به گزارش پایگاه خبری یزدفردا "محمد حسین تقوایی زحمتکش: ببیست و پنج سال پیش، تیم برنرز لی، مخترع وب در دفتر کوچک خود در سازمان اروپایی تحقیقات هستهای موسوم به سرن CERN اولین وب سایت دنیا را خلق کرد.
برنرز لی مدتی ایده طراحی شبکه به هم پیوسته اینترنت را تعقیب می کرد و سرانجام در 20 دسامبر 1990 ایده ایجاد اسنادی که با استفاده از ابرمتن بتوان آنها را به هم متصل کرده و در یک شبکه عمومی به اشتراک گذاشت، عملی نمود.
او نام این شبکه را تار گسترده جهانی یا World Wide Web گذاشت به همین دلیل ابتدا وبسایت ها www درج می شود، برنرز لی یک رایانه ایستگاه محلی ساخت شرکت NeXT را برای توسعه سیستم های اینترنتی به کار گرفت.
تیم برنرز لی یک وب سایت بسیار ساده ایجاد کرد که در آن اطلاعاتی در مورد وب و نرم افزار مورد نیاز برای دسترسی به آن درج شده بود. این سایت ساده متنی هنوز هم در دسترس است و بعد از راه اندازی عملا در سال 1991 در دسترس عموم قرار گرفت. اطلاعات مربوط به طراحی این سایت و کدهای منبع آن به طور عمومی در دسترس قرار گرفتند و همگان امکان یافتند بدون صرف هیچ هزینه ای به طراحی وب سایت و حضور در اینترنت بپردازند.
سه سال بعد در تاریخ 30 آوریل 1993 شرکت سرن با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که از این پس وب سایت ها به صورت عمومی و آزاد برای همه در دسترس خواهد بود. به همین مناسبت، سرن اولین وب سایت اینترنتی را به زادگاهش بازگرداند.
جالب است بدانیم، به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد این رویداد سرن اولین وبسایت دنیا را مجدداً بازسازی کرده است و لینک آن نیز همان لینک وبسایت ابتدایی درج کرده است است. نگهداشتن این وبسایت تنها به کپی کردن چند فایل قدیمی ختم نشده و سرن همچنین سرور ابتدایی که برای آن استفاده شده بود را نیز بازیابی کرده و تا جایی که توانسته همان شرایط ابتدایی را شبیهسازی کرده است. فراتر از یک نوستالژی گیکی که در پس این کار نهفته است سرن همچنین امیدوار است تا این وبسایت برای آیندگان نیز باقی بماند تا همگان بدانند پدیدهای بهنام اینترنت در ابتدا چه شکلی بوده است.
فراموش نکنیم، متاسفانه هیچ تصویری از صفحه اصلی وجود ندارد، نسخه حفاظت شده مدتی است که در دسترس عموم قرار دارد، دقیقا مشابه نسخه اولیه در سال ۱۹۹۱ نیست.سرن میگوید که این یک کپی از سال ۱۹۹۲ است و تغییرات به وجود آمده، همراه با توسعه پروژه WWW به طور روزانه روی اطلاعات موجود در این صفحه اعمال شدهاند.
اگر نگاهی به این وبسایت بیاندازید متوجه میشوید که ویژگیهای مدرنی مثل تصویر در آن وجود ندارد، و این موضوع به خوبی به ما یادآوری میکند که وب، در این زمان نسبتا کوتاه تا چه حد رشد کرده است. همچنین این ماجرا یک نمونه عالی از حفظ و نگهداری اسناد در عصر دیجیتال است.
در قالب اولیه، خبری از تصاویر و یا فونتهای گرافیکی نیست و در واقع دسترسی به اطلاعات به صورت متنی از یک نقطه دیگر و تنها از طریق شبکهای به نام اینترنت در آن زمان یک شاهکار محسوب میشده است. حالا که 25 سال از آن روز میگذرد اینترنت نهتنها در شرکتهای بزرگ فناوری بلکه به داخل جیبهایمان و گوشی های همراه هوشمند هم سرک کشیده است.
پیشنهاد ما این است که حتما نگاهی به وبسایت بیاندازید. صفحات وب سایت به مرور زمان تغییرات زیادی داشته اند و همراه با این تغییرات، دستورات و استانداردهای هم به دفعات تغییر کرده اند.اگر دوست دارید اولین وب سایت که توسط Tim Berners-Lee و تیم WWW منتشر شده را ببینید
پیش نمایش از اولین وبسایت دنیا
http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
Tue 30,May,2023