مذاکره خصوصی روحانی و اردوغان

 مذاکرات خصوصی حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی و رجب طیب اردوغان روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه، بلافاصله پس از پایان مراسم استقبال رسمی آغاز شد.


به گزارش ایسنا، در این مذاکرات که ظهر امروز(سه‌شنبه) در مجموعه تاریخی – فرهنگی سعدآباد در حال برگزاری است، مهمترین مسایل مورد علاقه طرفین و موضوعات منطقه ای و بین المللی مورد بحث و تبادل نظر قرار می گیرد.
استقبال روحانی از رییس جمهور ترکیه
یزدفردا:حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس‌جمهوری اسلامی ایران ظهر سه شنبه به طور رسمی از آقای رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه در مجموعه فرهنگی – تاریخی سعدآباد استقبال کرد.
 
به گزارش ایسنا، در این مراسم پس از نواخته شدن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه و معرفی هیأت‌های عالی‌رتبه دو کشور، روحانی و اردوغان از یگان مستقر در میدان سان دیدند.
 
قرار است تا دقایقی دیگر روسای جمهور ایران و ترکیه در خصوص گسترش هر چه بیشتر روابط دو جانبه و مهمترین مسایل منطقه‌ای و بین‌المللی با یکدیگر بحث و گفتگو کنند.
 
مذاکرات دوجانبه ، نشست هیات های عالیرتبه و شورای عالی روابط ایران و ترکیه به ریاست روسای جمهور دوکشور و امضای اسناد همکاری، از جمله برنامه های این سفر است.

 روحانی: از ترکیه تشکر می‌کنم/ اردوغان: با ایران درباره مسائل منطقه مذاکره کردیم

 
ظهر امروز رئیس جمهور ترکیه در صدر هیأتی عالیرتبه و به دعوت رسمی رئیس جمهور ایران وارد تهران شد.
 
به گزارش فرارو، اردوغان در بدو ورود به تهران در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال محمود واعظی وزیر ارتباطات قرار گرفت. قرار است تا ساعاتی دیگر اردوغان در سعد آباد مورد استقبال رسمی حسن روحانی، رییس جمهور کشورمان قرار گیرد.
 
طی این سفر رییس جمهور ایران و ترکیه و وزرای دو کشور ملاقات و مذاکره خواهند داشت. در جریان این سفر همچنین دومین نشست مشترک شورای عالی همکاری دو کشور با حضور وزرای عضو هیات دولت ایران و ترکیه برگزار خواهد شد.
 
در این دیدار تمامی ابعاد روابط دو جانبه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه مرور شده و در خصوص موضوعات منطقه‌ای و بین المللی تبادل نظر به عمل خواهد آمد.

گفتنی است اظهارات جنجالی اردوغان رییس جمهور ترکیه در آستانه سفر به تهران موجب شد که موجی از مخالفت‌ها و اعتراضات نسبت به او به راه افتد.

رئیس جمهور ترکیه که در گفت‌و‌گوی اختصاصی با فرانس ۲۴ ادعا کرد که ایران جنگ نیابتی در یمن به راه انداخته است و تلاش می‌کند کنترل منطقه را در دست گیرد.

او  همچنین درباره نقش ایران در عملیات آزاد سازی تکریت نیز ادعا کرد اینکه از شر این گروه تروریستی در عراق و سوریه‌‌ رها شویم در نوع خود کار خوبی است اما ایران در این اقدام خود صادقانه عمل نمی‌کند و می‌خواهد درمناطقی که داعش خارج می‌شود کنترل عمل را خود در دست گیرد و بر اساس تقابل فرقه گرایی شیعه و سنی عمل کند. این اظهارات با واکنش تندی از سوی برخی از نمایندگان مجلس مواجه شد.



16:55 حسن روحانی پس از پایان مذاکرات در مجموعه سعدآباد در جمع خبرنگاران، با خیر مقدم به آقای اردوغان و وزراء و هیات همراه وی گفت: ما امروز جلسه مفصل و بسیار خوبی داشتیم و سپس در شورای عالی همکاری که دومین جلسه شورای عالی همکاری بود با حضور وزرا شرکت کردیم و در زمینه روابط دوجانبه و همچنین راجع به مسائل منطقه گفت‌وگو کردیم.

وی افزود: توافقات و تفاهمات بسیار مهمی در زمینه روابط دو جانبه، مسئله انرژی، حمل ونقل و ترانزیت، سرمایه گذاریهای بخش خصوصی دو طرف در کشورهای یکدیگر و همچنین در کشور ثالث داشتیم و مسائل مربوط به تجارت و تعرفه ترجیحی و نیز تجارت ترجیحی را مورد بحث و بررسی قرار دادیم.

رئیس جمهور گفت: همچنین در این جلسه در خصوص مسائل فرهنگی و توسعه روابط فرهنگی، کالاهای فرهنگی، دانشگاه‌ها، مراکز علمی و تحقیقاتی و همچنین راجع به توسعه مسائل امنیتی در زمینه مرز که مرزهای امن تری داشته باشیم و درباره همکاری علیه تروریسم در مرزهای دو کشور با هم تفاهم و توافق داشته باشیم.

روحانی افزود: خواست دو کشور این است که روابط تجاری دو طرف را که در سال گذشته 14 میلیارد دلار بوده به مرز 30 میلیارد دلار برسانیم و این هدف را دنبال کنیم.

وی ادامه داد: در شورای همکاری که قبل از این جلسه تشکیل شده بود در خصوص موارد ذکر شده با هم بحث کردیم.

روحانی گفت: قرار شد تا اجلاس بعدی این موارد توسط روسای کمیسیون های مشترک دو طرف دنبال شود و به نتایجی برسیم که در سومین شورای عالی که در استانبول خواهد بود بتوانیم به توافق برسیم.

قدردانی روحانی از حمایت های دولت ترکیه
رئیس جمهور در ادامه از دولت ترکیه برای حمایت هایی که همیشه از ایران در موضوع هسته ای داشته اند تشکر کرد و گفت: ترکیه همچنین از تفاهم هایی که در لوزان سوئیس انجام شد استقبال کرد.

روحانی افزود: معتقدم این تفاهم ها بین ایران و 1+5 می تواند به ارتباط اقتصادی و تجاری ایران و ترکیه کمک کند و تسهیلات بیشتری برای سرمایه گذاران به وجود آورد.

رئیس جمهور گفت: اکنون در مقطعی حساس، گفتگوها میان مسئولان ایران و ترکیه انجام شد مسائل منطقه ای که متأسفانه شاهد ناامنی و بی‌ثباتی در آن هستیم.

روحانی افزود: دو طرف هم‌نظریم که بی‌ثباتی، ‌ناامنی و جنگ در کل منطقه باید متوقف شود و با کمک هم با تروریسم و افراطی‌گری مبارزه کنیم تا شاهد برادری میان مسلمانان و مردم منطقه باشیم.

رئیس جمهور گفت: علاوه بر این در خصوص مسائل عراق، سوریه و فلسطین و مشکلات آنها بحث و تبادل نظر کردیم و در خصوص مسئله یمن بحث مفصلی داشتیم.

روحانی با بیان اینکه نقاط مشترکی در زمینه یمن میان ایران و ترکیه وجود دارد گفت: ‌رؤسای جمهور دو کشور معتقدیم که باید هر چه سریع‌تر جنگ و خونریزی در این منطقه متوقف، آتش بس کامل برقرارو حملات متوقف شود.

رئیس جمهور افزود: بعد از برقراری آتش بس در یمن می توانیم شرایطی را شاهد باشیم که کمک های انسانی ارسال شود و دو کشور ایران و ترکیه و کشورهای دیگر به آنها کمک کنند تا در یمن شاهد شرایطی باشیم که صلح و ثبات، ‌امنیت و دولت فراگیر با گفتگوهای یمنی برقرار شود.

اردوغان: ۸ سند همکاری امضا می شود
رئیس جمهور ترکیه نیز در این نشست خبری گفت: در این جلسه 8 سند و یک بیانیه مشترک امضا خواهد شد که گام بسیار مهمی در جهت توسعه دو کشور خواهد بود.

رجب طیب اردوغان با بیان اینکه امروز دیدار مهمی برگزار کردیم، افزود: شورای عالی همکاری اقتصادی را در تهران برگزار کردیم.

رئیس جمهور ترکیه با ابراز خوشحالی از این دیدار افزود: در خصوص فرهنگ، تجارت، اقتصاد و اینکه چه کارهایی می توانیم انجام دهیم در این سند گنجانده شده است.

اردوغان در ادامه با بیان اینکه هم اکنون منطقه مثل این است که در آتش می سوزد، افزود: این امکان فراهم شده است که باهم مذاکره و مسایل را با هم بررسی کنیم.

رئیس جمهور ترکیه گفت: درباره موضوعات سیاسی در صحنه های بین المللی با همدیگر رابطه داریم و مذاکره کردیم.

اردوغان افزود: در خصوص مسایل اقتصادی یک حوزه بسیار مشخص را از دست دادیم و حدود 13 یا 14 درصد در رابطه با وزن تجاری کم داریم ما قصد داشتیم به 30 میلیارد دلار برسیم اما در این رابطه عقب افتاده ایم به طوری که صادرات ما 4 میلیارد دلار است و صادرات ایران به ترکیه 10 میلیارد دلار است.

وی گفت: تفاوت تجاری دو کشور هم اکنون به نفع ایران است.

رئیس جمهور ترکیه افزود: در اینجا مشکلات و موانعی پیش آمد حالا در دوران جدید قدم های بسیار خوب و مشترکی را به سمت جلو برمی داریم. برای برداشتن این گام هر دو کشور اراده دارند و در مواردی عقبگردهایی است که باید آنها را جبران کنیم.

***
16:50 نشست خبری مشترک حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی و رجب طیب اردوغان روسای جمهور ایران و ترکیه ساعاتی پیش برگزار شد. روسای جمهور این دو کشور طی صحبت‌های خود بر لزوم استمرار روابط میان دو کشور دوست و همسایه تاکید کردند.
13:10  مذاکرات خصوصی حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی و رجب طیب اردوغان روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه، بلافاصله پس از پایان مراسم استقبال رسمی آغاز شد. در این مذاکرات که ظهر امروز(سه‌شنبه) در مجموعه تاریخی – فرهنگی سعدآباد در حال برگزاری است، مهمترین مسایل مورد علاقه طرفین و موضوعات منطقه ای و بین المللی مورد بحث و تبادل نظر قرار می گیرد. (عکس‌ها: آرش خاموشی. ایسنا)
 

12:50
حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس‌جمهوری اسلامی ایران ظهر سه شنبه به طور رسمی از آقای رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه در مجموعه فرهنگی – تاریخی سعدآباد استقبال کرد. در این مراسم پس از نواخته شدن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه و معرفی هیأت‌های عالی‌رتبه دو کشور، روحانی و اردوغان از یگان مستقر در میدان سان دیدند.

 
قرار است تا دقایقی دیگر روسای جمهور ایران و ترکیه در خصوص گسترش هر چه بیشتر روابط دو جانبه و مهمترین مسایل منطقه‌ای و بین‌المللی با یکدیگر بحث و گفتگو کنند.
روزنامه حریت: ایران و ترکیه از کجا به کجا رسیدند
«پیشرفت» تهران، «پسرفت» آنکارا
 ایران در امور داخلی و دیپلماسی در حال برداشتن گام های اعتدالی است؛ این کشور گام هایی برای گشایش درهای خود به روی غرب بر می دارد. در مقابل، ترکیه به کشوری که در داخل استبدادی و در امور خارجی از نظر دیپلماتیک ضعیف است، تبدیل شده است.
 
به گزارش سرویس بین الملل فرارو، روزنامه حریت چاپ ترکیه نوشت این دولت است که باید پیش از هرکسی این تصویر را به طور عیبی ببنید، بدون آنکه مغلوب احساسات سیاسی داخلی شود. چراکه وظیفه اصلاحات، پیش از همه روی دوش دولت است، و این در حالی است که دستاوردهای تصحیح اشتباهات به طور کاملا مثبتی جزو سوابق سیاسی دولت است.
 
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در آگوست سال 2013 با شعار «اعتدال» جانشین محمود احمدی نژادی شد که یک سیاست داخلی مستبدانه و یک سیاست خارجی تهاجمی را در پیش گرفته بود. 
 
کلمه فارسی «اعتدال» معنی مشابهی در زبان ترکی دارد. روحانی در مراسم تحلیف چهارم آگوست 2013 گفت: «اعتدال باید در تمام جوانب این کشور نمود پیدا کند. من معتقدم ایرانیان همواره اعتدال را ترجیح داده اند؛ آنها از افراط گرایی و مسامحه ضربه خورده اند.»
 
روزنامه حریت در ادامه گزارش خود آورده است: وی همچنین گفت که تغییر نیازمند اعتدال است. لطفا توجه کنید، تغییر نیازمند اعتدال است. روحانی در سخنرانی 25 سپتامبر 2013 خود در مجمع عمومی سازمان ملل گفت که رویکردهای اعتدالی، به آرامش جهان کمک می کند.
 
اعتدال داخلی
 
احمدی نژاد یک مهندس عمران و در عرصه سیاست یک پوپولیست بود. سخنرانی های وی وقتی از محود کردن اسرائیل از نقشه جهان می گفت، موجی از اشتیاق را در میان جمعیت ایجاد می کرد؛ وی همچنین معروف به انجام سیاست هار سرکوب گرانه در داخل بود. در مقابل، رئیس جمهوری جدید ایران یک فرهیخته مذهبی است، یک «روحانی». عنوان رساله دکتری وی در دانشگاه کلدونیان گلاسکو «انعطاف‌پذیری شریعت [قوانین اسلامی]» بود و این یعنی از تفسیرها و ذهنیت های مختلف استقبال می کند.
 
روحانی پلیس اخلاقی که چگونگی پوشش زنان را کنترل می کرد، را کنار گذاشت. روحانی خود نیز در مقاطعی لباس روحانیت را کنار گذاشته و عکس هایی با لباس ورزشی از وی منتشر شد. 
 
سیاست خارجی
 
روحانی در کنار فعال تر کردن بخش سیاست خارجی، روابط با غرب را با میانه روی پیگیری کرد. مهمترین گام وی توافق هسته ای با کشورهای گروه 1+5 بود. این پیشرفت که اسرائیل و عربستان را به خشم آورد، از سوی باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا به عنوان توافقی تاریخی یاد شد.
 
نیویورک تایمز در اینباره نوشت: «این توافق در درازمدت می تواند خاورمیانه را به محلی امن تر تبدیل کند و مسیر جدیدی برای پیوستن دوباره ایران به جامعه بین المللی ایجاد کند.»
 
فایننشال تایمز به نقل از روحانی نوشت: «ایران موفق شد که ورای جنگ یا تسلیم، یک «راه سوم» بیابد.»
 
 و ترکیه
 
کمال درویش، اقتصاددان ترک سال های 2002 تا 2007 را «سال های طلایی ترکیه» در عرصه اقتصاد توصیف کرد. غرب رجب طیب اردوغان، نخست وزیر وقت این کشور و حزبش را تحسین کرد و این در حالی بود که دموکرات ها در ترکیه از این دولت حمایت می کردند.
 
پس از انتخابات سال 2011، استبداد، شیوه های ایدئولوژیک، زبان مشاجره و قطبی شدن بر این کشور غالب شد. برای نخستین بار در تاریخ جهان دیده شد که یک دولت با بانک مرکزی خود درگیر شود و آن را تهدید کند. این شرایط باعث شده انتقادات از ترکیه در رسانه های غربی و «گزارش های پیشرفت» اتحادیه اروپا افزایش بیابد.
 
ترکیه که در دوران موفقیت های خود یک «بازی گردان» بود با یک ترکیه متفاوت جایگزین شده و روابط قدیمی آن با دیگران رو به فروپاشی است. ترکیه به عنوان یکی از اعضای شورای امنیت، در رای گیری سازمان ملل از اعراب شکست خورد. نرخ رشد این کشور در سال 2015 دو درصد برآورد شده که این رقم پائین تر از 7 درصد گذشته است.
 
ترکیه که همین دیروز «قوانین هماهنگی اتحادیه اروپا» را صادر می کرد، امروز به دنبال سیستم جدید خود در اوروگوئه یا مکزیک که به تعبیر معاون نخست وزیر این کشور «جهان سوم و جهان چهارم» محسوب می شوند، است.
 
ایران و ترکیه، از کجا به کجا رسیده اند...
 
 
 
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا