها متوقف و راحتتر میشود علمیات کشف را انجام داد.
وقتی تندروی و افراطیگری با قاطعیت از سوی مسئولان جمهوری اسلامی ایران مورد برخورد و طرد قرار گیرد، خیلیها ازجمله مباشران بیاطلاع این حوادث، متوجه میشوند کار آنها اشتباه است و آنهایی که حسننیت دارند، کنار میروند و آنهایی که اصرار بر این حرکتهای ضدملی و ضدامنیتی دارند، کشف میشوند؛ یکی از راههای کشف این است که با قدرت و قاطعیت مسئولان اعلام و برخورد کنند تا راحتتر بشود آنهایی که پشت این قضیه هستند را کشف کرد. همیشه دو مسأله را دیدهام که دست رقبای منطقهای ما در آنها دخالت دارد و نمیگذارد که به نتیجه برسد.
هر پروژهای که برای منافع اقتصادی و توریستی ما و منافع اقتصادی منطقه ما قرار است اجرا شود، بالاخره بهگونهای مانع آن میشوند؛ باید بدانید آبادانی و منافع اقتصادی برخی کشورهای منطقه ما در گرو این است که مردم ما به آنجا سفر، خرج و تفریح کنند؛ چراکه منافع این کشورها در این است که چیزی به عنوان توریست در کشور توسعه نیابد و رونق پیدا نکند.
منافع اقتصادی آنها در اینجا این است که مناطق آزاد ما شکل نگیرد و تجارت ما رونق نگیرد؛ شما هر پروژه کلان توریستی که بخواهید در ایران اجرا کنید، به شیوههای مختلف وارد میشوند و نمیگذارند این کار انجام شود و پولهایی که در منطقه خرج میکنند، نمیگذارند پروژه مهم اقتصادی که توریسم آنها را رونق میدهد، شکل بگیرد.
برخی مقامات در جریان حمله به سفارت برکنار شدند.
کار خوبی کردند برخی از مقامات مسئول را برکنار کردند، ولی خیلی دیر انجام شد! آنچه در شیراز و سخنرانی آقای مطهری اتفاق افتاد، قبل از آن هم برای سخنرانی من انجام شد و بعدها هم به شکلهای دیگری صورت گرفت. ما تنها کشوری نیستیم که این دردسرها را داریم و تجربیات دیگر کشورها هم هست. اینها در چندین شهر کارکنان جمهوری اسلامی را به گروگان گرفتند و امروز گروههای افراطی با گروههای شیعه انگلیسی همراه شدهاند و این همان نکته مهمی است که میخواهم به آن اشاره کنم؛ گروههای تندرو خود را به جمهوری اسلامی ایران چسباندهاند که متأسفانه مرز آنها با آن گروههای «شیعه انگلیسی» کاملا برداشته شده است.
«شیعه انگلیسی» چه کسانی هستند؟
همان کسانی هستند که انواع حرکتهای ضد سُنی دارند؛ گروههای «شیعه انگلیسی» همان کسانی هستند که مدام گزارشهای دروغ علیه اهل سُنت به مسئولان ارائه میدهند و کسانی هستند که برنامههایی در شبکههای تلویزیونی که در انگلیس و آمریکا پخش میشود را اداره میکنند و متأسفانه تعدادی از برنامههای اینها از این شبکهها در ایران و حتی قم پُر میشود و اگر یکی از مسئولان جمهوری اسلامی ایران مانند مقاممعظمرهبری یک جمله درباره وحدت شیعه و سُنی میگویند، علیه ایشان تبلیغاتی گسترده راه میاندازند. این گروههای «شیعه انگلیسی» برای سازمانهای مسئول شناختهشدهاند و البته برخورد مختصری و در مواقعی کافی هم با آنها شده است اما چرا اینقدر باید این گروهها آزاد باشند که فتنه کنند؟! این را هم باید بگویم که گروههای افراطی و تندرو در بسیاری از مراکز و نهادهای مهم نفوذ میکنند و تردیدی هم نیست؛ من این موضوع را بارها گفتهام. البته هر فرد افراطی را من نفوذی دشمن نمیدانم اما رفتارها، عملیات و اقدامات آنها به نفع دشمن است. البته ممکن است بسیاری از آنها هم افراد خوب و با حسننیتی باشند که ما بین حُسن فعل و حُسن فاعل فرق میگذاریم؛ ممکن است بعضیها فعل بد و فاعل خوبی داشته باشند یعنی آدم خوبی باشند اما فعل بدی داشته باشند و عمل بدی از خود نشان دهند.
ما جریانی به نام «حجتیه» داریم که دارای رویکردهای خیلی تند هستند و نمیتوانیم این جریان را به انگلستان ربط دهیم. آیا این جریان در این چارچوب قرار میگیرد؟
امروز گروههایی پیدا شدند که دست انجمن «حجتیه» را از پشت بستهاند.
آیا میتوان گفت هدف اصلی عربستان از اعدام «شیخنمر» درواقع برداشتن منتقدان از سر راه نبوده است، بلکه اهداف کلانتری را دنبال میکرده است؟
عربستان با یک تیر چند نشان زد، ولی در تحولات منطقه و عراق، افغانستان، سوریه، لبنان و در تحولاتی که بهتازگی در منطقه پیش آمد، شکست سختی خورد. برخی کشورهای غیرعرب منطقه مانند کشور عربستان شکست خوردند و این کشورها آنهایی بودند که بهطور غیرمستقیم به تقویت گروههای تروریستی پرداختند؛ چراکه احساس کردند جمهوری اسلامی ایران در اثر تحریمها و فشارهای منطقهای ضعیف است و اگر آن وضعیت ادامه پیدا کند از دست یک رقیب قدرتمند خلاص میشوند اما انتخاباتی که در سال 1392 اتفاق افتاد و دولت جدید روی کار آمد، آن روند و اجماع جهانی را برهم زد و برجام را به یک پایگاه جدید نفوذ بینالمللی برای ایران تبدیل کرد و آنها برای اینکه این مشکل را حل کنند، به اقداماتی دست زدند؛ یکی از آنها جنگ یمن است که من احتمال میدهم آنها هم بهدنبال ایجاد حوادث دیگری هم باشند. بعد از حمله به یمن پیشبینی میشد اتفاق دیگری نیز ممکن است بیفتد که آن هم اعدام شیخ مظلوم بود و باید هوشیار باشیم که اینها در یک جا بحران ایجاد میکنند و هدف بحرانآفرینی این کشورها این است که کشور ایران را «کانون بحران» معرفی کنند.
نظریهپردازان و سیاستمداران این کشورها بهدنبال اثبات این نظریه هستند که ایران را به عنوان «کانون بحران» معرفی کنند و در حال حاضر هم در تلاشاند که بگویند ایران «کانون بحران» است. این اقدام جدید در موضوع برجام و موفقیتی که در این عرصه بهوجود آمد، برای ذهنیت جامعه خیلی مؤثر بود. آنها خیلی عصبانی هستند؛ زیرا فهمیدند که برجام اجرا میشود و به هدف خود نرسیدند. ما باید منتظر باشیم یک بحرانآفرینی جدیدی نیز از طرف آنها انجام شود و یک طراحی فکری و عملیاتی دیگری نیز انجام بدهند که بیشتر از هرجا اسرائیل آن را دنبال و عربستان هزینهاش را میدهد. حالا اینکه در کدامیک از کشورها جنگی به پا شود؛ نمیدانم. ممکن است در آفریقا و در نقطهای از آسیا اتفاق بیفتد. اینها دنبال ایجاد یک بحران کاری و مؤثر هستند و هرچقدر تلاشهای جمهوری اسلامی ایران برای بحرانزدایی زیاد و تجربه بیشتر میشود از آن طرف، تلاشها برای بحرانزایی نیز زیاد میشود؛ بنابراین باید مراقب باشیم که در دام جدیدی قرار نگیریم.
آیا این احتمال در دستگاه اطلاعات ایران لحاظ میشود؟
من نمیدانم؛ زیرا من در آنجا نیستم اما تحلیل میدهم آنها در حال حاضر منتظر این هستند که این اتفاق بیفتد. آنها بهدنبال این هستند اگر این بحران نزدیک ایران باشد و اگر بتوانند، بهانهای میتراشند که به نام ما تمام شود. حادثه سفارت که در ایران اتفاق افتاده، هیچ ربطی به دولت و جمهوری اسلامی ایران ندارد؛ زیرا همه ارکان جمهوری اسلامی ایران آن را رد میکنند اما بههرحال، به پای ما نوشتند! باید گفت حداقل یک ضعف داریم و آن هم این است که دولت، حاکمیت کاملی روی گروههای افراطی ندارد و اگر اقدام قاطعی انجام نشود، بهراحتی حل شده و گروههای افراطی مهار و جمع میشوند. من زمانی که وزیر اطلاعات شدم، گروهای افراطی در قم، مشهد و اصفهان بودند و بحرانی را بهوجود میآوردند و گروههایی را ایجاد میکردند. در مصاحبهای اعلام کردم؛ از این پس هرکس اقدام افراطی و قانونشکنانهای کند، ما شناسایی میکنیم و اشخاص موردنظر را تحویل دادگاه میدهیم و بعد از آن بود که دیگر اتفاقی نیفتاد. در این حادثه جدید نیز مسئولان ذیربط از قوه قضائیه درخواست کردند و کار مهمی را انجام دادند و ظاهراً قوه قضائیه بهدنبال برخورد است که البته کار بهموقع و لازمی بود اما بههیچوجه کافی نیست. باید اقدامات مشابهی که در آن موقع با گروههای تندرو و قانونشکن کردیم، انجام شود و علاوهبر برخورد قضائی قاطع با همه آمران و عاملان، باید مقابله جدی با بستر افراطیگرایی انجام شود، به نوعی اعلام انزجار ملی از این رفتارها شود و چنین رفتارهایی را ضد ارزشی و ضد ملی تلقی کرد.
آیا به نظر شما با دستگیری عناصر و هدایتکنندگان چنین عناصری، مشکل حل میشود؟
تردیدی نیست که باید با مجریان و کسانی که دستور میدهند برخورد شود، ولی همانطور که گفتم و الان هم تأکید میکنم، فقط برخورد با معلول کافی نیست، بلکه در مقابل باید یک انزجار ملی صورت بگیرد و حرکات آنها ضد ارزشی اعلام شود تا کسی یا جریانی دیگر به خود اجازه قانونشکنی و خودسری ندهد. فقط اعلام مخالفت مسئولان کافی نیست؛ باید علاوهبر اعلام مخالفت، یک حرکت انزجار ملی نیز ایجاد کرد. چیزی شبیه پیام هشت مادهای حضرت امام(ره) در مقابل موج قانونگریزی و نقض حقوق مردم. اکنون باید با هرگونه افراطیگرایی که در همهجا ریشه دوانده و مانع حرکت توسعهای دولت میشود، مقابله کرد. هرشخصیتی باید با این پدیده ساختارشکن و دردسرساز مخالفت و مبارزه کند و دیگر نباید شاهد تعرض به شخصیتها باشیم و نباید صدای اقلیتی قانونشکن و قانونستیز بلندتر از اکثریت قانونگرا باشد.
58 اتهام سعودیها علیه ایران
به گزارش اعتدال، وبگاه اطلاعرسانی وزارت خارجه عربستان به نقل از یک منبع مسئول در این وزارتخانه نوشت که ایران از سال 1979، سال پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، در منطقه، اقداماتی سراسر «فتنهانگیزی، تنشزا و پرازآشوب» داشته و هدفش بیثبات کردن منطقه و بیتوجهی به همه قوانین و معاهدات بینالمللی و اصول اخلاقی است.
عربستانی که فقط طی یک سال حکومت «ملک سلمان»، بیش از 8 هزار انسان بیگناه را در یمن کشته و این جنگ هنوز ادامه دارد، در اظهارنظر این مقام خود علیه ایران آورده است:
«این منبع افزود که این سیاست ایران بر اساس چیزی است در مقدمه قانون اساسی ایران و وصیتنامه امام خمینی آمده است که سیاست خارجی ایران مبتنی بر آن است و آن اصل صدور انقلاب است که این امر نقض آشکار حاکمیت کشورها و دخالت در امور داخلی آنان تحت عنوان «یاری ملتهای مستضعف» است تا شبهنظامیانی در عراق، لبنان، سوریه و یمن جذب کند».
در حالی که «سید حسن نصرالله» دبیر کل حزبالله در آخرین سخنرانی خود عربستان را «پدر و مادر تروریسم در منطقه» توصیف کرد و گفت که هرجا در منطقه یا فراتر از منطقه اقدامی تروریستی انجام میشود باید به دنبال رد پای سعودی در آن گشت، این مقام وزارت خارجه عربستان ایران را به ارتکاب اقدام تروریستی در منطقه، ترور معارضان در خارج و اقداماتی شبیه به این متهم کرد و گفت که وزارت خارجه عربستان لیستی از چیزی تهیه کرده که او آن را «حقایق» خواند که به گفته او «حقیقت سیاست خصمانه ایران در طول 35 سال گذشته» را نشان میدهد.
این مقام وزارت خارجه عربستان به یادداشت محمد جواد ظریف در روزنامه نیویورک تایمز نیز اشاره کرد و گفت:ایران این سیاستها را تبلیغ میکند و ترویج میدهد و نمونه آن، یادداشت وزیر خارجه ایران در روزنامه نیویورکتایمز و نامهاش به دبیر کل سازمان ملل است.
موارد 58 گانه لیست وزارت خارجه عربستان که سراسر اتهام به جمهوری اسلامی است، صرفا جهت اطلاع و آگاهی مسئولان و افکار عمومی و بدون دخل و تصرف منتشر میشود.
اقدام گروه بینالملل خبرگزاری فارس در انتشار ترجمه این لیست اتهامی و کاملا ادعایی عربستان از آن جهت اهمیت دارد که طرز تفکر خاندان آل سعود را عینا منعکس کند و نشان بدهد که تیم جدید حاکم بر حجاز شامل ملک سلمان (شاه)، محمد بن سلمان (پسرشاه،وزیر جنگ،جانشین ولیعهد)، محمد بن نایف (ولیعهد،وزیر کشور)، عادل الجبیر (وزیر خارجه) چه مطالبی را در تبلیغات خود به خورد مردم حجاز و مردم عرب منطقه و افکار عمومی جهان میدهند.
طبق لیست وزارت خارجه عربستان مواردی که «لیست رژیم ایران در حمایت از تروریسم و افراطیگری در منطقه وجهان» خوانده شده به شرح زیر است:
1- رژیم ایران اولین کشور حامی تروریسم در دنیا شناخته میشود؛ همچنانکه سازمانهای تروریستی شیعه زیادی در داخل (مثل سپاه قدس و غیره) و در خارج، حزبالله در لبنان، حزبالله در حجاز، عصائب اهل الحق در عراق وسازمانهای دیگر و تعداد زیادی از شبهنظامیان طائفی در شماری از کشورها از جمله حوثیها در یمن را تاسیس کرده است. اینها از جانب سازمان ملل محکوم شده و تحریمهایی بینالمللی علیهش وضع شده است. همچنانکه [ایران] سازمانهای تروریستی دیگری از جمله القاعده را حمایت و با آن همدستی کرده؛ القاعدهای که شماری از سران آن را پناه داده و هنوز تعدادی از آنان در ایران هستند.
2- در سال 1982، 96 فرد خارجی در لبنان که 25 نفرشان آمریکایی بودند و به بحران گروگانگیری معروف شد و 10 سال طول کشید، ربوده شدند. عملیات ربایش را کاملا حزبالله و گروههای مورد حمایت ایران انجام دادند.
3- در سال 1983، سفارت آمریکا در بیروت به دست حزبالله در عملیاتی که رژیم ایران طراحی کرد، منفجر شد. این انفجار سبب مرگ 63 شخص حاضر در سفارت شد.
4- در سال 1983، فرد ایرانی به نام «اسماعیل عسکری» وابسته به سپاه، در بیروت عملیاتی انتحاری انجام داد که ایران آن را علیه مقر نیروهای دریایی آمریکا تدارک دیده بود که در نتیجه آن 241 نفر از نظامیان نیروی دریایی آمریکا و شهروندان این کشور کشته و 100 نفر مجروح شدند. روزنامههای آمریکایی این را بیشترین تعداد آمریکایی دانستند که خارج از میادین جنگ کشته شدهاند.
5- در سال 1983، مقر نیروهای فرانسوی در بیروت توسط حزبالله منفجر شد، همزمان با انفجار مقر نیروهای آمریکایی که 64 نظامی و غیرنظامی فرانسوی در آن کشته شدند.
6- در سال 1983، عناصری از حزبالله و حزب شیعی الدعوه، که مورد حمایت ایران است، مجموعی از حملات را به سفارت آمریکا و فرانسه در کویت و پالایشگاه نفت و محلهای مسکونی انجام دادند که 5 نفر کشته و 8 نفر مجروح شدند.
7- در سال 1983، نفتکشهای کویت در خلیج [فارس] گلولهباران شد تا جایی که مجبور شدند پرچم آمریکا را بالا ببرند.
8- در سال 1984، حزبالله به وابستگی سفارت آمریکا در شرق بیروت هجوم برد و در نتیجه آن 24 نفر از جمله دو آمریکایی کشته شدند.
9- در سال 1985، تلاش برای انفجار در کاروان جناب شیخ جابر الاحمد الصباح امیر [وقت] کویت، که دو کشته از نظامیان و چند مجروح از نیروهای خلیج [فارس] بر جا گذاشت.
10- در سال 1985، رژیم ایران یک عملیات ربایش هواپیمای خطوط «» انجام داد و 39 مسافر آمریکایی را برای چند هفته بازداشت کرد و یکی از نیروهای نیروی دریایی آمریکا در آن [حادثه] کشته شد.
11- در سال 1986 ایران حُجاجش را تحریک به شورش در موسم حج کرد که نتیجه آن فوت 300 نفر بود.
12- در سال 1987 حزبالله حجاز با حمایت ایران اقدام به آتشزدن یک کارگاه در مجتمعی نفتی در «راستنوره» واقع در شرق عربستان کرد و در همان سال اعضای حزبالله حجاز به شرکت «صدف» واقع در «الجبیل» شرق عربستان عربستان حمله کردند.
13- در سال 1987 «مساعد الغامدی» دیپلمات عربستانی در تهران با دست داشتن نظام این کشور ترور شد و در همان سال تلاش ایران برای قاچاق مواد منفجره از طریق حجاجش ناکام ماند.
14- در سال 1987 به «رضا عبدالمحسن النزهه» کنسول عربستان در تهران حمله شد، وی سپس توسط سپاه پاسداران دستگیر و بعدا در مذاکرات میان ایران و عربستان آزاد شد.
15- ربودن و قتل تعدادی از دیپلماتهای آمریکایی در لبنان در دهه هشتاد.
16- دست داشتن ایران در مجموعه ترورهای معارضان ایرانی در سال 1989؛ در سال 1989 «عبدالرحمن قاسملو» رهبر حزب دموکراتیک کردستان و معاون او «عبدالله آزار» در وین ترور شدند، در سال 1991 اعضای سپاه ایران «شاهپور بختیار» آخرین نخستوزیر حکومت شاهنشاهی ایران و یک مامورامنیتی فرانسه به همراه یک زن فرانسوی را ترور کردند، در سال 1992 ایران «صادق شرفکندی» دبیرکل حزب دموکراتیک کردستان و سه تن از معاونانش به نامهای «فتاح عبدلی»، «همایون اردلان» و «نوری دخردی» را ترور کرد.
17- در سال 1989 رژیم ایران تعدادی از دیپلماتهای آمریکایی را در لبنان ربود و کشت.
18- در مابین سالهای 1989 تا 1990 نظام ایران در ترور 4 دیپلمات عربستان در تایلند نقش ایفا کرد؛ چهار دیپلمات مذکور به این شرح بودند: «عبدالله المالکی»، «عبدالله البصری»، «فهد الباهلی» و «احمد السیف».
19- در سال 1992 نظام ایران در انفجار رستوران «میکونوس» در برلین نقش داشت به نحوی که دادستان کل آلمان حکم بازداشت «علی فلاحیان» وزیر اطلاعات ایران به اتهام دست داشتن در برنامهریزی این انفجار و کشتن چهار کُرد معارض که در رستوران مذکور بودند، را صادر کرد.
20- در سال 1994 ایران در انفجارهای «بوینس آیرس» که منجر به کشته شدن 85 نفر ومجروحیت بیش از 300 تن دیگر شد، دست داشت و در سال 2003 پلیس انگلیس «هادی پور» سفیر سابق ایران در آرژانتین به اتهام توطئه در این حمله را بازداشت کرد.
21- در سال 1994 وزارت خارجه ونزوئلا بیانیهای مطبوعاتی صادر واعلام کرد چهار دیپلمات ایرانی به صورت مستقیم در حوادث خطرناکی که در فرودگاه بینالمللی «سیمون بولیوار» کاراکاس رخ داد، نقش داشت، حوادثی که هدف آن مجبور کردن آوارههای ایرانی به بازگشت به وطنشان بود.
22- در سال 1996 حزبالله حجاز وابسته به نظام ایران برجهای مسکونی در «الخُـبَـر» را منفجر کردند، انفجارهایی که منجر به کشته شدن 120 تن از جمله 19 تبعه آمریکایی شد. ایران سپس از افرادی که در این انفجار نقش داشتند حمایت کرد از جمله آنها «احمد المغسل» شهروند سعودی بود که در سال 2015 بازداشت شد و گذرنامه ایرانی داشت. وابسته نظامی ایران در بحرین در آن زمان در این اقدام تروریستی نقش داشت و عاملان انفجار در ایران و لبنان آموزش دیده بودند و مواد نفجره از لبنان و از طریق حزب الله قاچاق شده بودند و دلایل زیادی برای اثبات این امر وجود داشت.
23- فراهم کردن مکانی امن برای تعدادی از سران القاعده از سال 2001 از جمله سعد بن لادن و سیفالعدل و افراد دیگر پس از حملات 11 سبتامبر و تسلیم نکردن آنان به کشورهایشان علیرغم مطالبات مستمر.
24- در سال 2003 نظام ایران در انفجارهای ریاض به دستور یکی از رهبران القاعده در ایران دست داشت؛ انفجارهایی که منجر به کشته شدن تعداد زیادی از شهروندان عربستانی و خارجیهای مقیم در عربستان از جمله آمریکاییها شد.
25- در سال 2003 یک طرح تروریستی با حمایت ایران برای انجام انفجارهایی در بحرین خنثی شد و عاملان این طرح که از سوی سپاه پاسداران و حزبالله لبنان حمایت میشد، دستگیر شدند، مشابه این اتفاق در کویت، امارات نیز در زمانهای مختلف اتفاق افتاد.
26- در سال 2003، رژیم ایران از شیعیان در عراق با تشکیل احزاب و گروههای طرفدار خود حمایت کرد که به کشته شدن 4400 سرباز آمریکایی و دهها شهروند عراقی به ویژه اهل تسنن، منجر شد. «جیمز جفری»، سفیر سابق عراق در این باره میگوید که کشتههای آمریکایی طی عملیاتهایی که از سوی گروههای تحت حمایت مستقیم ایران، جان خود را از دست دادهاند.
27- در سال 2006، واشنگتن گفت که ایران از طالبان علیه نیروهای آمریکایی در افغانستان حمایت میکند تا حضور نیروهای آمریکایی در مرزهایش را کنترل کند و به همین دلیل گروههایی را که از نظر نژادی و مذهبی با ایران تفاوت داشتند، مسلح کرد. نظام ایران، هزار دلار برای هر سرباز آمریکایی که در افغانستان کشته شود، جایزه تعیین کرد.
28- در سال 2007، مجلس سنای آمریکا با تصویب لایحهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را یک سازمان تروریستی دانست و این گروه از سوی «جرج بوش» رئیسجمهور وقت و کنگره بر اساس قوانین آگاهیبخشی که پس از حوادث 11 سپتامبر صادر شد، همینگونه توصیف شد.
29- در سال 2011، رژیم ایران، «حسن القحطانی» دیپلمات سعودی را در شهر کراچی ترور کرد.
30- در سال 2011، آمریکا، تلاش برای ترور سفیر عربستان را خنثی کرد و اثبات شد که نظام ایران در این تلاش دست داشته است. به همین دلیل یک دادخواست علیه آن تنظیم شد که پرده از حقیقت در دادگاه فدرال نیویورک برداشت و نام 2 نفر که در این توطئه دست داشتند فاش شد. یکی «منصور ارباب سیار» که دستگیر و به 25 سال زندان محکوم شد و دیگری «غلام شکوری» بود که افسر سپاه پاسداران بود و اکنون در ایران اما تحت پیگرد قضایی آمریکا است.
31- در اکتبر 2012، هکرهای ایرانی وابسته به سپاه پاسداران ایران، حملاتی را علیه شرکتهای نفتی و گازی سعودی و خلیج [فارس] انجام دادند. تا جایی که «لئون پانتا» وزیر دفاع آمریکا این حملات را یکی از مخربترین حملات الکترونیکی در بخش خصوصی توصیف کرد. دولت اوباما نیز گفت که میداند این اقدام از سوی حکومت ایران بوده است.
32- در سال 2012، طرح ترور شماری از مسئولان و دیپلماتهای آمریکایی در باکو، پایتخت آذربایجان لو رفت. پشت این طرح، یک گروه شیعی در آذربایجان بود که از سوی ایران حمایت میشد و تحت امر سپاه بود.
33- در سال 2016، دادگاه کیفری کویت، حکم اعدام دو متهم در قضیه معروف «باند العبدلی» را صادر کرد که یکی از آنها ایرانی بود. این دو نفر متهم به اقدام علیه وحدت و حاکمیت اراضی کویت و تلاش برای جاسوسی برای ایران و حزبالله و اقدام خصمانه هستند.
34- در ژانویه 2016، ایران رسما از زبان «محمد علی جعفری» فرمانده سپاه پاسداران ایران، اعتراف کرد که 200 هزار نیروی جنگجوی ایرانی در خارج از کشور (در سوریه، عراق، افغانستان، پاکستان و یمن) دارد.
35- هیأتهای دیپلماتیک ایرانی چندین شبکه جاسوسی در کشورهای مختلف ایجاد کردهاند تا از طریق آنها طرحها و عملیاتهای تروریستی انجام دهند. از جمله کشورهایی که وجود شبکههای جاسوسی ایران در آنها، فاش شده عبارتند از:
عربستان (2013)، کویت (2010، 2015)، بحرین (2010، 2011)، کنیا (2015)، مصر (2005، 2008، 2011)، اردن (2015)، یمن (2012)، امارات (2013)، ترکیه (2012)، نیجریه (2015).
36- علاوه بر آن، حزبالله لبنان است که «ریچارد آرمیتاژ» معاون وزیر خارجه آمریکا آن را سازمان تروریستی اول در جهان توصیف کرد. نظام ایران باندها و شبهنظامیان تروریستی را در عراق، یمن و سایر کشورها ایجاد کرده تا از آنها برای از بین بردن امنیت و ثبات استفاده کند.
37- وارد کردن عناصر سپاه پاسداران به عراق برای آموزش شبهنظامیان شیعه و به کار گیری آنان برای کشتار اهل تسنن و نیروهای بینالمللی.
38- رژیم ایران بزرگترین توزیعکننده مواد منفجره IED در جهان است که برای انفجار خودروها و تجهیزات زرهی از آنها استفاده میشود و موجب کشته شدن صدها نیروی بینالمللی در عراق شده است.
39- نظام ایران در کارنامه حمله و هتک حرمت به هیأتهای دیپلماتیک خارجی اول است. در سال 1979 به سفارت آمریکا حمله کرد و تمامی اعضای آن را به مدت 444 روز بازداشت کرد. سپس در سال 1987 به سفارت عربستان، در سال 1987 به سفارت کویت، در سال 1988 به سفارت روسیه، در سال 2007 به یک دیپلمات کویتی، در سال 2009 به سفارت پاکستان، در سال 2011 به سفارت انگلیس حمله کرد و آخرین مورد از این حملات نیز حمله به سفارت عربستان و کنسولگری آن در مشهد در سال 2016 است.
40- رژیم ایران، به رغم درخواست کمک مستمر، امنیت هیأت دیپلماتیک عربستان سعودی را تامین نکرد. بلکه حتی نیروهای امنیتی وارد ساختمان شدند و داراییهای آن را چپاول کردند.
41- عربستان سعودی اولین کشوری نبود که روابط خود را با رژیم ایران قطع کرد بلکه قبل از آن ایالات متحده آمریکا و انگلستان به دلیل حمله به سفارتهای خود و اشغال آنها روابط خود را با ایران قطع کردند، علاوه بر این، شماری از کشورها مثل کانادا و برخی کشورهای اروپایی و در نتیجه اقدامهای خصمانه ایران روابط خود را با آن قطع کردند و پیش از این نیز الجزائر و تونس و مغرب و یمن و هماکنون بحرین، سودان، سومالی، جیبوتی و جمهوری کومور اقدام مشابهی انجام دادند و تعدادی از کشورها به همین دلایل و دخالت ایران در مسائل داخلی آنها و به دلیل ارتباط رژیم ایران با تروریسم و حمایت از آن، سفیران خود را از این کشور فراخواندند.
42- هماکنون که عربستان در معرض بسیاری از حملات تروریستی داعش و القاعده قرار گرفته، رژیم ایران در معرض هیچ گونه عملیات تروریستی از سوی القاعده و داعش قرار نگرفته است، این مسئله خود شک و گمانههای تعامل رژیم ایران با تروریسم و تروریستها را تایید میکند.
43- کشورهای عربی قبل از انقلاب ایران در سال 1979 فرقهگرایی و مذهبگرایی را به خود ندیده بودند؛ رژیم ایران در کشورهایی چون لبنان، سوریه، عراق و یمن اقدام به دخالت کرده و حتی یکی از حامیان این رژیم «حیدر مصلحی» وزیر سابق اطلاعات ایران افتخار میکند که ایران 4 پایتخت عربی را اشغال کرده است.
44- علاوه بر این، رژیم ایران شماری از شهروندان [کشورهای عضو] شورای همکاری خلیج [فارس] را فریب داده و از احساسات دینی آن استفاده کرده و با راههای غیرقانونی و بدون روادید و از طریق یک کشور سوم، آنها را به ایران برده تا کسی آنها را نشناسند و به آنها دستور میدهد که با قایق وارد آبهای بینالمللی بشوند و پس از آن ادعای ربوده شدن آنها را میکند و آنها را به مراکز آموزش استفاده از سلاح و اقدامات تروریستی فرستاده و پس از آن همین افراد را به کشورهای خود فرستاده تا مانند آن اقدامات را علیه شهروندان و کشورهای خودشان انجام بدهند.
... (در حال تکمیل)
55- در خصوص ادعاهای وزیر خارجه ایران که میگوید عربستان با توافق هستهای مخالف است؛ [باید بگوییم که] این ادعا بار دیگر دروغگویی این رژیم را نشان میدهد چرا که عربستان آشکارا توافقی را که مانع دستیابی ایران به سلاح اتمی و شامل مکانیزم بازرسی سختگیرانه و همیشگی شود، تأیید کرد؛ توافقی که امکان بازگشت تحریمها در صورت نقض توافق از جانب ایران را داشته باشد و این همان چیزی است که آمریکا بر آن تأکید کرده است.
56- ایران باید روشن کند که [کشوری] انقلابی است که در آشوب است و بیتوجه است به قوانین بینالملل، یا اینکه کشوری است که به توافقنامهها و معاهدات بینالملل و اصول حسنهمجواری و عدم دخالت در امور داخلی دیگر کشورها، احترام میگذارد.
57- «پادشاهی عربی سعودی» از ابتدای انقلاب ایران تلاش کرده که دستش را برای صلح و همبستگی و همیزیستی مسالمتآمیز و روابط حسنهمجوار دراز کند اما ایران با فتنهانگیزی مذهبی و طائفی و تحریک و قتل و ویرانگری پاسخ داده است.
58- اگر ایران خواستار ادبیات عقلانی و منطقی است، باید ابتدا از خود شروع کند و همه اقدامات تخریبی و ویرانگر که منافی اصول و منشورهای بینالمللی است، متوقف کند.
منبع: فارس
ناگفتههای ويرانی رابطه ایران و عربستان
عادل الجبير، وزير امور خارجه عربستان سعودي پس از ورود معترضان ايراني به ساختمان سفارتخانه اين كشور در تهران و تعرض به كنسولگري آن در مشهد، دستور بازگشت ديپلماتهايي را داد كه البته بار بازگشت به رياض را از چند روز قبل بسته بودند. ايران و عربستان در بحرانيترين روزهاي خاورميانه به دو خط موازي بدل شدهاند. عربستان در شرايطي بر شيپور تندروي ميدمد كه از جانب ايران صداي اعتدال به گوش ميرسد. محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه كشورمان كه در دو سال گذشته بارها عزم سفري دوجانبه به عربستان را داشته، اين روزها در حاشيه كنفرانس امنيتي مونيخ هم به كرات در خصوص رابطه با رياض مورد سوال قرار ميگيرد و هربار نيز تاكيد ميكند كه ايران با برادران سعودي خود مشكل ندارد. وزير امور خارجه كشوري اين موضع را در چند ماه اخير بارها تكرار كرده است كه در حادثه منا بيش از ٤٠٠ هموطن خود را از دست داد اما نه سطح رابطه با عربستان را كاهش داد و نه سفير خود را به تهران فراخواند.
حسين صادقي، سفير باسابقه ايران در عربستان كه به دستور وزارت امور خارجه اين كشور پس از قطع رابطه به تهران بازگشت، در نخستين گفتوگوي تفصيلي خود پس از بازگشت به تهران از شب حادثه سخن ميگويد. از اطميناني كه به آلسعود در خصوص امنيت سفارتخانهاش در تهران داده بود و البته با حمله معترضان عملا حرف آقاي سفير هم بر زمين ماند. صادقي كه در دولت اصلاحات هم سفير ايران در عربستان بوده و با آغاز به كار دولت نهم به دستور محمود احمدينژاد به ايران بازميگردد در اين گفتوگو از بدعتهاي نادرست ديپلماتيك در رابطه با عربستان در دولت نهم و دهم گلايه ميكند. وي كه سابقه سفارت در رياض، كويت و ابوظبي را در كارنامه كاري خود دارد از عزم ايران براي كاهش تنش با تمام همسايگان به ويژه عربستان سخن ميگويد و از اشتباهات فاحشي كه رابطه دوجانبه دو كشور هممرز و همآيين را به اين مرحله رسانده است. حسين صادقي علاوه بر حضور در سفارتخانههاي ايران در برخي كشورهاي منطقه، سه دوره مديركل خليج فارس وزارت امور خارجه بوده است.
مشروح گفتوگوی اعتماد با حسين صادقي، سفير ايران در عربستان به شرح زير است:
اگر اجازه دهيد از روز حادثه برابر با ١٢ دي ماه و اعلام خبر اجراي حكم اعدام شيخ نمر آغاز كنيم. نخستين واكنش ايران به اجراي اين حكم چه بود؟
نميدانم تا چه اندازه بازگشت به قصه شهيد شيخ نمر در اين شرايط ضرورت دارد اما بيان سه نكته را كه كمتر در اين مدت به آنها پرداخته شده ضروري ميدانم:
١- اشتباه بزرگي كه پادشاهي عربستان سعودي با اعدام شيخ نمر مرتكب شد. شيخ نمر يك فعال مدني بود و دنبال مطالباتي بود كه جامعه جهاني از آن استقبال ميكند. مطالبههايي مانند تحقق حقوق اقليتها شامل اقليتهاي مذهبي يا قومي يا مطالبههايي مانند برقراري عدالت ميان تمام شهروندان. اين نكته بر كسي پوشيده نيست كه شهيد شيخ نمر مطالبههاي اجتماعي داشت و قرار دادن شهيد شيخ نمر در كنار عدهاي تروريست و اجراي حكم اعدام براي ايشان بزرگترين اشتباهي بود كه پادشاهي آلسعود انجام داد.
٢- اشتباه دوم حركت عجولانهاي بود كه عربستان براي قطع مناسبات سياسي و رابطه ديپلماتيك با ايران انجام داد. فكر ميكنم با توجه به گفتوگوهايي كه بنده شخصا پيش از اين حادثه با مقامهاي سعودي داشتم و اطميناني كه به آنها داده بودم اين قضيه را راحتتر ميتوانستيم كنترل كنيم.
منظور شما از اطمينان دادن به عربستان سعودي چيست؟ آيا بعد از اعدام شيخ نمر با وزارت امور خارجه عربستان صحبت كرده و به آنها اطميناني در خصوص امنيت سفارتخانهها داده بوديد؟
بله. پس از اعدام شيخ نمر، عربستانيها من را خواسته و نگراني خود مبني بر تامين امنيت سفارتخانه و ديپلماتهاي خود در تهران و عربستان را به من منتقل كردند. من در اين خصوص به آنها اطمينان داده بودم.
البته متاسفانه اين اطمينان دادن با اقدام عملي در ايران همراه نشد و ما شاهد حمله به نمايندگيهاي عربستان بوديم.
بله، اشتباه سومي كه به آن اشاره كردم همين تعرض به سفارت پادشاهي عربستان سعودي در تهران و سركنسولگري آن در مشهد بود. تعرضي توسط افرادي كه تمايل ندارم وارد جزييات آن شوم و البته امنيتي كه تامين نشد. اما زماني كه به پيامدهاي اين حركت نگاه ميكنيم، ميبينيم كه در چند عرصه ضربات بسيار مهلكي را به اعتبار سياسي ايران، مردم، فرهنگ و تمدن ايراني وارد كرد.
در واقع اين تعرض بهترين و بزرگترين خدمتي بود كه ميشد در اين مقطع زماني به عربستان سعودي كرد. نيروهايي كه اقدام به اين حركت كردند در زمين عربستان سعودي بازي كردند.
در حقيقت با اين حركت بازي برده به باخت بدل شد.
بله. منظور من از خدمت به عربستان هم همين بود. اقدامي كه عربستان سعودي با اعدام شيخ نمر انجام داد جامعه جهاني را به يك واكنش واداشته بود اما با حركتي كه در ايران انجام شد همه نگاهها به سمت ما چرخيد و ايران محكوم شد. علاوه بر اين، آن اقدام هم به تمدن و فرهنگ ايراني و هم به جمهوري اسلامي، آرمانها و ارزشهاي انقلاب آسيب رساند. پيامدهاي اين اتفاق بسيار منفي بود و همانگونه كه آن طرف يك اقدام اشتباه انجام داد، اين طرف هم دلواپسان نتيجه بازي را به نفع عربستان تغيير دادند.
نكته ديگري كه اشاره به آن حايز اهميت است اين است كه در هر كشوري زماني كه مردم راي ميدهند و دولتي را انتخاب ميكنند عدهاي مخالف هستند و اين مخالفت را به اشكال متفاوت مانند نوشتن يا اعتراض كردن نشان ميدهند. اما زماني كه عدهاي قدرت اجرايي را هم در دست دارند و سياستهاي دولت منتخب مردم را با اين قدرت اجرايي تحتالشعاع قرار ميدهند كار سخت ميشود. به هرحال دولت يازدهم سياست و مواضعي را اتخاذ كرده و مردم هم بر اساس گفتوگوها و وعدههايي كه دولت تدبير و اميد داده بود به آقاي روحاني راي دادهاند. به صورت طبيعي عدهاي هم مخالف هستند. اين مخالفت و بيان آن هم ايرادي ندارد و حتي تجمع در مقابل يك سفارتخانه و اعتراض خود را به گوش نماينده كشور فوق رساندن هم ايرادي ندارد.
اما اشكال زماني آغاز ميشود كه كار اين مخالفت به تعرض يا تحقير يك كشور ديگر ميرسد. اين مسالهاي است كه آسيب جدي به اعتبار يك كشور در سطح بينالمللي ميزند و آن هم ملت ايران كه سابقه تمدن تاريخي هزاران ساله را در پرونده خود دارند. با اين اقدام به چهره ايران خدشه وارد شد و بايد گفت كه آن دلواپسان معترض به سفارتخانه عربستان آگاهانه يا ناآگاهانه خدشه بسيار بزرگي را به مصالح و منافع ملي ايران در صحنه منطقهاي و بينالمللي وارد كردند.
در واقع ميتوانيم روي اين نكته تاكيد كنيم كه عدهاي براي آنكه آسيبهايي به سياستهاي دولت تدبير و اميد برسانند اقدامهايي را براي تخريب چهره اين دولت انجام ميدهند. دولت يازدهم دولتي است كه با تلاش خستگيناپذير وزير امور خارجه، هدايت مقام معظم رهبري و تدبير رياستجمهوري برجام را به فرجام رسانده است و گام بعدي اين است كه ما بتوانيم مناسبات خود را با ساير كشورها به خصوص كشورهاي همسايه و به ويژه عربستان سعودي وارد مرحله نويني كنيم. با اين تعرض آسيبي به اين مرحله از مسووليتهاي دولت رسيد كه جبران آن بسيار سخت است.
آيا در مدت زمان حضور شما در سفارتخانه ايران در عربستان، رايزني خاص و ويژهاي براي ممانعت از اجراي حكم شيخ نمر صورت گرفته بود؟
بله. حتي پيش از اينكه به عربستان سعودي بروم دولت قبلي و حتي آقاي دكتر صالحي، وزير امور خارجه وقت در همان مقطع گفتوگوهايي را با مرحوم سعود الفيصل وزير امور خارجه وقت عربستان داشتند و در اين خصوص هم رايزنيهاي بسياري صورت گرفته بود. دستگيري شيخ نمر و صدور حكم ايشان هم به چند سال قبل بازميگردد. در آن مقطع سعوديها نكتههايي را مطرح ميكردند كه همواره در اين سالها بر آنها تاكيد داشتند. نكتههايي مانند اينكه شيخ نمر اتهامهايي دارد و قوه قضاييه ما هم ارگان مستقلي است و در اين خصوص اين قوه بايد تصميمگيري كند.
آيا وعدهاي از سوي رياض براي عدم اجراي حكم به ايران داده شده بود؟
خير. هيچگاه قولي يا وعدهاي به ما مبني بر اينكه شيخ نمر اعدام نخواهد شد، داده نشد. سعوديها بيشتر بر اين نكتهها تاكيد داشتند كه شيخ نمر، فردي سعودي است و اتهامهايي بر وي وارد است كه ايشان به يكسري از اتهامهاي وارده اعتراف كردهاند و سرانجام هم اينكه قوه قضاييه ما مستقل است و روندي بايد طي شود. نكته آخر هم اين بود كه همواره به ما گفته ميشد كه بناي آلسعود انجام اقدامي عادلانه در قبال شيخ نمر است. شايد اينكه اعدام شيخ نمر در اين مقطع زماني انجام شود دور از ذهن و انتظار بود. اتهامهايي كه به شيخ نمر وارد شده بود هيچ كدام صحت نداشت. ايشان نه اقدام مسلحانه عليه آلسعود انجام داده بودند و نه دنبال براندازي نظام بودند بلكه يك منتقد و فعال مدني بودند.
وزارت امور خارجه امريكا اعلام كرد كه ٢٤ ساعت قبل از اعدام شيخ نمر، آلسعود به آنها در اين خصوص اطلاع داده بودند. آيا به ايران هم اطلاعي داده شده بود؟
خير. ما پس از اجراي حكم متوجه شديم. قبل از آن اصلا مطلع نبوديم.
شما اشاره كرديد كه پس از اگاهي از اعدام شيخ نمر در پاسخ به ابراز نگراني عربستان در خصوص امنيت سفارتخانهها، تعهدي به رياض داده بوديد. آيا آن تعهد خودتان به عنوان سفير ايران در عربستان را به اطلاع وزارت امور خارجه و نهادهاي مسوول رسانده بوديد؟
بله. ما زماني كه حادثه جده (تعرض به دو نوجوان ايراني) صورت گرفت شاهد تجمع عدهاي در مقابل سفارتخانه عربستان در تهران و سركنسولي آنها در مشهد بوديم و حتي در آن مقطع، معترضان آسيبهايي را هم به محوطه بيروني نمايندگيهاي عربستان رسانده بودند. بنابراين اين موضوع مسبوق به سابقه بود و از همان زمان اين هشدار و توجه را به وزارت امور خارجه داده بوديم. وزارت امور خارجه هم اين هشدار را به نهادهاي امنيتي مسوول منعكس كرده بود. به هرحال اين اتفاق افتاد و اكنون دستگاههاي امنيتي مربوطه بايد چند و چون آن را بررسي كنند. البته عدهاي در اين خصوص بازداشت شدهاند. من اين اقدام را از يك بعد به فال نيك ميگيرم.
كدام اقدام را به فال نيك ميگيريد؟
ماجراي تعرض به سفارتخانه عربستان در ايران را.
چرا ؟
به اين دليل كه همه مقامهاي عاليرتبه كشور از مقام معظم رهبري تا سايرين اين اقدام را محكوم كردند. در همان لحظات اوليه هم شخص رييسجمهور موضع بسيار خوب و قابل تقديري اتخاذ و اين حركت را محكوم كردند. اين مسائل و اين موضعگيريها ميتواند كشور را به سمتي ببرد كه به اين قبيل حركتها خاتمه داده شود. ما در آينده به هيچ عنوان شاهد ماجراي تعرض به سفارتخانه يك كشور در ايران نخواهيم بود.
آيا هزينه سنگيني براي پايان دادن به روند حمله به سفارتخانهها در ايران نداديم؟
بله. هزينه سنگيني پرداخت كرديم. كمااينكه ما در مسائل ديگر داخلي هم گاه هزينههاي سنگيني پرداخت كردهايم. اميدوارم كه با پرداخت اين هزينههاي سنگين بتوانيم درس مهمي بگيريم و اين حركتها ديگر تكرار نشود. پرداخت اين هزينهها اين دستاورد را دارد كه اين قبيل حركتها خاتمه پيدا كند. اميدواريم كه با برخوردي كه با متخلفان در اين حادثه انجام ميگيرد دنيا و جامعه جهاني به اين سمت برود كه احساس امنيت خاطري در خصوص سفارتخانههاي خود در ايران داشته باشد.
قريب به ١٥ تا ٢٠ ساعت از زمان حمله به سفارتخانه تا اعلام قطع رابطه ديپلماتيك فاصله زماني بود. تصور اوليه با توجه به اين فاصله زماني اين بود كه شايد عربستان دست به تصميمگيري منطقيتري زده و قطع رابطه ديپلماتيك صورت نگيرد. در اين بازه زماني چه اتفاقي رخ داد؟ آيا از سوي شما تلاشي براي تلطيف فضا صورت گرفت يا فضا به گونهاي بود كه به اين نتيجه رسيديد عربستان از قبل تصميم به قطع رابطه گرفته است؟
تلقي من اين است كه عربستان سعودي تصميم به قطع رابطه را از پيش اتخاذ كرده بود. دلايل بسياري براي اتخاذ چنين تصميمي از سوي رياض وجود دارد. تلاشهاي بسياري از جانب ما براي ممانعت از بروز اين مشكلها در رابطه دوجانبه صورت گرفت. روز شنبه از ساعت ١٠ شب به بعد، من با مقامهاي سعودي و البته با تهران در ارتباط تنگاتنگ بودم و اين ارتباطها تا بامداد يكشنبه هم طول كشيد. در اين فاصله زماني گزارشهاي ضد و نقيضي به دست من ميرسيد. طبيعي بود كه من هم بر اساس گزارشهاي دريافتي، آنها را جمعبندي كرده و به دولت عربستان منتقل كنم. در همان ساعتهاي اوليه زماني كه تعرضهاي نسبي و محدودي به سفارتخانه عربستان شد يعني حدود ساعت يك بامداد روز يكشنبه بود كه مسوولان سعودي اعلام كردند «اگر شما نميتوانيد امنيت سفارتخانه ما را تامين كنيد به ما اطلاع دهيد كه ديپلماتها و نيروهاي خود را بازگردانده يا براي قطع رابطه اقدام كنيم.»
اين هشدار سعوديها پس از تعرض به نمايندگيهايشان بود؟
بله. پس از تعرض بود اما تا آن لحظه شايد هنوز افراد وارد سفارت نشده بودند. ساعت ١١ و نيم شب يكشنبه بود كه وزارت امور خارجه عربستان من را خواست و اعلام قطع رابطه كرد.
آيا در آن بازه زماني عربستان شرطي مانند عذرخواهي رسمي ايران از رياض را مطرح كرد تا با تحقق آن از قطع رابطه صرفنظر كند؟
خير، اصلا.
دستوري كه شما از وزارت امور خارجه ايران براي مواجهه با تصميم عربستان مبني بر قطع رابطه گرفتيد چه بود؟ آيا دستور داشتيد كه تلاشي براي تلطيف فضا انجام دهيد؟
بله. در همان روز يكشنبه پس از آنكه متوجه جزييات ماجرا شديم و وزارت خارجه هم تصوير شفاف و روشني از وضعيت سفارت عربستان در تهران گرفت، قرار شد ما به سعوديها اعلام كنيم كه آنها ميتوانند كارمندان خود را براي تحويل گرفتن سفارت به محل سفارتخانه بفرستند و اگر خسارتي وارد شده ايران آماده پرداخت اين خسارت است. البته شايد اين مساله مقداري ديرهنگام بود.
ديرهنگام از اين بابت كه عربستان سعودي تصميم خود براي قطع رابطه را گرفته بود.
يعني طرح اين پيشنهاد يا هرگونه تلاشي براي تلطيف فضا از سوي ايران بيفايده هم بوده است.
شايد نتوانيم بگوييم بيفايده بوده است. ما با اين پيشنهاد جديت دولت ايران در مخالفت با حركت
صورت گرفته عليه سفارتخانههاي اين كشور در ايران را نشان داديم. ما نشان داديم كه دولت ايران به دنبال مجازات افراد خاطي در اين پرونده است.
در فاصله چند ساعته از تعرض به سفارتخانهها در واپسين ساعات روز شنبه تا ساعت ٢٣:٣٠ يكشنبه كه قطع رابطه به شما اعلام شد آيا كشور سومي تلاش كرد مانع از اين تصميمگيري محتمل عربستان شود؟
خير. در آن مقطع هيچ گونه اقدامي از سوي هيچ كشوري صورت نگرفت و البته فرصتي هم براي پيشنهاد ميانجيگري نبود. از بعد از اعلام قطع رابطه ديگر فرصتي براي آنكه كشوري اقدام خاصي انجام بدهد نبود.
اعدام شيخ نمر تا چه اندازه «صرفا و صرفا» براي تحريك ايران بود؟
نظر شخصي من اين است كه شايد يكي از اهداف سعودي اين بود كه با اين كار افكار عمومي در ايران را تحت تاثير قرار داده و تحريك كند تا به اهداف خاص پيشبيني شده خود برسد. البته عربستان در رسيدن به اهداف مد نظر خود ناكام ماند.
چقدر اين اقدام عربستان سعودي را حركتي عصبي براي جبران شكستهاي منطقهاي در مواجهه با ايران ميدانيد؟
شايد اشاره به اين نكته بد نباشد كه رييس دولت تدبير و اميد، پيش از انتقال قدرت از دولت دهم به يازدهم، در نخستين مصاحبه مطبوعاتي خود از تعامل با همه كشورها به ويژه همسايگان و به خصوص عربستان سخن گفت. چرا ايشان بر بهبود مناسبات و عاديسازي رابطه با عربستان تاكيد داشتند؟ به اين دليل كه زحمات بسياري در نهايي كردن موافقتنامه امنيتي ميان ايران و عربستان كشيده بودند. نهايي شدن اين موافقتنامه وقت زيادي از آقاي روحاني گرفته بود و ايشان به خوبي متوجه اهميت آن بودند. آقاي روحاني ميدانستند كه اگر اعتماد متقابلي ميان دو كشور بزرگ و دو بازيگر اصلي در منطقه شكل بگيرد تحولات بسيار مثبتي را به همراه خواهد داشت. در صورت تحقق اين مساله ابتدا دو ملت ايران و عربستان از بهبود رابطه منتفع خواهند شد و در مرحله دوم هم كشورهاي منطقه از اين حسن رابطه سود خواهند برد. از سوي ديگر مقابله با افراطگرايي و تروريسم هم آسانتر خواهد شد. اما متاسفانه گامهاي بلند و مثبتي كه از سوي ايشان برداشته شد با پاسخ درخوري از سوي عربستان روبهرو نشد.
شما به برداشته شدن گامهاي بلند از سوي ايران اشاره ميكنيد. به جز سخنان شفاهي مقامهاي ايران دقيقا در اين يك سال و چند ماه كه شما سفير ايران در عربستان بوديد دولت تدبير و اميد چه گامهاي بلندي برداشت؟ در اين مدت ما شاهد سفر دوجانبه آقاي ظريف به عربستان نبوديم و جنجالهاي بسيار رسانهاي در خصوص چرايي عدم سفر وزير امور خارجه كشورمان به عربستان به راه افتاده بود.
اين سوال بسيار خوبي است. آقاي دكتر ظريف تمايل به انجام اين سفر و رياستجمهوري هم تاكيد بر آن داشتند اما عربستان سعودي بستر لازم براي انجام اين سفر را فراهم نميكرد.
چه بستري؟
من در ملاقاتهايي كه به ويژه با مرحوم سعود الفيصل داشتم اين نكته را مورد تاكيد قرار ميدادم كه به محض آنكه آقاي ظريف تصميم به سفر به عربستان ميگيرد يا اين سفر را در برنامه كاري خود قرار ميدهد، شخص آقاي سعودالفيصل با يك مصاحبه يا فرد ديگري با موضعگيريهاي نادرست، شرايط بسيار منفياي را به وجود ميآورند كه افكار عمومي اين سفر را زير سوال ميبرد. من به مقامهاي عربستاني همواره گوشزد ميكردم كه شما بايد اقدامي را انجام دهيد كه بحث سفر آقاي ظريف به عربستان مورد پذيرش افكار عمومي در داخل ايران قرار بگيرد و همواره بر تفاوت جامعه ايران با ساير جوامع به خصوص كشورهاي ديگر منطقه تاكيد ميكردم. اين افكار در ايران نقش جدي را بازي ميكنند، مردمسالاري ديني برقرار است و دولت هم به افكار عمومي احترام ميگذارد و نميتواند تصميمي بگيرد كه مخالفت افكار عمومي باشد.
در مقاطعي گفته ميشد كه عربستان پروتكلهاي ديپلماتيك براي پذيرايي از وزير امور خارجه ايران را رعايت نميكند. آيا چنين مسالهاي صحت داشت؟
بله. يكي از علتهاي انجام نشدن سفر وزير امور خارجه ايران به عربستان همين مساله بود. مقامهاي عربستاني حتي قول رعايت پروتكل ديپلماتيك را هم به ما نميدادند.
شما به سخنان بيپرده خود با مرحوم سعودالفيصل براي فراهم شدن بستر سفر وزير امور خارجه ايران به عربستان اشاره كرديد. چرا اين مقاومت يا حتي كارشكني در انجام اين سفر از سوي سعوديها انجام ميشد؟
تصور من اين است كه عربستان سعودي - با توجه به مسائل عديدهاي كه شايد در اين مقطع زماني بررسي آنها صلاح نباشد - تمايلي به تغيير وضعيت مناسبات خود با ايران نداشت. به زبان ديگر سعوديها تمايلي نداشتند وضعيت رابطه با ايران را تغيير دهند. واقعيت اين است كه خط مشياي كه آقاي روحاني حتي پيش از انتخابات اتخاذ كردند و پس از انتخابات هم به صورت عملي وارد ميدان براي بهبود رابطه شدند، مورد پسند برخي كشورهاي منطقه نبود و نيست. برخي كشورهاي منطقه نميخواهند در همسايگي خود كشوري داشته باشند كه مردمسالاري ديني در آن حاكم باشد. كشوري كه مردم در آن حق تعيين سرنوشت خود را داشته باشند و اقليتها به حقوق خود برسند. به همين دليل شايد عربستانيها هم چندان مايل نبودند كه دولت تدبير و اميد بتواند شعارهاي داخلي خود را محقق كند و همزمان به شعارهاي خارجي خود جامه عمل بپوشاند.
دولت يازدهم با دو گروه روبهرو است. يكي دلواپسان داخلي و ديگري خارجي. شايد آنچه دلواپسهاي داخلي مطرح ميكنند اين است كه ميگويند نگران انقلاب و اسلام هستيم و بر اين اساس اقدامهايي انجام ميدهند. به طور مشخص دو منطقه هم در راس خارجي هستند. يكي رژيم صهيونيستي اسراييل و يكي، متاسفانه عربستان سعودي. اما چرا متاسفانه به اين دليل كه به هرحال عربستان كشور همسايه ما است و ايران و عربستان مشتركات بسيار زيادي دارند. دو كشور منافع مشترك بسياري دارند و ميتوانند با تكيه بر اين نقاط مشترك حركاتي براي تامين منافع دو طرف انجام دهند. تماميتخواهي را بايد كنار بگذاريم. هيچ كشوري نميتواند تماميت خواه باشد. نه ايران بايد چنين تماميتخواهياي از خود نشان بدهد و نه عربستان سعودي. بايد ديدهانگارانه برخورد بكنيم و طرف مقابل را هم در نظر بگيريم. اين به آن معنا است كه ايران بايد عربستان را ببيند و به منافع آن توجه كند و همزمان عربستان هم بايد ايران و منافع آن را در نظر بگيرد. تا زماني كه اين تماميتخواهي وجود داشته باشد شايد اين توقع و انتظار كه اختلافها به راحتي حل شود دور از ذهن است. اما اگر اين تفكر و رويكرد در عربستانيها تغيير كند ميتوان اميدوار به ورود به مرحله نوين در رابطه دوجانبه بود.
شما اشاره كرديد كه هربار برنامهريزي براي سفر به عربستان انجام ميگرفت يك موضعگيري تند و تيز از سوي سعوديها بازي را به عقب بازميگرداند. اجازه بدهيد كمي شفافتر در خصوص اهميت رابطه ايران و عربستان براي جهان اسلام و منطقه صحبت كنيم. حسن رابطه ايران با عربستان در بعد منطقهاي و اهميت آن كم از اهميت برجام و دستاوردهاي آن در بعد بينالمللي نداشت. به اين معنا كه اگر برجام براي بهبود رابطه ايران با جامعه جهاني ضرورت بود، بهبود رابطه ايران و عربستان هم براي تامين منافع جهان اسلام در درجه اول و تامين امنيت و ثبات منطقهاي در درجه دوم بسيار ضروري بود. در جريان مذاكرات شاهد بوديم كه وزراي امور خارجه ١+٥ به فراخور مسائل داخلي خود موضعگيريهاي تند و تيزي عليه ايران داشتند اما باز ما ميز مذاكره را ترك نكرديم و تا احياي حقوق خود دست از گفتوگو برنداشتيم. چرا در خصوص عربستان البته پيش از حادثه تلخ منا، هر موضعگيري ما را از مذاكره و گفتوگو دورتر كرد؟
اين نكته شما كاملا درست است و پرسش بسيار بسيار قابل توجهي است. از همان ابتدا اولويتبندي در سياستهاي دولت تدبير و اميد صورت گرفته بود. قبل از پيروزي آقاي روحاني هم در مناظرههاي ايشان شنيده ميشد كه حل مساله هستهاي در اولويت دولت يازدهم خواهد بود. ايشان بارها و بارها هم تاكيد كرده و ميكنند كه همانگونه كه چرخه سوخت بايد بچرخد چرخ زندگي مردم هم بايد بچرخد. اولويت نخست ايشان اين بود كه مردم ايران از اين وضعيت خارج شده و بلاتكليفي آنها پايان پيدا كند. به صورت طبيعي اين مساله بايد در اولويت قرار ميگرفت و تمام دستگاهها هم بر روي اين موضوع متمركز بودند.
اولويت دوم هم رابطه با همسايگان به ويژه رابطه با عربستان سعودي بود. اما دلواپساني كه به آن اشاره كردم در هر دو بعد حركت كرده و فضا را مخدوش ميكردند. شايد در آن مقطع عقلاني هم بود كه ما اولويت نخست خود را اجرايي كرده و به فرجام برسانيم و سپس وارد مرحله دوم شويم. در داخل هم عدهاي بودند كه شديدا مخالف گسترش رابطه با عربستان سعودي بودند. شايد در گامهاي بعدي بهبودسازي رابطه با عربستان در دستور كار بود كه با توجه به مجموعه اتفاقهاي ناخوشايند رخ داده به اين مقطع و قطع رابطه عربستان با ايران رسيدهايم.
شما يك بار در مصاحبهاي گفته بوديد كه دولت سازندگي جسارت گام برداشتن در مسير بهبود رابطه با عربستان را داشت. آيا دولت يازدهم اين شهامت را تا پيش از ماجراي منا از خود نشان داد؟
بله. بايد بگويم كه آقاي روحاني در آن مقطع نقش بسيار مهمي را براي فراهم كردن بستر گسترش رابطه با عربستان ايفا كرد كه البته عدهاي هم مخالف اين سياست بودند. رييس دولت يازدهم از شهامت و جسارتي مبتني بر عقلانيت، آگاهي، درك واقعيتهاي داخلي و محيط پيرامون و مسائل بينالمللي برخوردار است و اين واقعيتي انكارناپذير است. با توجه به اينكه ما با عربستان در عرصههاي بسياري اختلاف نظر داريم و حتي رودرروي هم هستيم اما با وجود اين ميتوانستيم كار را در صورت تمايل طرف مقابل به گفتوگو و پرهيز از تنش پيش ببريم.
شما گفتيد كه گامهاي بلند ايران با پاسخ درخوري از جانب عربستان روبهرو نشد. آيا پيش از حادثه منا، ايران از عربستان براي حضور وزير امور خارجه يا مقام عاليرتبه ديگري از اين كشور دعوت كرده بود؟ پاسخ آلسعود به اين دعوت چه بود؟
متاسفانه بخشي از افكار عمومي جامعه ايران متاثر از اقدامهايي است كه در دولتهاي نهم و دهم صورت گرفت. زيرپا نهادن يك سري مباني و عرف ديپلماتيك در آن سالها صورت گرفت. رييس محترم جمهور دولت نهم و دهم كه دولت عدالت گستر مهرورز بود پنج بار به عربستان سعودي سفر كرد. رفتهرفته اين ذهنيت در مردم به وجود آمد كه چرا رييسجمهور كشوري مانند ايران با جايگاه، وزن و اعتبار مشخص در سطح منطقهاي و فرامنطقهاي، بايد پنج بار به عربستان سعودي برود؟ اين حركتها بر افكار عمومي تاثير داشت و چرايي اين حركت همواره مورد سوال افكار عمومي بوده است.
پنج بار ديد، آيا با بازديدي از سوي عربستانيها پاسخ داده شد؟
خير. دقيقا سوال افكار عمومي هم اين بود كه چرا اين رفت و آمدها از سوي ايران انجام ميگيرد اما از طرف سعودي با پاسخي مواجه نميشود. در طي دوره گذشته يك بار سعود الفيصل، وزير امور خارجه وقت عربستان به ايران آمد و آن هم زماني بود كه من هنوز در عربستان بودم. من در ابتداي دولت نهم دوره كوتاهي سفير ايران در عربستان بودم و پس از مدت زمان كوتاهي به دستور آقاي احمدينژاد، بازگردانده شدم. پس از آن مقطع ديگر مقامهاي سعودي در سطح قابل توجهي به ايران نيامدند. من در ديدارها با مقامهاي عربستان سعودي هم اين مساله را مرتب تكرار ميكردم كه شما بايد به ايران سفر كنيد.
از منظر عرف ديپلماتيك هم نوبت عربستان سعودي بود كه مقامي از اين كشور به تهران سفر كند؟
بله، همان طور كه اشاره كردم ديدارها يكطرفه بود و ما هيچ پاسخي از سوي عربستان دريافت نكرديم. اگر بخواهيم مقداري منصفانه قضاوت كنيم، نميتوانيم انتقادي را به دولت يازدهم وارد كنيم كه مثلا آن اندازه كه در به فرجام رساندن برجام جدي بودند نسبت به عربستان و رابطه با همسايگان نبودند، چراكه آقاي روحاني فردي بود كه از گذشته در جريان كامل اين مناسبتها قرار داشت. با وجود تمام سوالهاي بجا و درست افكار عمومي، آقاي روحاني تصميم سفر آقاي ظريف به عربستان را گرفته بود و اين شهامت ايشان در اين حوزه را نشان ميدهد. اما عربستان نه تنها گامهاي لازم را برنداشت بلكه از تخريب هم فروگذار نكرد. عربستانيها حتي نقش كليدي را در تخريب مذاكرات هستهاي هم ايفا ميكردند.
شما از يك سال و نيم پيش سفير ما در عربستان بوديد اما هم زمان عربستان، سفيري در ايران نداشت. آيا اين يك نابرابري در سطح رابطه دوجانبه نبود؟
اين حرف درست است و زماني كه دو كشور تصميم ميگيرند مناسبات خود را در سطح عالي نگاه دارند بايد وزنه برابري حاكم باشد و هر دو كشور در پايتختهاي هم سفير داشته باشند. نكته دومي كه ميخواهم به عنوان سندي براي نيت مثبت دولت يازدهم در برقراري رابطه با عربستان به آن اشاره كنم همين است كه آقاي روحاني در يك تصميم سخت من را به عنوان سفير ايران در عربستان انتخاب و اعزام كردند. اين تصميم آساني براي ايشان نبود.
مرداد ٩٣ كه شما راهي رياض شديد، عربستان در ايران سفير داشت؟
خير.
چرا؟
در آن مقطع عربستانيها بنا به مسائل زيادي كه به وجود آمده بود تصميم داشتند سفيري را براي ايران تعيين نكنند. اما اين اواخر تصميم بر اعزام سفير گرفته بودند كه حوادث ناخوشايند در رابطه دوجانبه رخ داد. گام دوم آقاي روحاني تصميم به اعزام سفير به عربستان بود. اين حركت آقاي روحاني نشان داد كه ايران مُصّر در برقراري رابطه حسنه با عربستان است و در اين تصميم هم جدي است. ايران با اين تصميم عزم خود را براي افزايش مناسبات و حل و فصل اختلافها به تصوير كشيد. مساله اينجاست كه در حال حاضر كه ما در فضاي قطع رابطه هستيم راهي براي گفتوگو وجود ندارد. اما اگر يك روزي عربستان به اشتباه خود پي برد و در مقام جبران برآمد، دو كشور بايد روبهروي هم نشسته و صادقانه و با حسن نيت و در قالب گفتوگويي مناسب، انتقادها را نيز مطرح كنند. دليلي وجود ندارد كه دو كشور در تمام مسائل با هم اشتراك نظر داشته باشند بلكه يكسري اختلافها و يكسري نقاط مشترك است كه ميتوان با تكيه بر آن نقاط، منافع و تهديدهاي مشترك كار را پيش برد.
انتخاب شما به عنوان سفير در شرايطي كه آنها سفيري در ايران نداشتند نشانه تدبير دولت يازدهم براي حل مشكلات بود اما آيا همزمان به ضعف ايران در برابر رياض تعبير نشد؟
خير. اعتقاد من اين است كه كشوري كه خود را قوي بداند به اين معنا كه هم اعتبار و پايگاه مردمي داشته باشد و هم استراتژِي و سياست اعلامي تعامل با دنيا را پيش ببرد، خود را در موضع اقتدار ميبيند و اين قبيل مسائل را به ضعف تعبير نميكند.
شما در سخنان خود تاكيد بسياري بر «افكار عمومي» در ايران داريد. همين افكار عمومي زماني كه بيش از ٤٠٠ ايراني در عربستان در حادثه منا جان خود را از دست دادند، بسيار خشمگين شد. شايد بخشهايي از همين افكار عمومي انتظار داشت كه وزارت امور خارجه ايران در اقدامي ولو نمادين مثلا سفير خود را به نشانه اعتراض چند روزي به تهران فرابخواند. شايد بخشهايي از همين بدنه افكار عمومي معتقد باشد كه ما در مساله منا منفعل عمل كرديم. با اين تعابير تا چه اندازه موافق هستيد؟
ما چند حادثه در رابطه با عربستان داشتيم كه همگي آنها تاسفبار بودند و افكار عمومي جامعه ما را متاثر كرد. البته عدهاي هم در داخل با يكسري اهداف و منافع خاص به اين قضيه دامن زدند. حادثه جده، مكه، منا و آخرين حادثه هم حمله به سفارتخانه عربستان و قطع رابطه ديپلماتيك بود. در خصوص حادثه منا وزارت امور خارجه و سفارت ايران در عربستان تمام هم و غم خود را به كار گرفتند و حتي در تهران كميتهاي براي پيگيري مستمر حادثه منا شكل گرفت. هم سفارت در عربستان و هم وزارت امور خارحه با رابطه نزديك و تنگاتنگي كه بين نماينده مقام معظم رهبري و رييس سازمان حج و زيارت وجود داشت، تلاش كردند اين چند موضوع را به سرانجام مطلوبي برسانند. در واقع ما تمام ابزارهاي در اختيار را به كار گرفتيم. شايد اين سرمايهگذاري سنگيني كه وزارت امور خارجه كرد و اقدامهايي كه ما در عربستان انجام داديم به دليل برخي فعاليتهايي كه در داخل صورت گرفت به سرانجام مورد نظر ما نرسيد. منظور من اين است كه اين فعاليتهاي مخرب در داخل نگذاشت كه ما به آن اهداف خود در مقابله به عربستان در پروندههاي پيشين برسيم.
منظور شما از فعاليتهاي عدهاي در داخل ماجراي حمله به سفارت عربستان است؟ بدين معنا كه اگر اين حمله صورت نميگرفت دست ما در حقخواهي در سه پرونده پيش از اين حادثه بازتر بود؟
يكي از اين فعاليتها همين بحث تعرض به نمايندگيهاي عربستان در ايران بود. مساله ديگر هم اين بود كه اتفاقهايي كه در كشور رخ داده بررسي نشده و هزينهها و فايدههاي آنها مورد حساب و كتاب قرار نميگيرند. بايد بررسي كنيم زماني كه ما موضعي را اتخاذ ميكنيم يا اقدامي را انجام ميدهيم كه اين اقدام آسيب جدي به مسائل و منافع كشور ميزند چه هزينههايي بر دست ملت گذاشته ميشود. اما متاسفانه كسي به اين مساله نميپردازد و تنها از يك بعد به اين مساله نگاه ميكنند.
آيا گامهاي برداشته شده در دولت يازدهم تاثير عملي هم در تنش زدايي از رابطه تا پيش از حادثه منا داشت؟ به خصوص در دوره سعود الفيصل آيا دو كشور قدمي به جلو برداشته بودند؟
بله. در دولت يازدهم سه گام جدي براي عبور از بحراني كه ميان ايران و عربستان به وجود آمده بود، برداشته شد. گام اول اعزام سفير بود. گام دوم تحركات مثبت و رايزنيهايي بود كه با مقامهاي سعودي براي ورود به مرحله گفتوگو و حل و فصل اختلافها انجام گرفت. اين اتفاقها در زمان پادشاهي ملك عبدالله بود كه وي نقش كليدي را در دولت سازندگي براي بهبود رابطه و بالا بردن ديوار اعتمادسازي ايفا كردند. ما قفلهاي بسياري در مناسبات دوجانبه داشتيم كه همه را باز كرديم. اما زماني دوباره به بنبست خورديم كه اظهارات يكي از ائمه جمعه پس از فوت ملك عبدالله پيش آمد. آن اظهارات فضاي بسيار منفي را بر روابط دوجانبه حاكم كرد. در نتيجه اين اظهارات قفلهايي كه باز شده بود دوباره بسته شدند.
مدتي از اين اظهارات گذشت و ما گام دوم مبني بر گفتوگو را برداشتيم و اعلام كرديم كه اين موضع موضع شخصي بوده و موضع رسمي ايران نيست. اين رويه ادامه داشت تا زماني كه مسائل يمن به وجود آمد. تصور غلطي كه سعودي از نقش ايران در يمن داشتند كار را در روابط دوجانبه بسيار پيچيده كرد. نقش ما در يمن يك نقش انساندوستانه است و ما هيچگاه منكر رابطه با حوثيها نشديم اما ارتباطهاي ما ارتباطهاي خاص و ويژه بود. عربستان برداشت اشتباهي از تحولات يمن داشت و دست به تجاوز به خاك يمن زد. در اين ميان مردم فقير و مظلوم يمن مورد تجاوز و هجوم قرار گرفتند. ماجراي يمن قفل ديگري بود كه مناسبات ما و عربستان را به عقب بازگرداند. گام سومي كه برداشته شد برنامهريزي براي سفر وزير امور خارجه ايران به عربستان بود. مقدمات انجام اين سفر هم به خوبي پيش رفته بود.
در چه مقطعي قرار بود اين سفر انجام شود؟
دعوتنامهاي بود كه چندين بار از سوي سعوديها براي حضور آقاي ظريف در عربستان مطرح شده بود و قرار بود كه ايشان در يك زمان مناسب اين سفر را انجام بدهند. مقدماتي صورت گرفت و سفري هم از سوي معاون ايشان به عربستان انجام شد تا مقدمات سفر آقاي ظريف فراهم شود. سفر آقاي ظريف هم در دستور كار بود كه نوبت به روي كار آمدن عادل الجبير رسيد. الجبير نيز مجددا دعوت خود را تكرار كردند كه ما به وضعيت خاصي رسيديم كه روابط دو كشور قطع شد.
انتخاب عادل الجبير نشانهاي از سياست تخاصمورزي با ايران در پادشاهي عربستان پس از فوت ملك عبدالله نبود؟ به هرحال سابقه عادل الجبير در كينهتوزي با ايران بر كسي پوشيده نيست.
من شخصا چنين برداشتي ندارم. شايد اين پرسش وجود داشته باشد كه چرا وزارت امور خارجه عربستان كه به شكل سنتي همواره در اختيار خاندان حكومتي بود به يك شخصيت ديگر غير از خانواده واگذار شد؟ تحليل شخصي من اين است: زماني كه ملك سلمان به روي كار آمد و در مسند قدرت قرار گرفت، طيف ملك عبدالله به شكل كامل كنار گذاشته شدند و اگر وزارت امور خارجه را كه جايگاه بسيار مهم و حساسي است در اختيار خانواده خويش قرار ميداد حساسيتهايي بالايي ايجاد ميشد.
از آن طرف هم اگر ميخواست از فرزندان ملك عبداالله انتخاب كند- چرا كه قائم مقام وزير امور خارجه وقت پسر ملك عبدالله بود- ملاحظهها رعايت نميشد، براي جلوگيري از تشنجهاي داخلي و اختلافهاي خانوادگي ملك سلمان تصميم گرفت كلا فردي غير از خاندان سلطنتي را انتخاب كند. البته از اين انتخاب هدف ديگري را هم دنبال ميكردند و معلوم نيست كه تا چه اندازه به اين هدف رسيدهاند. جامعه عربستان با چالشهاي بسياري روبهرو است و زماني كه ملك سلمان، محمد را به عنوان وليوليعهد تعيين كرد، در حقيقت پديده جديدي را رقم زد. شخص جواني را انتخاب كرد كه ويژگيهاي خاص و تدابير خاص خود را در كار دارد. محمد سلمان تدابيري انديشيده و به دنبال برخي تحولات در جامعه عربستان است. انتخاب اين دو جوان به عنوان روساي دو وزارتخانه مهم و كليدي در عربستان پيامي را به جامعه عربستان سعودي ميدهد كه وزارت امور خارجه از آن حالت انحصارطلبي خارج شده است و ديگران هم ميتوانند چنين پستهايي را اشغال كنند. انتخاب محمد بن سلمان هم به عنوان جواني كه آمال و آرزوهاي مشخصي دارد و در طبقه خاصي از عربستان سعودي طرفداراني را به خود اختصاص داده است نشان ميدهد كه آلسعود به دنبال تغييرات بنياديني است.
شايد انتخاب اين دو فرد در بعد داخلي به معناي اصلاحات به نفع فضاي داخل باشد اما در بعد سياست خارجي بسياري از رسانههاي اروپايي و حتي تحليلگران امريكايي تاكيد دارند كه اين دو مقام، جوانهايي هستند كه با خام بودن خود منطقه و رابطه دوجانبه با ايران را دچار تحولات ناخوشايند كردهاند. تركيب اين دو نوعي سياست خارجي تهاجمي را براي عربستان به ارمغان آورده است.
من چنين تصوري ندارم. تا حدودي اين مساله درست است كه اشخاص تصميمگيرنده و نقشآفرين هستند اما اين طور نيست كه بگوييم اين دو نفر سياستهاي كلان عربستان را تعيين كرده و پيش ميبرند. نقش اين دو نفر جدي است اما اين گونه نيست كه تنها فردهاي تصميمگيرنده اين دو نفر باشند. سعود الفيصل تصميمگيرنده بود و اين به دليل سابقه و تجربه و شاهزاده بودن ايشان بود. اما امروز عادل الجبير تصميمگيرنده نيست.
بنابراين بايد بگوييم كه سياست كلان آل سعود در حال حاضر نوعي تنش آفريني با ايران و ادامه تخاصم ورزي است.
بله. اين تعبير درستي است. اما چرا؟ شايد بيشترين نگراني كه در دو خارجي ايران يعني رژيم صهيونيستي و عربستان وجود دارد اين است كه ايران آرامآرام در حال حركت كردن به سمتي است كه جايگاه درخور خود را پيدا كند. اين نگراني وجود دارد اما نگراني اشتباهي است. كشورهاي منطقه هم ميتوانند در كنار ايران به سمتي بروند كه منافع آنها بيشتر تامين شود. حتي به نظر من، ايران بايد به گونهاي حركت كند كه كشورهاي منطقه بتوانند به آن تكيه بزنند. اين رويكرد سياست دولت يازدهم است. بايد اين ميزان اعتماد در كشورهاي منطقه به ويژه كشورهاي كوچك به وجود بيايد كه ايران را تكيهگاه خود بدانند.
البته تمام تلاش عربستان ممانعت از نزديك شدن كشورهاي كوچك به ايران است.
بله. عربستان از چنين مسالهاي بسيار واهمه دارد. البته اين نگراني كاملا نادرست است. اين گونه نيست كه ايران به دنبال ناديده گرفتن منافع عربستان باشد. اين به نظر من يكي از اشتباهات بزرگي است كه عربستان سعودي در حال ارتكاب آن است. عربستان تحليلي براي خود دارد كه آن تحليل مبتني بر واقعيتهاي موجود در جامعه ايران نيست. ايران به سمت اعتمادسازي پايدار در منطقه حركت ميكند چرا كه يكي از نگرانيهاي سعوديها اين است كه دولت يازدهم حرفها و وعدههايي در بعد سياست خارجي داده كه مشخص نيست با تغيير دولت اين وعدهها پايدار بماند. اما ايران روندي را دنبال ميكند كه به سمت اعتمادسازي متقابل و پايدارحركت كند. كما اينكه در رابطه با تعرض به سفارتخانه عربستان در ايران هم تاكيد داشتم كه اين اقدام را به فال نيك ميگيرم و اين به فال نيك گرفتن در همين راستا است تا جهان مطمئن شود كه اين اتفاق حمله به سفارتخانهها در ايران ديگر تكرار نخواهد شد.
شما با قطع رابطه از رياض به تهران آمديد. در اين مدت چه حركتهايي براي تنش زدايي از رابطه انجام شده است؟
اعتقاد شخصي من اين است كه عربستان سعودي با قطع رابطه ديپلماتيك اشتباه بزرگي انجام داد و به همين دليل ما هيچ اقدامي انجام نخواهيم داد. ايران خواهان تنشزدايي و بهبود رابطه و برقراري رابطه پايدار و مناسبي است كه تامينكننده منافع دو كشور باشد. ما با توجه به اينكه به هيچوجه خواهان تشنج آفريني با عربستان سعودي و كشورهاي منطقه نيستيم موضع خود را اعلام كردهايم اما قطع رابطهاي كه از سوي عربستان بوده است، خطاي بزرگي است كه جبرانش نيز بر عهده آن پادشاهي ميباشد. تعرض به سفارتخانه اين كشور در ايران بسيار نادرست بود اما اگر عربستان مقداري درك واقعي از جامعه و دولت ايران داشت مطلقا دست به قطع رابطه نميزد و فرصت حل بحرانهاي موجود را از ميان نميبرد.
عاديسازي رابطه ايران و عربستان به ميانجي نياز دارد؟
ديدگاه شخصي من اين است كه ما نيازي به ميانجي نداريم. من فكر ميكنم كه دو كشور اين قابليت و بلوغ را دارند كه با هم صحبت كنند. برخي كشورها هستند كه دلسوزانه قصد ميانجيگري دارند و ما هم از اقدامهاي آنها استقبال ميكنيم و به دنبال نفي اين نيت خير آنها نيستيم. كساني تلاش ميكنند و به دنبال قدمي براي كاستن از تنشهاي دوجانبه هستند به اين دليل كه ميدانند اين تنشها چه تاثير منفي بر مسائل منطقهاي دارد و حسن رابطه ايران و عربستان ميتواند مولود چه اتفاقهاي مناسبي در منطقه باشد. ايران از ميانجيگريها استقبال كرده، آنها را نفي نميكند اما من فكر ميكنم نيازي به اين ميانجيگري نيست.
نواز شريف براي ميانجيگري ميان ايران و عربستان به تهران آمده بود؟
بله. ايشان براي ايفاي نقش ميانجي آمده بود. حتي آلمانها هم دنبال اين كار بودند.
نواز شريف هم در تهران و هم در رياض تاكيد كرد كه براي ميانجيگري ميان دو كشور آمدهام اما ٤٨ ساعت پس از حضور شريف در تهران، عادل الجبير ادعا كرد كه چنين مسالهاي اصلا مطرح نبوده است.
بله. من هم از اظهارات الجبير تعجب كردم و نميدانم چرا ايشان چنين موضعي را اتخاذ كردند. شايد اين موضعگيري هم در اثر نگرانيهايي است مبني بر اينكه چرا عربستان سعودي به اين سرعت به اشتباه خود پي برده و به دنبال ميانجي است.
نواز شريف از طرحي روي ميز ايران و عربستان سخن گفت كه بر اساس آن قرار بود دو كشور نمايندههاي ويژهاي را براي گفتوگو تعيين كنند. آيا به چنين مرحلهاي رسيدهايم؟
هنوز خير. هنوز هيچ اقدام عملي در اين رابطه صورت نگرفته است.
در اين مدت از جانب رياض، سيگنال مثبتي يا تمايلي براي رابطه ميبينيد؟
تا اين لحظه خير. نشانهاي كه اين باور را در ما به وجود آورد كه سعوديها متوجه اشتباه خود شدهاند مشاهده نكردهايم. شايد الان هم براي بروز چنين نشانهاي از سوي سعوديها زود باشد. سعوديها هم سرمايهگذاري بسياري براي رسيدن به اهداف خود كردهاند اما به اين هدفها نرسيدهاند. آنها فكر ميكردند با فضايي كه به وجود آوردهاند بسياري از كشورهاي عربي و اسلامي براي قطع رابطه اقدام كنند كه اين پيشبيني آنها محقق نشد. عربستان سعودي حتي در بين كشورهاي شوراي همكاري به غير از بحرين نتوانست موفقيتي را از آن خود كند. كشورهاي ديگر هم متوجه اشتباه عربستان در قطع رابطه ديپلماتيك با ايران شدهاند. كشورهايي نظير امارات متحده عربي هم متوجه شدهاند كه در پايين آوردن سطح رابطه دچار اشتباه شدهاند.
در چندماه اخير به خصوص با توجه به اتفاقهاي سوريه شاهد انتشار گزارشهاي بسيار تند در رسانههاي غربي و حتي سازمانهاي اطلاعاتي كشورهايي مانند آلمان بودهايم كه در تمام آنها رويكردهاي منطقهاي عربستان به باد انتقاد گرفته شده است. نگاه غرب به رفتارهاي عصبي عربستان چيست؟ آيا اروپا در حال فاصله گرفتن از رياض است؟
به ميزاني كه جامعه جهاني يا غرب نسبت به ايران اعتماد پيدا كند، به صورت طبيعي نسبت به عربستان سعودي واكنشهاي خاصي را نشان ميدهد. چرا؟ به اين دليل كه رياض با شاخصها و معيارهايي كه مدنظر غرب است انطباق ندارد. عربستان، جامعه بستهاي است كه مردم حق چنداني در تعيين سرنوشت خود ندارند. آزادي در اين كشور بسيار بسيار محدود است و اين جامعه فاصله بسيار زيادي با استانداردهاي بينالمللي دارد. اگر به عقب و پيش از انقلاب اسلامي برگردم بايد بگويم دورهاي كه عربستان شانس آورد و توانست تا حدودي جايگاه و وضعيت خود را حفظ كند، دوره رياستجمهوري جيمي كارتر بود. در زمان كارتر در نتيجه فشارهايي كه در آن مقطع به شاه ايران وارد شد علاوه بر آزاديهاي اقتصادي و اجتماعي، مقداري آزاديهاي سياسي هم داده شد اما همين فشارها متوجه عربستان سعودي نشد. چند اتفاق افتاد كه اين فشارها بر ايران زمان پهلوي وارد شد اما بر پادشاهي سعودي وارد نشد. يك مساله شكلگيري انقلاب اسلامي بود و نگرانيهايي كه در نتيجه اين انقلاب به وجود آمد. دومين مساله اشغال افغانستان توسط اتحاد جماهير شوروي سابق بود. مسائل منطقهاي ديگري هم بود كه استراتژي امريكا و برخي كشورهاي اروپايي را نسبت به كشورهاي منطقه تغيير داد.
اقدامي براي تعيين حافظ منافع ايران و عربستان در پايتختهاي دو كشور صورت گرفته است؟
خير. ايران هنوز اقدامي انجام نداده است.
كشور خاصي را مد نظر داريد؟
خير. هنوز من فكر ميكنم كه تا اين لحظه نيازي به تعيين حافظ منافع نداشته باشيم.
عربستان هم اقدامي براي حافظ منافع انجام نداده است؟
خير.
رابطه شيعيان عربستان با ايران چگونه است؟ در خصوص شيعيان بحرين به عنوان مثال علاقه آنها به جمهوري اسلامي ايران مشهود است. در خصوص شيعيان عربستان چطور؟
من چندان تمايلي ندارم كه روي مساله شيعيان تمركز كنيم. به نظر من پرداختن به مساله شيعه و سني و دامن زدن به اختلافات يك توطئه است.
آيا همه سياستهاي عربستان در منطقه عليه ايران بر پايه همين شيعههراسي نيست؟
اگر عربستان هم در اين مسير حركت كند و به دنبال تحقق شكاف بين شيعه و سني باشد ما نبايد اجازه آن را بدهيم. ايران به هيچ عنوان نبايد اجازه بدهد يا حركتي را انجام دهد كه مترصدان بتوانند اختلافات قومي و مذهبي ايجاد كنند. ما به عنوان كشوري كه انقلاب اسلامي را پشت سر گذاشته و با آن انقلاب اهدافي داشته و شعارهاي خاصي نظير آزادي، استقلال و جمهوري اسلامي را داده و دفاع از حقوق ملتها را سرلوحه خود قرار داده وظيفه خود ميدانيم كه اگر در جايي اقليتي مورد ظلم و تجاوز قرار ميگيرند با آن برخورد كنيم. اين مساله با دخالت كاملا متفاوت است. اقليتي در اين جوامع حضور دارند كه شيعه هستند و شيعيان حقوق خود را ميخواهند. همانگونه كه در داخل ايران حقوق اقليتها محترم شمرده ميشود و نبايد حقوق اقليتها چه مذهبي و قومي زير پا گذاشته شود در ساير كشورها هم همين الگو بايد حاكم باشد. استنباطها اين است كه در برخي كشورهاي منطقه حقوق اقليتهاي شيعه زيرپا گذاشته ميشود. درست است كه امروزه نسبت به گذشته تغييرات جدي صورت گرفته و شيعيان بيشتر به حقوق خود رسيدهاند اما هنوز فاصله بسيار زيادي وجود دارد كه شيعيان بتوانند به حقوق عادلانه خود دست پيدا كنند.
در زمان حضور شما در عربستان، رايزنيهايي به طور ويژه براي حل اختلافها ميان تهران و رياض در پرونده سوريه انجام گرفت؟
شايد بتوان گفت كه ايران و عربستان در مسائل خارجي اختلافهاي بسيار زيادي با هم دارند اما در سه مساله اختلافهاي جدي با هم دارند: سوريه، يمن، عراق. اين سه موضوع از موضوعات عمده و كليدي هستند. متاسفانه نسبت به برخي موضوعات استفاده ابزاري صورت ميگيرد. تعصبهايي در برخي موضوعات وجود دارد كه مانع از اين ميشود كه ما با هم راحت صحبت كنيم.
اين تعصبها دوطرفه است؟ هم از جانب ايران و هم از جانب عربستان؟
بله. اين تعصبها دوطرفه است. هر دو طرف بايد اين تعصبها را كنار بگذارند.
سه پروندهاي كه شما از آن نام برديد بسيار قطور و پيچيده هستند. آيا حل و فصل اختلافهاي ايران و عربستان در اين پروندهها به سادگي بيان آن است؟
امكان حل و فصل وجود دارد به شرط اينكه دو طرف سر ميز مذاكره نشسته و با هم گفتوگو كنند. در حال حاضر در اثر اين اختلافها و نزاعهاي خصمانه از سوي عربستان، اتفاق ناميموني رخ داد و آن هم اين بود كه نقش قدرتهاي خارجي و بيگانه در اين منطقه پررنگتر شد. امروز بدبختانه كار به جايي رسيده است كه كشورهاي منطقه عاجز از حل بحرانهاي منطقهاي شدند.
البته كشورهاي فرامنطقهاي هم عاجز شدهاند.
بله. كشورهاي فرامنطقهاي هم به شكلي دچار بحران هستند. تاسف اينجاست كه ما كشورهاي منطقه و به شكل مشخص ايران و عربستان ميتوانستيم مانع از شكلگيري اين بحران يا كنترل آن در مراحل اوليه شويم.
آيا سياست كشورهاي فرامنطقهاي در چند سال اخير همين نبود كه كشورهاي منطقهاي امروز آنچنان با هم اختلاف داشته باشند كه عاجز از حل بحرانهاي منطقهاي شوند؟
قطعا همينطور است.
هنوز هم همين سياست را در منطقه ما دنبال ميكنند؟
بله. كلا قدرتهاي بزرگ به ويژه امريكا به اين دليل كه همپيمان قابل اعتمادي در منطقه ندارند نميخواهند كشوري در منطقه پيدا شود كه بتواند نقش رهبر منطقهاي را به تنهايي يا با اتحاد با يك كشور منطقهاي ديگر بازي كند.
عربستان همپيمان قابل اعتمادي براي امريكا نيست؟
پس از پيدايش افراطگرايي و تروريسم، عربستان سعودي ديگر يك همپيمان قابل اعتماد براي امريكا و برخي كشورهاي غربي نيست.
در چنين شرايط منطقهاي كه داعش از مرزهاي خاورميانه گذشته و قلب اروپا و امريكا را تهديد ميكند، همراهي ايران و عربستان براي كنترل جريان افراط باز هم در يك هزينه و فايده كلي و امنيتي به نفع امريكا نيست؟
اين حرف كاملا درست است اما هنوز اين درك در امريكا به وجود نيامده است. دنيا ميداند كه منشأ بروز افراطگرايي و تروريسم و پناه بردن به خشونت، عربستان سعودي بوده است. شايد بگوييم كه از مقطعي به بعد دولت عربستان سعودي چنين نقشي را نداشته است و شايد علماي سعودي يا بعضي از سازمانها كمكهاي مالي به جريانهاي تروريستي كرده و ميكنند و به اين رويه ادامه هم ميدهند. اما منشا اين جريانها به عربستان سعودي بازميگردد. ايران و عربستان هستند كه ميتوانند در پرتو يك همكاري با اين جريان افراط مقابله كنند. اگر به دنبال ريشهكن كردن تروريسم هستيم بايد در سه بعد همكاري كنيم. بعد نظامي و مقابله با اين پديده شوم كه به تنهايي كافي نيست. بعد دوم مقابله با تفكر افراطگرايي است. اين تفكر افراطگرايي شايد در نحلههاي مختلف فكري اسلامي وجود داشته باشد كه بايد با آن مقابله كنيم. نكته سوم هم اين است كه اگر باز اين اقدام نظامي و مبارزه با تفكر افراطگرايي صورت بگيرد بدون كمك جامعه جهاني ريشهكن كردن آن ممكن نيست. اين بدان معناست كه يك همكاري فراگير بايد عليه تروريسم صورت بگيرد. اقدامي كه عربستان سعودي در تشكيل دو ائتلاف صورت داده كه يكي ائتلاف براي حمله به يمن بود و ديگري براي مبارزه با تروريسم ابتر است و موفق نميشود.
كه در هيچ كدام از اين دو ائتلاف هم ايران حضور ندارد.
بله. ايران همواره در مقابله با تروريسم پيشگام بوده است و گامهاي جدي را براي مقابله با تروريسمها برداشته است و در بعد ديگر هم ما مخالف آن ائتلافي هستيم كه ضد يمن صورت گرفت چرا كه مردم يمن به دنبال حقوق خود بودند و به دنبال اين بودند كه حق تعيين سرنوشت خود را داشته باشند. مساله يمن با جاهاي ديگر متفاوت است كه متاسفانه عربستان توجهي به آن نكرد و به مردم بيدفاع يمن حمله كرد.
جنگ سرد عربستان و ایران
پیام این رفتار روشن بود: عربستان سعودی احساس میکند آمریکاییها این کشور را در شرایط و وضعیت بدی رها کردهاند، عربستان نیز ترسی از نشاندادن ناخرسندی خود از آمریکا به خود راه نمیدهد. داستان استقبال سرد از اوباما چیزی بیش از یک گزارش کوتاه مفرح است. از نظر روابط بینالمللی و دیپلماتیک این مسئله توهینآمیز بوده و هنوز هم هست. این واقعه نشاندادن چرخش عمیق ژئوپلیتیک و منازعه رشدیابندهای است که تمام منطقه خاورمیانه را دربر گرفته است. این واقعه تبدیل به جنگ سرد دوران شده و عربستان سعودی را علیه ایران در بدترین شرایط ممکن قرار داده است. این دو رقیب در حال چالش برای رسیدن به برتری در منطقه هستند و اصلا روشن نیست ایالات متحده در طرف کدامیک از این دو رقیب ایستاده است.
وضعیت عدم اطمینان و تغییر سریع
خاورمیانه چنانکه مدتهاست آن را میشناسیم، به طرزی دراماتیک در حال تغییر است. تهران و ریاض پشت سر یکی از همه طرفهای درگیری در منطقه ایستادهاند. خونینترین جنگ داخلی امروز، منازعه در سوریه است که وارد ششمین سال خود شده، این جنگ داخلی تاکنون باعث کشتهشدن بیش از ٢٥٠ هزار نفر شده و به نظر نمیرسد آتشبسی که دو ماه گذشته برقرار شده بیش از این دوام بیاورد. در سوریه و همچنین در منازعات در عراق و یمن جبهههای جنگ، جبهههایی اعتقادی هستند. صلح شکنندهای در لبنان و بحرین برقرار است، اما این صلح، میتواند با آشوبی اعتقادی برهم بخورد. همه این جنگهای نیابتی و منازعات اعتقادی باعث پدیدارشدن موجی از مهاجرت شده است. بیش از شش میلیون نفر از سوریه و عراق همراه حدود سه میلیون نفر از یمن اقدام به فرار از منطقه کردهاند و از خاکستر خاورمیانه هیولای چندسری سر برآورده که خواهان ایجاد ترور در بروکسل، پاریس، استانبول و سایر مناطق جهان است: این هیولای چند سر، داعش است. گویی تاریخ با طنز خود ما را خطاب قرار داده است، شبهنظامیان تروریست سنی هم ایران و هم عربستان سعودی را دشمن خود میپندارد.
برافروختهشدن جنگ در خاورمیانه در جوهر خود همچنین با آمریکایی سروکار دارد که نقشش در جهان دچار تغییر شده است. پس از چند دهه دشمنی با ایران، رئیسجمهوري آمریکا خواهان آغاز دوباره گفتوگو با ایران شده و مذاکراتش با ایران منجر به امضای توافقنامه هستهای با تهران شده است. این توافقنامه توان هستهای ایران را محدود کرده و قرار است به ازای این محدودسازی، تهران وارد مبادلات تجاری و اقتصادی با غرب شود.
درهمینحال ایالات متحده ترجیح میدهد خود را از این منطقه دچار درگیری و بحران و آشوب پیچیده بیرون بکشد. وقایع جاری در منطقه محصول این فرایند است. از سوی دیگر، ایران مایل است نقش سابق خود را در منطقه بازسازی کند. و از آن سو سعودیها احساس میکنند؛ تحت فشار بیشتری قرار دارند؛ کشوری که روزگاری حاکمانش به واسطه همپیمایی با بنیادگرایان سنی -وهابیها- به قدرت رسیدند.
این جنگ سرد بر تمامی جهان اثر گذاشته و تحقیق برای یافتن ریشهها و دلایلش حیاتی است؛ همچنین دقت در آنچه باعث راندهشدن عربستان سعودی و ایران به سوی ادامه این راه پرآشوب و بلوا شده، امری مهم است. یک تیم از گزارشگران اشپیگل به هر دو کشور رفتهاند تا دراینباره تحقیق کنند. آنها با سیاستمداران، رهبران مذهبی، فعالان، روشنفکران و مردم معمولی در خیابانها سخن گفتهاند.
شیعیان سعودی
«عواميه». شهری غبارآلود در سواحل آبگیری است که یکی از طرفین دعوی، آن را با نام مجعول، خلیج (عربی) و طرف دیگر خلیجفارس مینامند به نظر میرسد در عوامیه خود عربستان سعودی درگیر یک جنگ داخلی است. یک ایستبازرسی که با دیوارهای محافظ بلند در ورودی شهر قرار دارد و یک زرهپوش در برابر ورودی شهر پارک شده است. شب ها نورافکنها بر این محل ایستبازرسی نورافشانی میکنند. چنین دیوارهای بتونیای در میدان اصلی «عواميه» در اطراف ایستگاه پلیس، ایستگاه فرعی برق و اداره شهرداری نیز دیده میشوند. بر تمامی دیوارها تصاویر و شعارهایی نقش بستهاند؛ «آنها ما را میکُشند به خاطر اینکه ما شیعهایم»، «فریبکاران بروید به جهنم»، «ما هرگز دست از مبارزه برنخواهیم داشت»، «ما هرگز تو را فراموش نخواهیم کرد»، «نمر ما نمرده است!».
شب اول ژانویه عربستان سعودی نمرالنمر، روحانی مُبلغ شیعه را که در عواميه زندگی میکرد اعدام کرد. همراه او ٤٦ زندانی دیگر هم اعدام شدند. این بزرگترین موج اعدامها در عربستان سعودی در بیش از سه دهه گذشته بود. عربستان سعودی هم یک اقلیت شیعه دارد؛ این شیعیان ١٠ درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهند و نمر یکی از مشهورترین نمایندگان این اقلیت بود. او مخالف سرسخت خاندان سلطنتی آلسعود بود و حاکمان کشورش را متهم به سرکوب سیستماتیک شیعیان میکرد. پس از اعدام نمر، عدهای به سفارت عربستان سعودی در تهران حمله کردند که منجر به پایانیافتن روابط دیپلماتیک عربستان با ایران شد. تهران نیز دیپلماتهای خود را از عربستان فراخواند. پس از آن، سکوتی یخي بر رابطه بین دو قدرت منطقهای برقرار شد. برادر روحانی کشتهشده شیعه در دفتر خود در ساختمان دادگستری در حاشیه بیرونی عواميه نشسته است. محمدالنمر مرد ٥٢ سالهای بلندبالا و آراسته با ریش و سبیل خاکستری است.
او لباسی سفید با چفیه سرخ و سفید پوشیده است. میگوید: «اعدام ٤٦ زندانی دیگر، بهانهای برای کشتن برادر من بوده است». محمدالنمر عصبانی یا برآشفته بهنظر نمیرسید. او احساس میکند سرکوب شده است. او در ادامه میگوید: «دیگر زندانیها خیلی وقت پیش محکوم به اعدام شده بودند. شیخنمر برای ما منبع الهام بود، بهویژه جوانها از او الهام میگرفتند. در اینجا به او عمیقا و با عشق احترام میگذاشتیم».
این روحانی در طول زندگیاش بارها دستگیر شد و بار آخر در تابستان ٢٠١٢ او را دستگیر کردند. درست قبل از این دستگیری، ولیعهد عربستان نایفبنعبدالعزیز مُرد. نمر درباره مرگ او اینچنین اظهارنظر کرده بود: «کرمها او را خواهند خورد و در گورش دچار رنج جهنم خواهد شد. مردی که ما را مجبور به زندگی در رنج و ترس و وحشت کرد. آیا ما نباید از مرگ او شادمان باشیم؟». محمدالنمر میگوید: «کلماتی که برادرش ادا کرده، با تروریسم متفاوت است». او با انگشت سبابهاش بلند شده و بهآرامی و هجیشده به عربی سخن میگوید. محمدالنمر نیز میتوانست یک مبّلغ و روحانی مؤثر باشد؛ اما او یک تاجر است و هر کلمهای را که ادا میکند با دقت سبک- سنگین میکند. او حمله به سفارتخانه را محکوم میکند و میگوید: «من شخصی هستم که عاشق کشورش است».
پنج ماه قبل از اینکه برادرش دستگیر شود، محمدالنمر که در آن وقت یک پسر ١٧ ساله بود نیز دستگیر شده بود. در طول دوران بهار عربی، پسر او در تظاهرات خیابانی شرکت کرده و در نتیجه، محکوم به اعدام شده بود. میخواستند علیالنمر را گردن بزنند و به صلیب بکشند. پدر میپرسد: «در این مورد چه باید بگویم؟ هنگامیکه پسرم دستگیر شد. بچه بود». او میگوید: «علی باهوش و مستعد بود و در دانشگاه ثبتنام کرده بود؛ اما حالا پنج سال است که در زندان است».اعدام این روحانی شیعه و اعلام حکم بردهدارانه علیه پسر برادرش، موجی از اعتراض را در سراسر جهان به راه انداخت. این ماجرا برای القاي اینکه عربستان سعودی از سوی ایران احساس خطر میکند، شکل گرفت. به تازگی عربستان سعودی ماجراجویی را در سیاست خارجی شروع کرده؛ در یمن که همسایه جنوبی عربستان سعودی است ریاض علیه شیعیان حوثی دست به حملات هوایی و زمینی زده است. بااینهمه، باوجود ماهها بمباران، این عملیات شکست خورده و تصاویر شهرهای نابودشده و غیرنظامیان کشتهشده، همه به ایران کمک کرده است.

نگاه منطقا متناقض
علیاکبر ولایتی، وزیر امور خارجه سابق ایران، در مطب خود با کتوشلوار سرمهای نشسته است. یک دیپلمات خداترس و زاهد که بار دیگر شروع به طبابت اطفال کرده است. اندکی از ساعت ٩ شب گذشته و آخرین مریض او که پسری هفتساله است که گوشش درد میکند، مطب را ترک کرده است. ولایتی، مشاور سیاست خارجی رهبر ایران است و این موضوع، او را به درونیترین حلقه قدرت وصل میکند. در همین ماه فوریه بود که ولایتی برای گفتوگو با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه درباره راه پیشرو در سوریه، به مسکو رفت و اکنون درحالیکه بار دیگر به طبابت روی آورده، میخواهد درباره سیاست خارجی سخن بگوید. او به دوستی دوهزارساله بین ایران و یمن اشاره میکند و میگوید هزارو ٥٠٠ سال قبل، ایران به انتهای جنوبی شبهجزیره عربی نیرو فرستاده تا علیه اشغالگران اتیوپیایی بجنگند.
او میگوید: «اشغالگران مجبور به عقبنشینی از یمن شدند و ایران در این نبرد پیروز میدان بود». او میگوید: «درست مانند اشغالگران آن روز، امروز سعودیها در یمن «با شکست کامل» روبهرو خواهند شد: آنها تا گردن در باتلاق یمن فرو رفتهاند». او میگوید: «حکومت در آنجا غیرقانونی است و بهزودی ریشهکن خواهد شد».
به پشتی صندلیاش تکیه میزند. دست آخر، یکی، دو دهه تحریم غربیها و کمی کمتر از صد سال حکمرانی یک خانواده عربی در ریاض در برابر چهار هزار سال امپراتوری ایران، کاری از پیش نمیبرد. عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان، نیز تحلیل روشن خود را درباره حوادث منطقه دارد. او میگوید: «ما خواهان جنگ در یمن نبودیم؛ اما انتخاب دیگری نداشتیم. یک گروه شبهنظامی رادیکال در ائتلاف و اتفاق با ایران و حزبالله که حوثی نام دارد، کشور را گرفته بود». الجبیر در کنفرانس امنیتی مونیخ این اظهارات را گفته و شب قبل از آن با همتای ایرانی خود محمدجواد ظریف، دیداری کرده تا درباره آتشبس سوریه گفتوگو کند؛ اولین دیدار بین مقامات عالیرتبه دو کشور، از زمانی که دو کشور روابط دیپلماتیک خود را قطع کردهاند. تا قبل از آن، ظریف در مقالهای در نیویورکتایمز نوشته بود حمایت فعال از افراطیگرایی خشن، تهدید جهانی واقعی است. او استدلال میکند «استراتژی سعودیها تداوم و تشدید تنش در منطقه است».
الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی با ادعای اینکه این عربستان نبوده که از تروریسم حمایت کرده و ایران باید درباره حمایتش از تروریستها توضیح دهد، به مقابله با ظریف رفته است. او میگوید: «ایران تنها بازیگر جنگطلب در منطقه است». از چشمانداز ریاض، وضعیت موجود چیزی شبیه این است: ایران که با تقریبا ٨٠ میلیون جمعیت كه بیش از سه برابر عربستان سعودی است، میخواهد قدرتِ برتر خاورمیانه باشد. قدرت قدیمی در منطقه -ایالات متحده- خود را کنار کشیده است؛ بنابراین فقط عربستان سعودی است که باید موازنه قدرت را در منطقه برقرار کند.
این رشته مرکزی سیاست خارجی تهاجمي و جدید عربستان سعودی است. برای کشوری که در دهههای متمادی به عنوان یک شریک استراتژیک از سوی غرب به حساب آمده و یک عرضهکننده قابل اتکای نفت و یک بازیگر نظامی دفاعی محسوب میشده، این وضعیت یک گسست از شرایط قبلی با پیامدهای غیرقابل محاسبه است.
ریشههای دشمنی
این دو قدرت پیوسته با چنین سطحی از دشمنی با هم روبهرو نشدهاند و دورههایی از تفاهم متقابل و حتی همکاری بین دو کشور وجود داشته است. حکام این دو کشور در طول دورهای که از اواسط قرن بیستم شروع میشود و هنگامیکه هر دو تبدیل به کشورهایی ثروتمند بهدلیل صدور و عرضه نفت به غرب شدند، عموما با هم کنار آمدهاند. آنها همچنین یک متفق مشترک داشتهاند که همان ایالات متحده بوده است. صدالبته در این دوران روابط دو کشور آنقدر خوب بود که شاه ایران و ملک فیصل برای هم پیاپی نامه مینوشتند. در مثالی مربوط به این نامهنگاریها، ولیعهد عربستان، بندر بنسلطان، سفیر سابق سعودیها در ایالات متحده میگوید شاه ایران به ملک فیصل توصیه کرده بود که به پیروی از او جامعه عربستان را باز کند و برای مثال اجازه دهد که دخترها و پسرها با هم به یک مدرسه مختلط بروند. ملک فیصل در پاسخ به شاه ایران میگوید: «اجازه دهید یادآوری کنم که شما شاه فرانسه نیستید. جمعیت کشور شما ٩٠ درصد مسلماناند، این را فراموش نکنید».
این پیشگویی در سال ١٩٧٩ به واقعیت پیوست، سالی که در آن تا امروز هنوز، صدای مردم ایران در خاورمیانه طنینانداز است. آیتالله [امام] روحالله خمینی رژیم طرفدار غرب را سرنگون کرد و دانشجویان به سفارت آمریکا حمله کردند. کمی بعد از آن، جنگ با عراق به رهبری صدامحسین شروع شد. عربستان سعودی از صدامحسینِ سنی حمایت کرد و ایالات متحده از عربستان سعودی.
اما سال ١٩٧٩ برای شاه سعودی هم سال خوبی نبود. در روز ٢٠ نوامبر همین سال مسجد بزرگ مکه توسط تروریستهای سنی اشغال شد و آنها هزاران نفر از زائران خانه خدا را به گروگان گرفتند. رهبر تروریستها از سرزمین و قلب عربستان سعودی آمده بود. او خواهان سرنگونی شاه عربستان بود. خاندان سلطنتی هیچ انتخاب دیگری بهجز درخواست کمک از نیروهای مخصوص فرانسوی- کافران- برای آزادسازی مسجد نداشت. خاندان آلسعود تحقیر شده بود و بهویژه دربرابر نظام مذهبی خود خوار و ذلیل شد و شاهزادگان سعودی خواهان غسل تعمید خود به وسیله فرستادن میلیاردها دلار برای مُبلغان رادیکال شدند، مُبلغانی که در آن زمان پیرو وهابیت بودند.
وهابیتی که متحجرترین و نابخشایندهترین شکل اسلام در سراسر جهان بود. بهاینترتیب سال ١٩٧٩ تنها نشانگر سالی که صدور انقلاب اسلامی به رهبری انقلابی آیتالله خمینی شروع شد، نبود. این سال همچنین سال آغاز کاشتن تخم افراطگرایی سنی از سوی سعودیها هم بود؛ سالی که میوه تلخش امروز هم در درههای پاکستان، در رقه، پایتخت داعش و همچنین در غرب در سرهای جوانهای گموگیجشده به بار نشسته است. اکنون افراطگرایی خود سلطاننشین سعودی، یعنی کشوری را که روزگاری تخمش در آن کاشته شده بود تهدید میکند.
هشت سال پس از وقایع سال ١٩٧٩، بین تظاهراتکنندگان ایرانی و نیروهای امنیتی سعودی برخوردی پیش آمد که در آن ٤٠٠ نفر از حجاج جان خود را از دست دادند.
در روز ٢٦ فوریه، روز انتخابات مجلس خبرگان و اولین انتخابات پارلمانی، مقامات سیاسی ایران در حوزه انتخابیهای در شمال تهران رأی خود را به صندوق ریختند. اینجا جایی است که آیتالله خمینی هنگامی که هنوز زنده بود مردم را به حضور میپذیرفت. امروز قاب عکس بزرگی از این رهبر انقلابی بر دیوار آویزان است. اولین شخصیت رأیدهنده در آن صبح محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران بود. گفته شده ظریف به عنوان یک کودک اجازه نداشته تلویزیون تماشا کند. والدینش نمیخواستهاند او در معرض نفوذ سموم غربی قرار بگیرد.
پس از او آیتالله هاشمیرفسنجانی، رئیسجمهور پیشین ایران با لباس روحانیت رأی خود را به صندوق ریخت. او را قدرتمندی بانفوذ پشت سر دولت حسن روحانی میدانند. پس از او حسن خمینی، نوه رهبر انقلاب ایران و محمد خاتمی رئیسجمهور پیشین آرای خود را به صندوق ریختند.
تا هنگام مرگ ملکعبدالله در اوائل سال ٢٠١٥، ساختار قدرت این مونارشی متمایل به ایستابودن بود، اما از آن زمان تاکنون این ساختار دچار انتقالی شدید و تعیینکننده شده است. جانشین او ملک سلمان بنعبدالعزیز در ٨٠سالگی مهمترین مشاورانش را تنها پس از چند روز بعد از بهقدرترسیدن اخراج کرد و بعد خط جانشینهایش را هم تغییر داد؛ او شاهزاده محمد بننایف ٥٦ساله را که وزیر کارکشته و باتجربه است به عنوان ولیعهدش منصوب کرد. در پی این انتصابات او پسر خودش محمد بنسلمان ٣٠ساله را به عنوان معاون ولیعهد و وزیر دفاع منصوب کرد. طیف مقاماتی که ملک سلمان به پسرش داده هیچ شکی درباره اینکه او چه کسی را به عنوان جانشین خود میخواهد، باقی نگذاشته است. علاوه بر مسئولیت فرماندهی نظامی، محمد بنسلمان همچنین بر ذخایر نفت کشور به عنوان رئیس شورای اقتصادی و امور توسعه نظارت دارد.
زنان پیشگام
زنی که در ایران به بالای ساختار دولتی رسیده، معاون رئیسجمهور روحانی، خانم شهیندخت مولاوردی است. او ٥٠ سال دارد و یک وکیل است. مولاوردی مواظب است که چادرش را درست کند، حتی در این پست ارتقایافته، او حجاب خود را حفظ میکند. او در اتاق کنفرانس دفتر رسمیاش در تهران نشسته و گرداگرد او را نماهایی از پرچمها و عکسهای رهبر عالیمقام انقلاب اسلامی گرفته است. او با یک جمله تحریکآمیز بامعنا به این پست رسید. هنگامی که رئیسجمهور روحانی در تابستان سال ٢٠١٣ کابینهاش را معرفی کرد، او در معرض افکار عمومی، رئیسجمهور را نقد کرد. او پرسید: «چرا سهم زنان در فهرست ٣٣نفره هیأت وزیران صفر است؟
چرا روحانی به زنان اعتماد ندارد؟»
دو ماه بعد او به سمت یکی از معاونان چندگانه رئیسجمهور منصوب شد.مولاوردی بهعنوان معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، پستی را در اختیار دارد که برابر با وزیر خانواده در ایران است. حتی اگر مجلس محافظهکار کنونی هرگز بهطور رسمی او را در این پست تأیید نکند، باز هم او معاون رئیسجمهور است.هنگامی که زنان در عربستان سعودی میخواهند در سلسلهمراتب اجتماعی بالا بروند، در برخی شرایط جداکردن مردها از آنها میتواند کمک مفیدی کند. در شرکت هدی الجریسی یک نشانه بر در قرار دارد که میگوید مردان اجازه ورود ندارند. در درون ساختمان نارنجی در مرکز ریاض به نظر میرسد این یک اداره معمولی است البته منهای کروموزومهای y. در آن ساختمان میتوان زنان را درحالیکه پشت کامپیوتر نشستهاند و شلوار جین و بلوزهای رنگارنگ پوشیدهاند، دید. آنها موهایشان را آراستهاند. آنها دروس و آموزش زبان را برای سایر خانمها سازماندهی میکنند. اگر مردها اجازه ورود به این دفاتر را داشته باشند، از زنان خواسته میشود در اتاقهای جداگانه بمانند. این بعد از همه حرفوحدیثها عربستان سعودی است. کشوری با اکیدترین تقسیمات جنسیتی در جهان.
الجریسی با خنده میگوید: «برای برداشتن عبای مشکی و روسریهایتان آزاد باشید. برای ما مهم است که در این مکان احساس راحتی کنید». اما هنگامی که رئیس از دفتر اداره خارج میشود، تنها چیزی که هنوز در میان لباسهای سیاهی که او را میپوشاند قابلرؤیت است، چشمان اوست. این به معنای آن نیست که او غیرقابلرؤیت است. الجریسی یک پیشگام است، یکی از حدودا ٢٠ زن در سلطاننشین عربستان که در انتخابات ماه دسامبر برای شوراهای محلی و شهرداری پیروز میدان بوده است. این اولینباری بوده که زنان در عربستان سعودی اجازه یافتهاند کاندیدای انتخابات برای پستهای سیاسی شوند. این انتخابات همچنین اولین انتخاباتی بوده که در آن زنان در سراسر کشور اجازه رأیدادن داشتهاند.
این انتخابات نمونهای از دموکراسی بود، اگرچه مشاوران شوراهای شهر در نظامی که حول محور حکمرانی مطلق سلطان شکل میگیرد، حرف زیادی برای گفتن ندارند و مجاز هم نیستند حرف زیادی بزنند.
در عوض یک پارلمان، این کشور فقط دارای یک مجلس شوراست. زنان در عربستان سعودی هنوز نمیتوانند رانندگی کنند و آنها را مجبور میکنند که راننده استخدام کنند. از این بدتر آنها باید یک ولی قانونی داشته باشند. اما زنان در عربستان سعودی نسبت به مردان تحصیلات عالیتری دارند و امروزه در امور حرفهای که تا اندکی قبل شامل حال زنان نمیشد، به پیشرفتهای مهمی نائل آمدهاند.
وابستگی به نفت
ساختمانی درست بیرون دروازههای شهر بندری عربستان سعودی، جده به آسمان میرود، آسمانخراشی که در سالهای آینده احتمالا معروف خواهد شد. برج جده، اولین آسمانخراش در جهان خواهد بود که ارتفاعش بیش از هزار متر (سه هزارو ٢٨١ فوت) است. مراسم کلنگزنی این طرح سال پیش انجام شده بود و این برج تاکنون حدود ١٥٠ متر ارتفاع دارد. این سازه بناست تا چهار سال دیگر کامل شود. مهندس طلال المیمن میگوید: «ارتفاع غرور است، این آسمانخراش نماد جایگاه سلطاننشین در جهان است. مدیر و رهبر پروژه شاهزاده الولید بن طلال، پسر برادر سلطان و ثروتمندترین مرد در خاورمیانه است. سلطاننشین عربستان دلایلی کافی برای خودکفابودن دارد. او میگوید: «ما مکه و مدینه را داریم، ما نفت داریم و همه جهان به حال ما غبطه میخورد». عربستان سعودی هنوز میتواند با میلیاردها دلار درآمدهای نفتی که در طول یک دهه شکوفایی بازار نفت به دست آورده زندگی کند. اما این شکوفایی اکنون خاتمه و قیمت نفت کاهش یافته است. در همین حال کشور درگیر دخالت نظامی پرهزینهای در یمن شده است .عربستان سعودی همچنین تعمدا نفت را بیش از تقاضا تولید میکند تا قیمتها پایین بماند و باعث صدمهزدن به اقتصاد ایران شود. این امر برای عربستان هم ارزان نیست. عربستان در سال ٢٠١٥ معادل ١٠٠ میلیارد دلار کسری بودجه داشت. اگر وضعیت تغییر نکند انتظار میرود که در طول پنج سال کشور ذخایر ارزی خود را به تدریج مصرف کند و از آن بکاهد. حتی اگر قیمت نفت بار دیگر بالا برود ذخایر عربستان سعودی به اندازه ذخایر رقیبش، ایران، محدود خواهد بود. هر دو کشور کاملا آگاهند که وابستگیشان به منابع کافی یک مشکل دائمی است. هر دو کشور مشکلات بسیار مشابهی با هم دارند. تلاش در این راستا شامل یک برنامه نوسازی است که خود ابتکارعملهایی در دستگاه اداری، اقتصاد دولتی و حتی فروش بخشی از شرکت آرامکو را نیز دربر دارد. چه کسی بلندتر و سریعتر میسازد؟ چه کسی مدرنتر است؟ حتی ساختوساز در هر دو کشور مانند یک مسابقه رقابتی به نظر میرسد. در شمال تهران بزرگترین هتل ایران بر روی شیبهای سنگی کوههای البرز در حال ساختهشدن است. برای آغاز ساختوساز، کارگران باید یک سوراخ عمیق غولآسا به عمق ٧٥ متر در سنگها حفر میکردند. ساختن حدود ١٢٥ هتل چهار و پنج ستاره درحالحاضر برنامهریزی شده است. غرب عادت کرده است به خاورمیانه بهعنوان حوزهای در بحران فزاینده در سیاست جهانی نگاه کند. حوزهای که در آن فاناتیسم و پارانویا بر سازش و عقل پیروز میشود. اما منازعه بین عربستان سعودی و ایران فقط متشکل از فناتیکها نیست، البته صداهای خطیرتری وجود دارد، صداهایی که غرب میتواند آنها را به جای عقبنشینی از منطقه تقویت کند. غرب نباید از میان این کشورها در جستوجوی یک شریک منفرد یکی را انتخاب کند. ایالات متحده مدتهاست از نفتی که از خاورمیانه میگیرد نفع برده و با سیاست در این منطقه اعمال نفوذ کرده است. اگر پس از مأموریتهای شکستخورده در افغانستان و عراق، ایالات متحده اکنون ترجیح دهد که این منطقه را به حال خود رها کند، احتمالا دچار اشتباه شده زیرا این کار (ترک منطقه) نوعی خلأ بر جای میگذارد که باید پر شود، مانند خلأیی که اخیرا روسیه از آن در سوریه استفاده کرد. این امر مسئلهای اجباری است که واشنگتن باید سریعا برای بهینهسازی روابط بهسنگلاخافتادهاش با عربستان سعودی اقدام کند. برای حل مسائل و مشکلاتی مانند منازعه سوریه، غرب نیازمند ارتقای مذاکرات مستقیم بین ایران و عربستان سعودی است. برای اعمال فشار بر نخبگان در هر دو کشور اروپا دو ابزار قدرتمند در اختیار دارد.
آیا نشانههایی از امید وجود دارد
پرچم جمهوری اسلامی هنوز بر بالای پنجرههای درهمشکسته سفارت رهاشده ایران در ریاض در اهتزاز است. در تهران، خیابان جلوی سفارت عربستان سعودی به وسیله راهبندهای فولادی بسته است. لکههای دود حاصل از انفجار کوکتلمولوتوفها را که در ماه ژانویه تظاهرکنندگان ایرانی به سوی سفارت سعودیها پرتاب کردند هنوز میتوان بر پردههای سپیدرنگ مشاهده کرد. مقامات شهری نام خیابانی را که به سوی سفارت عربستان میرود بار دیگر تغییر دادهاند. اکنون نام این خیابان، خیابان شهید النمر است. به نظر نمیرسد نه عربستان سعودی و نه ایران در این روزها آماده آغاز مذاکره با طرف مقابل باشند و اکنون انتظار میرود که دولت سوئیس برای میانجیگری قدم پیش بگذارد. پس از ٣٠ سال که سوئیسیها پیامهای ایران و ایالات متحده را به این دو دولت رساندهاند، دیپلماتهای سوئیسی اکنون بناست همین نقش را بین ریاض و تهران ایفا کنند. پس از توافق هستهای برای مدت کوتاهی به نظر میرسید که سوئیس مهمترین کار خود را به انجام رسانده است. اما اکنون شاید بیش از هر زمان دیگری به آنها نیاز باشد.
نوشته: سوزان کولبل، سمیها شافِی و برنارد زند .
دستگیری عوامل حملهکننده به سفارت عربستان
سردارحسین ساجدی نیا در گفت و گو با ایسنا، در این باره گفت: حوالی ساعت 22:20 شنبه شب عده ای از نیروهای خودسر رو به روی سفارت عربستان تجمع کرده و مدتی بعد اقدام به پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف به سمت ساختمان سفارت کردند.
وی با بیان این که در پی این اقدام خسارت هایی به ساختمان سفارت وارد شد، گفت: ماموران پلیس از همان دقایق اولیه با این اقدام مقابله کردند تعدادی از ماموران ما نیز زخمی شدند.
ساجدی نیا با ببان این که تعدادی از نیروهای خودسر حمله کننده به سفارت دستگیر شدند، افزود: عده قلیلی هم وارد سفارت شدند که ماموران پلیس اقدام به خارج کردن این افراد کردند.
به گفته ساجدی نیا اوضاع در اطراف سفارت عربستان آرام است و ماموران پلیس تا هر زمان که لازم باشد، در محل حضور خواهند داشت.
رییس پلیس پایتخت از شهروندان خواست اعتراضات خود را از شیوه های قانونی پیگیری کنند.
آتشبازی خودسران در سفارت عربستان
به گزارش اعتدال به نقل از ایلنا، وزارت کشور دولت عربستان در اطلاعیه ای از اعدام شیخ نمر رهبر شیعیان عربستان خبرداد که این مسئله بازتاب های مختلفی در منطقه و جهان در پی داشت.
عصر دیروز نیز گروهی از مردم در اعتراض به این اقدام دولت عربستان در مقابل برخی از کنسولگریهای این کشور در شهرستانهای مختلف تجمع کردند.
از تجمعاتی که منجر به درگیری ماموران پلیس و معترضان شد میتوان به تجمع مقابل کنسولگری عربستان در مشهد و سفارت این کشور در تهران اشاره کرد.
در تهران گروهی که مقابل سفارت عربستان تجمع کرده بودند توانستند وارد این سفارتخانه شده و ضمن آسیب رساندن به آن، بخشهایی را به آتش کشیده و برخی وسایل و اسناد را از این مکان خارج کنند.